Ellen White: proročica ili profiterka?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Stvari o kojima se adventiste sedmog dana držalo u totalnom neznanju

Većina adventista sedmog dana čula je priče o tome kako je obitelj White započela svoju službu "bez novca" i kako je Ellen White umrla "u dugovima". Spisi gospođe White puni su lekcija o samoodricanju i žrtvi. Ono što malo adventista zna i razumije jest da su njezine prve godine siromaštva brzo izbrisane kad su ona i James White stekli golemo bogatstvo u novcu, imovini i nekretninama. U današnjim dolarima, njezini su se prihodi doslovno mjerili u milijunima dolara!

Do kasnih 1850-ih Ellen White je zarađivala značajne iznose na tantijemama za svoje tekstove, a ti iznosi su se u narednim godinama sve više povećavali.

Uz Ellen White, i James White je pisao knjige, i iako nemamo podatake o njegovim tantijemama, može se pretpostaviti da su imali prihode i od njegovih djela. James je bio poznat kao lukav i darovit poslovni čovjek. Napisao je pismo ohrabrujući Ellen White da napiše još knjiga, ističući mogućnost povećanja njihovih prihoda:

"S povećanom potražnjom za našim spisima... ostvarit će se prihod od nekoliko tisuća dolara godišnje, osim dobra koje će naši spisi učiniti." (James White, Letter to Ellen White, Apr. 18, 1880.)

James je shvatio kako iz njihovih spisa stvoriti bogatstvo. U jednom je pismu svojoj ženi napisao:

"Naše financijske stvari dobro stoje, a u našim torovima ima još bogatstva." (James White, Letter to Ellen White, Feb. 18, 1881.)
———————————————

Sjetih se Kainosa, kako je na onoj drugoj temi ‘srao’ po katoličkim svećenicima kako pljačkaju ljude, iako dobivaju deset puta manje od subotara, kad naletim na ovaj “Đemin” (Jamesa Whitea) patent kako “opljačkati subotarske ovce“. Imaju ovce (subotari) u našim torovima još puno bogatstva, “treba ovce ošišati i uzeti im bogatstvo” :mig::bfghb: , ‘rajca’ Đemo svoju Jelenu.

Pobjeg‘o Kainos da ga katolici ne orobe, kad ono u Đemin tor upade. Evo nove ovce, veseli se Đemo i Generalna s njime.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Dokaz njezinog bogatstva

Za razliku od Isusa, apostola i mnogih biblijskih proroka koji su često bili siromašni i napušteni, Ellen White živjela je životom rezerviranim za najbogatije svog vremena:

Otmjeno imanje vrijedno više milijuna dolara

Posljednjih petnaest godina života gospođa White provela je u Elmshavenu, svom elegantnom domu na ranču u ekskluzivnom području Napa Valley u blizini San Francisca u sjevernoj Kaliforniji. U današnjim dolarima, ako bi se imanje prodalo danas, prekrasno namještena vila i imanje od 74 hektara vjerojatno bi bili procijenjeni na deset milijuna dolara. Osim vile , nekretnina je uključivala:

Poslovna zgrada s knjižnicom i trezorom
Dvije kuće korištene kao stambeni prostor za njezino osoblje
Dvije štale

Teško je utvrditi sve nekretnine koje su White-ovi imali, međutim, evo nekih od njihovih dokumentiranih posjeda:

Preselio se u kuću u Greenvilleu, Michigan

Posjedovao kuću u Iowi

Godine 1876. James je sagradio kuću u Oaklandu u Kaliforniji.

Godine 1877. Whiteovi su kupili četverosobnu kuću u Healdsburgu u Kaliforniji,

Godine 1879. Whiteovi su stekli posjed u planinama Colorada poznat kao "White Ranch". Imanje je uključivalo malu kolibu.

Godine 1881. Whiteovi su kupili "talijansku vilu od cigle na tri kata sa 16 soba... milju i pol od središta Battle Creeka." Imanje je uključivalo 30 hektara zemlje i 200 stabala voća. Ova vila nije kao dom u Battle Creeku koji je poznat mnogim adventistima sedmog dana, onaj koji se često prikazuje u adventističkim medijima. Naprotiv, ova vila je bila raskošna vila, dom rezerviran za financijsku elitu.

Posjedovala je još kuća u Battle Creeku, Michigan. Godine 1890. Ellen White spominje da treba "iznajmiti moje dvije kuće u Battle Creeku."

Posjedovao je malu kuću u ljetovalištu Petoskey na jezeru Michigan.
—————————
Ova žena ništa nije voljela kao bogatstvo, u svakom obliku - u dolarima ili vilama. A ni muž joj Đemo, James White, nije zaosjao i istoj ovoj ljubavi.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Stojadinka ovce šiša pripomaže ju Radiša - ZVEC, ZVEC!

