Šta je novo?

Emocionalna inteligencija – lakši put do uspjeha

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
Emocionalna inteligencija – lakši put do uspjeha

Da li znate šta je emocionalna inteligencija (EI ili EQ) i kako utječe na vaš život?

1385_big.jpg


Možete li kontrolirati svoje osjećaje tako da vam pomognu u ostvarenju uspjeha? Imate li emocionalnu inteligenciju za uspjeh?
Postoje brojni tekstovi o emocionalnoj inteligenciji i načinu na koji vam može pomoći u osobnom i poslovnom smislu. No što je u stvari emocionalna inteligencija?
Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja, shvaćanja i upravljanja vlastitim i tuđim emocijama. U praktičnom smislu EI se odnosi na emocionalne i društvene vještine. Ovaj pojam se fokusira na ulogu osjećaja u našem svakodnevnom životu, način na koji utječu na naš razum i ponašanje i kako ih možemo upotrijebiti u našu korist.

Kao što znate, osjećaji ispunjavaju naše postojanje. Bez obzira što radimo ili gdje smo, oni utječu na nas. Prosječan dan se sastoji od niza situacija koje u nama pobuđuju različite stupnjeve sreće, ljutnje, tjeskobe ili uzbuđenja. Uvijek osjećamo nešto kad imamo sastanak s osobom koja nam se sviđa, razmijenjujemo razmišljanja s prijateljem, primimo čestitku za Božić, nasmješimo se susjedu ili šećemo po prekrasnoj prirodi.

Čak i kad spavamo, snovi u nama pobuđuju razne osjećaje – od ljutnje, straha do uzbuđenja i sreće.

Osjećaji postoje u nama i bez njih bi nam život bio dosadan. Stoga bismo ih trebali bolje upoznati. Trebali bismo ih koristiti, jer ako to ne činimo mogu nas preplaviti i utjecati na naše odluke.

Ljutnja je sasvim normalna i svatko je iz različitih razloga osjeća. Kad vam se dijete vrati iz škole s lošom ocjenom, uznemirite se jer znate da više vremena provodi igrajući video igrice, nego što čita i uči za školu. Kad vam se na cesti auto ubaci ispred vas bez upaljenog pokazivača smjera, ne samo da ćete biti ljuti, bit ćete bijesni!

Pa ipak, nekontrolirani bijes može biti destruktivan. Udarite li dijete jer je donijelo loše ocijene ili zabijete li se u auto jer se ubacio ispred vas, vaš će vam bijes donijeti samo nevolje, čak i kazneni progon. Također, dozvolit ćete osjećajima da diktiraju vašim životom.

Koliko se obitelji raspalo jer partneri nisu mogli zadržati emocije pod kontrolom? Neki se svađaju svaki put kada se vide. Koliko je djece bez samopouzdanja jer njihovi roditelji ne mogu kontrolirati svoje ispade bijesa pred njima i jer se iskaljuju na njima, nazivajući ih pogrdnim imenima?

Dozvolite li nekontroliranim osjećajima da vam utječu na sudbinu i životne odluke, bit ćete u velikim problemima. No kada prepoznate i kontrolirate vlastite osjećaje te utječete pozitivno na osjećaje onih oko vas, to će vam garantirati osobni i poslovni rast.

Razvoj emocionalne inteligencije bi trebao biti na prvom mjestu kod kuće i na poslu. Kroz četiri osnovna načela samosvijesti (upoznavanja vlastitih emocija), samokontrole (kontroliranja vlastitih emocija), društvene svijesti (prepoznavanja tuđih emocija) i upravljanja odnosima (rada na društvenim vještinama), ljudi mogu koristiti osjećaje kako bi poboljšali odnose i postigli uspjeh.

Osjećaji ne samo da imaju posebnu ulogu u našim životima, već nam daju neograničene mogućnosti. Stoga, ukrotite ih, sprijateljite se s njima, vodite ih i volite. Uskoro će vam se pretvoriti u najjačeg saveznika.Izvor:zena.hr
 
Top