Ekonomski patriotizam

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.563
Kad je u pitanju ekonomija - koliko ste patriota?

Kupujete li radije domaci nego uvozni proizvod?

Da li bi radije ulozili novac kod domace ili strane banke? U domacu ili stranu firmu?

Porezi - smatrate lil da bi vlada trebala pomagati domacim firmama tako da ih manje porezuje od stranih, ili da postavi dodatan porez na uvoz te tako pomogne domacim firmama?

Da li ikad pomislite da kad kupite neki strani proizvod ili ako stavite novac u stranu banku da zapravo pomazete potencijlnog buduceg neprijatelja?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Bice da je taj poziv,kao takav ("Svaka zemlja cini sve da privuce vlastite privrednike da rade u svojoj zemlji,placaju porez i doprinose drzavi"),pa jos "dupliran",valjda da ga bolje razumemo ili da bi delovao ozbiljnije i uverljivije,a u svemu tome u blagom nesporazumu sa doticnim koji je potrosio vreme mozgajuci kome je,zapravo,taj poziv upucen,samo jos jedan samar u nizu i to pogresnima.
Normalno je placati porez i doprinose ali prvi deo (Svaka zemlja cini sve da privuce vlastite privrednike...) mi je malo konfuzan.Tu mi je,izgleda,nesto promaklo...
Kojim firmama?Onim koje su ionako prodate...Ili sitnijim preduzetnicima?Sto se pomenutih tice (sitnijih preduzetnika),tu se Vlada svakako trudi,toliko da imam utisak da je bolje da su ovu nesrecnu zemlju ostavili u onakvom stanju u kakvom su je pre x godina zatekli.
Naravno da ne pomisljam.Bili smo dovoljno pod sankcijama i ograniceni na kupovinu (uglavnom) domacih proizvoda pa nesto ne vidim da smo tad,na taj nacin,patriJotizmom pomogli...
Sve u svemu da ne tupim,mislim da je ovde termin "patriotizam" debelo zloupotrebljen.
I tako...

Natrag