(Stojadinka Ellen White, Testimonies, vol. 4, pp. 390-391.): Tomovi Duha proroštva, kao i Svjedočanstva, trebali bi se uvesti u svaku obitelj koja svetkuje subotu, a braća bi trebala znati njihovu vrijednost i poticati ih da ih čitaju. … Roditelji, vaša djeca su u opasnosti da odu protiv svjetla danog s neba, i trebali biste kupiti i čitati knjige, jer će one biti blagoslov za vas i vaše ukućane. Trebali biste posuditi Duh proroštva svojim susjedima i nagovoriti ih da i oni kupe primjerak za sebe.”

(Radiša James White, Letter to Ellen White, Feb. 18, 1881.): "Naše financijske stvari dobro stoje, a u našim torovima ima još bogatstva."

Stojadinka vas časti pesmom:

 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Kako je sve ovo moguće?

Većina ljudi, ako ne i svi, koji ovo pročitaju postavit će sami sebi nekoliko pitanja. Vjerojatno, prvo pitanje bi moglo biti - Kako za ovo ne znaju sami adventisti sedmog dana? Ili - Kako ovo nisu otkrili sami kritičari Ellen White i Adventizma sedmog dana, kako bi ih kompromitirali? Odgovori su višestruki, i glase ovako.

Adventisti sedmog dana već čitavih stotinu i više godina ističu i hvale se kako je njihova ‘proročica’ Ellen White napisala 100 tisuća stranica teksta. Ovdje odmah treba dodati da je od ovih 100 tisuća stranica, možda nešto više od polovine objavljeno u obliku knjiga, raznih tekstova u adventističkim časopisima i Svjedočanstava, ali da je malo manje od ovih objavljenih desetina tisuća stranica tekstova Ellen White, još uvijek ostalo ‘skriveno u bunkerima’ tzv. “Ellen G. White Estate”. Ellen G. White Estate je, najjednostavnije opisano, firma koja ima vlasništvo nad autorskim pravima svih spisa Ellen White, onih objavljenih i onih neobjavljenih, i sva prava vezana za buduća objavljivanja i već objavljenih i onih spisa koji do sada nisu objavljivani.

Ovome treba dodati činjenicu da su tekstove Ellen White, a i tekstove drugih pionira ASD, objavljivane pojedinačno u prvim adventističkim časopisima sve do 1851. godine, koje je uređivao Radiša James White (časopisi: A Word to the Little Flock i Present Truth), klistirali osobno Ellen White i James White izbacujući iz njih mnoštvo dijelova tekstova koji su bili prepuni bogohulnih adventističkih naučavanja kako je 22.10.1844. Isus prestao posredovati za grešnike i kako je tada završilo vrijeme spasenja za grešnike. Ovako “klistiranje” tekstove adventisti objavljuju sve do današnjeg dana. Također, ovo se sve do današnjih dana krije od adventista sedmog dana.

Treći element u ovoj priči nije ništa manje misteriozan, dapače. Naime, taj treći dio jesu do sada neobjavljeni spisi Ellen White, a već vidjesmo da ih je mnoštvo. Neki od njih su i u ‘rukopisima’, pa ih se i označava ‘Manuscriptima’. A onda se 2012. godine događa jedan interesantan ‘eksces’. Naime, grupa ljudi, (njih 16) koji su se nazvali “SDAnonymous”, očito po imenu hakera ”Anonymous”, na internetu su objavili neke tekstove Ellen White iz ove grupe do sada neobjavljivanih rukopisa Ellen White. Objava tekstova Ellen White popraćena je sugestijom: Čitajte i shvatit ćete zašto su već više od 150 godina sakriveni? (Neke ste ovdje vidjeli, a bit će ih još :)

Dakle, odgovor na oba prva pitanja - Kako za ovo ne znaju sami adventisti sedmog dana? I Kako ovo nisu otkrili sami kritičari Ellen White i Adventizma sedmog dana, kako bi ih kompromitirali?, sada je očit: Zato što su svi kompromitirajući tekstovi “duha proroštva”, sve do sada, skrivani ‘u bunkerima” Ellen G. White Estate

I na koncu, čitatelji bi se mogli upitati - Pa, Bože, kakvi su ovo ljudi, kakvo je ovo ‘društvo’, kako je ovo moguće???

Kakvi su ovo ljudi, kakvo je ovo društvo i zašto je ovo bilo moguće, čitajte u slijedećeg nastavku. :)
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top