Ne znam sta se desilo sa mojim prethodnim postom, nema ga. Ako je moj odgovor off topic, izvinite, ali moram da odgovorim na Andjelin post. Opet, sve ovo i te kako ima veze sa ekumenizmom. Veoma je vazno za objasnjenje zasto je ekumenizam drugo ime unijacenja.
Argumenti su upućeni koti da može da sagleda brojno stanje i koje bi nacije mogao biti jedan katolik. I ne razumem šta je toliko zapeo za naciju kada je ovo verska tema.
Prihvatam objasnjenje. Mada si navela brojke vernika jednih, brojke drugih... Zaista, brojke, prebrojavanja koliko kojih ima, em su sa losim premisama, (brojniji - jaci, fizicka premoc), em nisu merilo ispravnosti.
Ovaj, prvi deo teksta, podvukla sam recenicu, bilo je dovoljno za objasnjenje, koje bi sve nacije mogao da bude jedan katolik, odgovor koti.
Ne vidim ispisane nacije u katolicanstvu, niti se nacije pominju, a ono sto si boldovala, puno govori, recito je.
Nisam hrvatica- niti ustaškinja.
A kao katolkinja mogu biti bilo koje nacije. Pa znate koliko nas ima.
Наслов:
Koliko ima katolika u svijetu?
Порука од:
Ivan Zelić 06. Новембар , 2010, 19:16:17 Statističke podatke o broju katolika u svijetu donosi Papinski godišnjak (
Annuario Pontificio) koji izlazi početkom svake godine. Zadnji je dakle izašao na početku ove godine i donosi slijedeće podatke:
Katolika ukupno ima 1 milijarda i 166 miliona
Svećenika ima 409.166
Kandidata za svećeništvo ima 117.024
Redovnica (monahinja) ima 739.067
Biskupa (episkopa) ima 5002
Ivor
reslovljavanje.com
Izvoli da se podsetis sta si sve jos napisala, a ti sama sa sobom vidi sta si htela a sta je ispalo. Ili te ja ne razumem?
Broj pravoslavaca 150 miliona, očekuje se dalji pad
FoNet | 02. 08. 2008. - 18:57h
Prema procenama ruskih stručnjaka, broj pravoslavnih vernika u svetu ne prelazi 150 miliona. Podaci se odnose na petnaest autokefalnih crkava koje se međusobno priznaju, prenosi Verska informativna agencija.
Nepriznate crkve u Ukrajini i Makedoniji te razne starokalendarske raskolničke grupe imaju još desetak miliona vernika. Najbrojnija je Ruska pravoslavna crkva sa oko sto miliona nominalnih vernika, sledi rumunska sa 20 i grčka sa devet miliona.
Srpska pravoslavna crkva je četvrta po brojnosti i po toj proceni ima osam miliona vernika, a bugarska šest.
Sve pravoslavne crkve pogađa demografska kriza tako da će broj pripadnika i dalje opadati, prenosi Verska informativna agencija.
Pa onda opet zanimljivo poredjenje, opet brojke, brojcanost. Statistika je brojcano uporedjivanje skupova, a ne brojanje ispravnosti, kvaliteta, vere i duhovnosti.
Sta bi trebalo da shvatim? Kako drugacije da shvatim, nego da prostires brojnost kao merilo ispravnosti, snagu kao argument? Zasto? Da treba manjina da se pokori vecini?
Interesantno je uporediti podatke koje imam u jednoj knjizi izdatoj 1979.
Katolika je bilo 724.426.000
Pravoslavaca 15o.000.000
Po procentu broja stanovnika to je bilo 18 % katolika.
Brojke opet. Slucajnost? Ne bih rekla. Statisticki podaci, brojcanost je jedan od argumenata za ekumenizam. Makar da si to uradila nesvesno.
Moj odgovor na to je, Hrist je bio u manjini.