Eksterni/vanjski hdd

Učlanjen(a)
28.12.2011
Poruka
239
PozdraI
mam PROBLEM sa eksternim diskom. Desktop sa windows 10, preko kojeg sam i snimao podatke na disk, uredno ocitava bez problema sve snimljeno. A laptop sa win 11 nakon prepoznavanja diska trazi nekakvu dozvolu za pristuo datotekama. Da li je neko imao slicnih problema i kako je rijesio problem?Snimka zaslona 2025-03-30 112819.pngSnimka zaslona 2025-03-30 112936.png

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
29.03.2010
Poruka
86
1. Promjena vlasništva datoteka i mapa:

• Ovo je najčešće rješenje. Windows 11 vjerojatno nema ispravne dozvole za pristup datotekama jer je vlasnik datoteka i mapa različit korisnik (s vašeg Windows 10 računala).
  • Da biste promijenili vlasništvo, slijedite ove korake:
    • Spojite vanjski disk na laptop s Windows 11.
    • Desnom tipkom miša kliknite na vanjski disk (ili mapu/datoteku kojoj ne možete pristupiti) i odaberite "Svojstva".
    • Idite na karticu "Sigurnost" i kliknite na "Napredno".
    • Pored "Vlasnik", kliknite na "Promijeni".
    • U polje "Unesite naziv objekta za odabir" upišite "Administratori" ili svoje korisničko ime na Windows 11 laptopu, a zatim kliknite na "Provjeri imena".
    • Kliknite na "U redu".
    • Označite potvrdni okvir "Zamijeni vlasnika na podkontejnerima i objektima".
    • Kliknite na "Primijeni" i "U redu".
    • Sada ponovno pokušajte pristupiti datotekama.
2. Promjena dozvola za datoteke i mape:

• Nakon promjene vlasništva, možda ćete morati promijeniti i dozvole za datoteke i mape.
  • Slijedite ove korake:
    • Ponovite korake 1-3 iz prethodnog rješenja.
    • Kliknite na "Dodaj".
    • Kliknite na "Odaberi principala".
    • U polje "Unesite naziv objekta za odabir" upišite "Administratori" ili svoje korisničko ime na Windows 11 laptopu, a zatim kliknite na "Provjeri imena".
    • Kliknite na "U redu".
    • Označite potvrdni okvir "Puni nadzor" ili dozvole koje želite dodijeliti.
    • Kliknite na "U redu".
  • Provjerite jesu li upravljački programi (driveri) za vanjski disk ažurirani na vašem laptopu s Windows 11.
  • Pokušajte spojiti vanjski disk na drugi USB priključak na laptopu.
  • Provjerite da Vaš antivirus ili vatrozid ne blokira pristup datotekama.
  • Ako ništa od navedenog ne uspije, možda ćete morati formatirati vanjski disk.
  • Pre sacuaj podatke negdje iz winsowsa na kojem disk radi ili live boot linuxa
  • Ovo će izbrisati sve podatke na disku, stoga prvo napravite sigurnosnu kopiju svih važnih datoteka.
  • Formatirajte disk u formatu koji je kompatibilan sa windows 11, kao što je NTFS.
Nadam se da će vam ovo pomoći da riješite problem!

Član
Učlanjen(a)
13.11.2012
Poruka
276
1. Promjena vlasništva datoteka i mapa:

• Ovo je najčešće rješenje. Windows 11 vjerojatno nema ispravne dozvole za pristup datotekama jer je vlasnik datoteka i mapa različit korisnik (s vašeg Windows 10 računala).
  • Da biste promijenili vlasništvo, slijedite ove korake:
    • Spojite vanjski disk na laptop s Windows 11.
    • Desnom tipkom miša kliknite na vanjski disk (ili mapu/datoteku kojoj ne možete pristupiti) i odaberite "Svojstva".
    • Idite na karticu "Sigurnost" i kliknite na "Napredno".
    • Pored "Vlasnik", kliknite na "Promijeni".
    • Kliknite na "U redu".
    • Označite potvrdni okvir "Zamijeni vlasnika na podkontejnerima i objektima".
2. Promjena dozvola za datoteke i mape:

• Nakon promjene vlasništva, možda ćete morati promijeniti i dozvole za datoteke i mape.
  • Slijedite ove korake:
    • Ponovite korake 1-3 iz prethodnog rješenja.
    • Kliknite na "Dodaj".
    • Kliknite na "Odaberi principala".
    • Kliknite na "U redu".
    • Označite potvrdni okvir "Puni nadzor" ili dozvole koje želite dodijeliti.
    • Kliknite na "U redu".
  • Provjerite jesu li upravljački programi (driveri) za vanjski disk ažurirani na vašem laptopu s Windows 11.
  • Pokušajte spojiti vanjski disk na drugi USB priključak na laptopu.
  • Provjerite da Vaš antivirus ili vatrozid ne blokira pristup datotekama.
  • Ako ništa od navedenog ne uspije, možda ćete morati formatirati vanjski disk.
  • Pre sacuaj podatke negdje iz winsowsa na kojem disk radi ili live boot linuxa
  • Ovo će izbrisati sve podatke na disku, stoga prvo napravite sigurnosnu kopiju svih važnih datoteka.
  • Formatirajte disk u formatu koji je kompatibilan sa windows 11, kao što je NTFS.
Nadam se da će vam ovo pomoći da riješite problem!
lijepo pozdrav.ja imam drugi problem sa externim diskom.kada ga pokrenem pokaže mi kao na slici i da je disk prazan.plaćeni programi za vraćanje u trial verziji prepoznaju sve što je na disku al naravno kada treba VRATI prvo pare.ima li lijeka za ovo sem formatiranja?hvala

Prilozi

• Snimka zaslona 2025-04-21 182204.png
    Snimka zaslona 2025-04-21 182204.png
    14,2 KB · Pregleda: 5
Član
Učlanjen(a)
29.03.2010
Poruka
86
Da li i pokusao neki linux live cd i slicno, ili na drugi uredaj tj drugi PC ...

Član
Učlanjen(a)
13.11.2012
Poruka
276
Da li i pokusao neki linux live cd i slicno, ili na drugi uredaj tj drugi PC ...
probao sam na drugi laptop i isto je.nisam probao live opcije.na tom disku nema baš nešto toliko bitno a to sam primjetio prije par dana.imam raznih USB 4,8,16,70,250,500 gb pa sam gledao šta je šta na kojem od diskova i naletim da ovaj tako pokazuje.volio bih da se može spasiti al ako baš ne može,šta da se radi.

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.247
lijepo pozdrav.ja imam drugi problem sa externim diskom.kada ga pokrenem pokaže mi kao na slici i da je disk prazan.plaćeni programi za vraćanje u trial verziji prepoznaju sve što je na disku al naravno kada treba VRATI prvo pare.ima li lijeka za ovo sem formatiranja?hvala
Promijeni mu slovo pogona.

Natrag