Šta je novo?

"Elektromreže": Nestanak struje u Aleksincu najveća prirodna havarija

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
"Elektromreže Srbije" demantuju pojedine medije


"Elektromreže": Nestanak struje u Aleksincu najveća prirodna havarija
Tanjug | 29. 06. 2011. - 14:52h
cat_icn_more.png
14:58h

Nestanak struje u opštini Aleksinac rezultat je najveće prirodne havarije u prenosnom sistemu u Srbiji u poslednjih 30 godina, a ne što nije radjena sanacija dalekovoda u toj opštini, saopštilo je danas u Beogradu javno preduzeće "Elektromreže Srbije"(EMS).

153331_0815-aleksinac-foto-_f.jpg


"U pojedinim medijima su objavljene netačne informacije o nevremenu i nestanku struje, koje se desilo pre nekoliko dana u Alkesincu, jer je u pitanju najveća prirodna havarija u prenosnom sistemu u poslednjih trideset godina", navodi se u saopštenju EMS.

U saopštenju se navodi i kako nisu tačne informacije da nije bilo električne energije pet dana, da nije rađeno na sanaciji dalekovoda te da je nemogućnost sprovođenja javnih nabavki, sprečila ekipe EMS da obave svoj posao, dodaje se u saopštenju.

Preduzeće je podsetilo da je u petak 24. juna, u 21.30 sati jak olujni vetar napravio havarije na dva viskonaponska dalekovoda 110 kilovolta (kV) od Niša ka Aleksincu i od Kruševca ka Aleksincu.

Srušeno je ukupno osam stubova zbog čega je prekinuto napajanje sa visokonaponske strane TS 110/35 kV Aleksinac.

EMS je istog trenutka aktivirala svoje ekipe da saniraju havariju i angažovala izvođača radova-preduzeće koje je specijalizovano za rad sa čeličnim konstrukcijama stubova na visokonaponskim dalekovodima.

Ogromnim naporima i neprekidnim radom, ekipe EMS su uspele da u rekordnom roku, za tri dana, saniraju dalekovod Niš-Aleksinac, čime je omogućeno snabdevanje električnom energijom svih potrošača u ugroženom području.
 
Top