Energetski efikasne zgrade u Novom Sadu

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
182
Jeste li čuli da današnje zgrade poseduju energetski pasoš? Ja, do danas nisam. A pošto sam naletela na članak o tome, rešila sam da ga podelim sa vama :)

Energetski efikasne zgrade u Novom Sadu

energetska-efikasnost-zgrada.jpg


Šta su energetski efikasne zgrade?


Pojednostavljeno rečeno energetski efikasne zgrade su obučene zgrade u smislu ugrađenog izolacionog materijala koji kompletnom objektu štedi energiju.


U Novom Sadu ima sve više zgrada koje poseduju energetski pasoš, a nove zgrade se i ne mogu graditi ako ne poseduju energetsku vrednost. Kod mnogih zgrada još nije izgrađena energetska efikasnost.


Nove zgrade u Novom Sadu grade se u novije vreme tako da na kraju izgradnje moraju posedovati energetski pasoš!


U samom elaboratu zgrada koje se sada grade u Novom Sadu, pored uobičajenih lokacijskih i građevinskih dozvola, postoji zaseban elaborat koji je direktno vezan samo za energetsku efikasnost. Kada se govori o zgradama koje poseduju energetski pasoš ne misli se samo na izolaciju. Osim izolacije misli se i na građevinske materijale i opremu koje obezbeđuju energetsku efikasnost. Tu se podrazumevaju i sistemi kao što je grejanje, protočna topla voda, sistemi za zaštitu od požara.


Zgrade se ne grade samo od nekadašnjih građevinskih materijala poput šupljeg bloka i cigle i danas se ne može zamisliti da je na izgrađenoj zgradi izmalterisana fasada bez prethodno postavljene izolacije. Danas se kao izolacija, često koristi stirpor i kamena vuna, materijali koji su se odlično pokazali u čuvanju energije stambenih ili poslovnih zgrada.


Kada se govori o zgradama koje poseduju energetski pasoš ne misli se samo na izolaciju!


Treba svakako napomenuti kako nisu samo građevinski materijali ti koji obezbeđuju energetsku efikasnost i posedovanje energetskog pasoša. U elaboratima koji se pripreme, obavezno se navedu i građevinski materijali koji odgovaraju novim zakonskim propisima o energetskoj efikasnosti.


Energetski efikasne zgrade, mogu posedovati energetske razrede od „A+“ do „G“. One zgrade koje su izgrađene znatno ranije ne mogu se uvrstiti ni u jednu grupu koju smo naveli. Zgrada koja nema nijednu od ovih klasifikacija ne može dobiti energetski pasoš.

6369259a8.jpg


Ali ako zgrada u međuvremenu zadovolji pomenute kriterijume energetskih razreda, ona nakon ispunjenja tih uslova odmah može dobiti energetski pasoš. Za zgrade koje su izgrađene znatno ranije pre donešenih propisa o energetskoj efikasnosti ne mogu se retroaktivno primeniti novi propisi.


Nisu samo građevinski materijali ti koji obezbeđuju energetsku efikasnost!


Na žalost veliki broj građana ne shvata značaj energetske efikanosti i posedovanja energetskog pasoša. Deo njih pre svega iz finansijskih razloga ne želi doprineti poboljšanju energetske efikasnosti njihove zgrade u kojoj žive. Zbog ovakvog razmišljanja primetno je kako neke od zgrada na Limanima i Novom Naselju imaju šarenilo od postavljene i ne postavljene izolacije, tako da recimo dva sprata imaju ugrađenu izolaciju, a naredna dva nemaju.


U poslednje vreme investitori često izbegavaju priključivanje zgrade koju grade na centralno gradsko grejanje. Razlog tome je što se gradsko grejanje plaća tokom cele godine, a stanari u zgradama koje poseduju gasno grejanje ili toplotne pumpe, grejanje plaćaju po stvarnom utrošku.


Veliki broj građana ne shvata značaj energetske efikasnosti i posedovanja energetskog pasoša!


Kada se govori o energetskoj efikasnosti, stanari prvo pomisle na izolaciju, a ne znaju da na energetsku efikasnost utiču i šupljine i tu pre svega mislimo na stolariju. Moramo napomenuti kako svaka zgrada koja nije održavana, vremenom gubi svoju vrednost.


Primetna je pozitivna promena u ponašanju novih stanara zgrada, koji žele živeti u lepo uređenom i čistom stanu, ali isto tako je primetna želja da žive i u lepo uređenoj, održavanoj i čistoj zgradi.


Energetska efikasnost zgrada svojim stanarima garantuje niže troškove!


Propisi o energetskoj efikasnosti Republike Srbije, sve bliži su propisima Evropske Unije. Ako se obezbedi energetska efikasnosti zgrada koje su u državnom vlasništvu, sigurno se štedi i njen budžet.


Ulaganje u energetsku efikasnost zgrada, pre svega treba gledati kao poboljšanje uslova života svakog stanara. Svakako se može potvrditi da ulaganjem u poboljšanje energetske efikasnosti, štedimo i kućni budžet.


fotografije: „Solis“ ; Pixabay


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs
 
Top