Šta je novo?

Ekskluzivno - Kako su vojni piloti sa aerodroma Golubovci jurili NL

Učlanjen(a)
30.05.2012
Poruka
1
Autentično svedočenje o bliskim susretima aviona 172. avijacijskog puka sa NLO. Penzionisani general Zvonko Jurjević, bivši komandanat RV i PVO JNA, opisao fascinantne višednevne misteriozne slučajeve. Ni moćni „migovi“ nisu mogle da sustignu svetleću kuglu, koja se kretala brzinom od 1.700 km/čas!Misterija je ostala do današnjih dana, a do skora je čuvana i kao najveća vojna tajna! O pojavi neidentifikovanih letećih objekata na crnogorskom nebu 1975. godine sada se konačno i javno progovorilo.
U monografiji, posvećenoj najvećoj vazduhoplovnoj jedinici u Crnoj Gori, 172. avijacijskoj brigadi sa aerodroma Golubovci, objavljeno je i autentično svedočenje o bliskim susretima sa NLO!
Penzionisani general-major Zvonko Jurjević, jedan od bivših komandanata RV i PVO JNA, opisao je fascinantan višednevni slučaj pojave NLO nad južnim delom Crne Gore. Tada je bio komandir 172. puka na aerodromu „Titograd“ i konstatovao je čudne situacije u prvim letačkim danima posle novogodišnjih praznika.
- Pri izvođenju obuke u noćnom letenju, permanento se pojavljivao NLO – posvedočio je Jurjević. - Objekat je izgledao kao svetleća kugla, koji se kretao i menjao spektar boja od bele pa do ljubičaste. Na nebu se ocrtavao kao svetleće telo, izrazito veće od najsvetlije zvezde. Viđan je samo u noćnom letenju, pri vedrom ili oblačnom vremenu, tako da je pri potpuno oblačnom bio jedino svetleće telo na nebu, osim aviona.
Svakodnevnim praćenjem uočeno je da je dolazio „niotkuda“, približno 50 minuta posle poletanja prvog aviona na noćno letenje. Odjednom bi se „iznikao“ kao svetleće telo u rejonu Nikšić - Herceg Novi, u letu u kursu 130-150 stepeni.
Uočene brzine objekta su u većini slučajeva bile nešto veće od brzine aviona u vazduhu (N-60 i J-21), znači oko 600 km/čas. A kretao se i i znatno većom, ali i manjom brzinom, pa se nekada činilo kao da se ne kreće.

- Radarska stanica na Prevlaci je u manjem broju slučajeva imala od istog objekta odraz – navodi penzionisani general-major u monografiji, koju je izdao „Prometej“ iz Novog Sada. - Ali, u većini slučajeva nije ga imala na ekranu. Pojavu NLO u vazduhu su sve posade u vazduhu gotovo istovremeno uočavale i javljale u kom pravcu ga vide. Dešavalo se da se u vazduhu nađe po 12 aviona „N-60“ i da ga svih 24 pilota zapaze.
NLO bi se video u vaduhu približno 10 minuta, a potom bi nestajao tako što bi jednostavno ugasio svetla, pa nije moglo da se uoči u kom pravcu bi se izgubio.
Pisani su brojni izveštaji o tome, ali su pristizala i dolazila i brojna potpitanja, ponekad sa znatnom dozom nepoverenja, kao „pratite jaču svetleću zvezdu“ i slično.
Bilo je brojnih pretpostavki, ali ni za jednu nije bilo čvršće materijalne podloge.
A kako su na obuci imali i stranih pilota, pomišljano je da neko izviđa te aktivnosti. Zato su pretražene sve prostorije, kako bi se na aerodromu uverili da neko ne dojavlja vreme poletanja.
Računalo se i odakle bi objekat mogao da dođe za 50 minuta, leteći različitim brzinama...
Jedne subote ili nedelje, tadašnji komandir 172. puka kod kuće je doneo neočekivanu odluku.
Hteo je da vidi šta bi se desilo u neradnom danu, bez planiranih aktivnosti, kada bi tada letilice poletele, jer je do tada bilo zapaženo da se NLO nije pojavljivao ako nema aviona u vazduhu.
- U kasnim popodnevnim časovima pozvao sam u stan tri pilota i komandira VTC, kome sam diskretno rekao da obezbedi minimalni broj tehničara za opsluživanje četiri aviona „J-21 jastreb“ - svedoči Jurjević. - Po dolasku na aerodrom, uveče sam saopštio šta sam zamislio, da bez najave i radio veze polete dva aviona, i da vidimo šta će se desiti. Avioni su poleteli jednovremeno, jedan u zonu Nikšić, drugi u zonu Cetinje, i tu su kružili na visini 3.000 metara.

Ceo tekst - izvor: Ekskluzivno - Kako su vojni piloti sa aerodroma Golubovci jurili NLO!
 
Top