Električni gril Termo osigurač

Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
Bio mi je crkao toplotni osigurac na elektricnom grilu. Zamenio sam isti ali mi je posle pola sata opet pregoreo. Jel moze neko da mi kaze zbog čega crkava. Šta da pogledam jos. Grejače sam proverio uredu su. Na prekidacu sam pojačavao i snizavao temperaturu i radio je lepo tih pola sata. Posle sam skinuo plotne i pustio da radi gril bez njih i tada je pregoreo. Unapred hvala.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Termo osigurač može da crkne iz dva razloga, ili zbog velike temperature, ili od velike struje. Teško da je struja porasla, tako da će pre biti od temperature. U grilu imaš termo senzor koji treba da bude u predviđenoj termo sprezi sa grejačem. Češće je to bimetal na termoregulatoru kojim zadaješ temperaturu, kao na pegli, a ređe neki sa elektronikom. Ako je iz nekog razloga termo sprega oslabila, grejač će raditi mnogo duže ili stalno, da bi temperatura stigla do senzora da sključi grejač. Moguće je i da je senzor loš. Zato grejač razvije bitno veću temperaturu od zadate pa termo osigurač crkne. Možda baš skidanjem plotne toplota beži i ne stigne kako treba do termo senzora.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
Hvala na odgovoru. Kod meme je bimetal nije elektronika. Probacu opet da zamenim termo osigurac i necu skidati plotne. Ako crkne opet onda cu promeniti i bimetal na termo leguratoru. Jel mi mozes reci samn jel ima veze kako se okrece termo osigurac. Posto sa jednog kraja ima crna boja na njemu. Jel taj kraj ide prema izvoru struje ili prema grejaču.
 
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
I kako se samo proverava taj senzor bimetal na termo regulatoru da nije oslabio. ?
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Ako je bimetal oslabio onda ne reaguje na tacno zadatu temperaturu nego tek na vecu. To moze da se tacno proveri samo u laboratoriji, kada se u nekoj zapremini precizno digne temperatura na koju je termo regulator sa bimetalom podesen, pa da se vidi da li bas tada iskljucuje. Ti mozes samo indirektno, subjektivno da cenis na osnovu ranijeg iskustva sa grilom da li isto greje kao kada je bio nov i pri tom istim tempom ukljucuje i iskljucuje grejac. Nadam se da je sve dovoljno cisto, jer naslage masnoce mozda ipak mogu nesto da poremete. Mozda na samom bimetalu da mu promene elasticnost ili ga glave.
Zasto si ukljucivao gril bez plotni?
Sve zice treba da su ciste, narocito krajevi kablova sto se papucicama navlace na kontakte grejaca. Mada je sansa mala, ali tu bi neka masnoca ili prljavstina mogla da napravi put do kucista grila, koje je uzemljeno, pa da se ipak pojavi veca struja od faze ka uzemljenju, a koja prolazi kroz termo osigurac. Isto je teoretski moguce da je izolacija u samom grejacu izmedju grejne niti i kucista grejaca (koje je uzemljeno) oslabila, pa da se tu javlja proboj tj. kratak spoj. Kolika je nazivna struja termo osiguraca, a kolika osiguraca za taj suko gde korist gril? Kakvi su ti osiguraci, stare topljive patrone koje su sporije ili automatski osiguraci koji su brzi? Mislim, ako je ipak zbog prevelike struje da li bi pre odreagovao termoosigurac u grilu ili osigurac na zidu.
 
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
Hvala ti puno na iscrpnim odgovorima. Stavícu drugi osigurac pa cu videti sta ce biti.
 
Natrag
Top