Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Eliane Elias

elaine1.jpg


Ime Eliane Elias nije možda tako dobro poznato kao ono Diane Krall, ali i Eliane, rodom iz Brazila, već više od dva desetljeća vrsna je pijanistica, vokalistica, aranžerka i skladateljica koja u potpunosti vlada jazz-harmonijama. Nedavno je, nakon stanke od sedam godina, ponovno snimila album za etiketu Blue Note Records - Something For You – kojim odaje poštu jednom drugom dobro poznatom jazz-pijanistu i svom idolu – Billu Evansu.

Bill Evans je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih jazz-pijanista 20. stoljeća. Zauvijek je promijenio lice klavirskog trija u jazzu, utjecao na cijelu generaciju pijanista, od Herbieja Hancocka, Chicka Coreae do Keitha Jarretta, Pata Methenyja, Eliane Elias...

Odrastajući u rodnom Sao Paolu, Eliane Elias je slušala i upijala zvuke slavnog Evans trija, i ne samo slušala, već čak i transkribirala Evansa.

Rođena 1960., Eliane je glasovir počela svirati u dobi od šest godina. Kad joj je bilo sedamnaest, počela je skladati vlastite kompozicije i izvoditi jazz. Brazilskoj je i južnoameričkoj publici postala poznata kad se priključila brazilskom pjevaču i gitaristu Toquinhu i poticajnoj ličnosti brazilske glazbe,pjesniku/tekstopiscu, Viniciusu de Moraesu, na njihovoj turneji Južnom Amerikom. Od 1981. godine, Eliane Elias živi u New Yorku.

Dobro verzirana u glazbi Antonia Carlosa Jobima, i kao pijanistica i kao vokalistica, Eliane je tom umjetniku posvetila par svojih albuma. Njen je glas topao, mekan i nježan, senzualan, i često je na dosadašnjim albumima bio u prvom planu, glasovir tek u drugom.

Njeno poznavanje jazza, međutim, duboko je i impresivno i tijekom godina pokazala je da može biti snažna i maštovita instrumentalistica, kako u vlastitim tako i u pjesmama drugih skladatelja.

Na albumu Something For You sedamnaest je skladbi – neke su materijal Billa Evansa, neke s Evansom asociramo. Ima među njima standarda, ima i originala. U šest, Eliane pjeva, ostale su instrumentalne izvedbe. U jednostavnom trio formatu, prate je Joey Baron, na bubnjevima, i basist Marc Johnson, njen suprug, koji je bio basist i u zadnjem triju Billa Evansa.

Skladba Evanesque i ona po kojoj album nosi ime - Here Is Something For You - dvije su Billa Evansa nikad do sada snimljene. Elianin suprug Marc Johnson dobio ih je od Evansa na kazeti, nedovršene, pred Evansovu smrt, 1980. godine.

Lako je, piše Dan McClenaghan, u All About Jazz, fokusirati se na lirske izvedbe, poput one u naslovnoj skladbi albuma – zbog Elianinog izraza empatije za Evansa – ali album sadrži puno više od toga. Njen swing, lak i bez napora, na način Evansa, u skladbi A Sleepin’ Bee, Arlena i Capotea, jednostavno očarava.

Album Something for You iskren je i topao iskaz štovanja Billu Evansu. I glasom i glasovirom Eliane evocira Evansa, ali ga ne oponaša, ne pokušava svirati kao on, nego svira u njegovom duhu, i Something For You predivan je hommage jednom od divova jazz-klavira, ali ima Eliane Elias za reći i puno svoga. Neke dobro poznate, poput Blue in Green, Eliane interpretira na način potpuno drugačiji od onoga na kojeg su navikli ljubitelji Evansa. No, album je poslastica i za njih i za one koji vole moderan jazz i jazz u izvedbi piano-tria i za one koji vole Eliane Elias, u ovom trenutku, po riječima Dana McClenaghana, možda jednu od najpotcjenjenijih jazz-pijanistica.

Izvor: Voanews.com








 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top