Ekološki festival u Domu omladine

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Ekološki festival u Domu omladine[/h]Beograd -- Ekološki festivalu "Oplaneti se! Recikliraj" biće održan u Domu omladine Beograda, u ponedeljak, 5. novembra.Festival će ekološkim pesmama otvoriti dečiji hor iz Bačkog Petrovca.


127809668250951e96a7259275530086_368x301.jpgPosetioci festivala, koji počinje u 12.30 sati, moći će da prave maske od starog papira i plastike u Reciklažnom kutku, nađu izlaz iz Reciklažnog lavirinta, krećući se među prikazima mogućnosti tretmana otpada u Srbiji.
Pobednicima konkursa za najefektniji predmet od otpada Telenor će uručiti laptop računare i besplatno dati internet vezu za godinu dana, saopštila je mreža organizacija civilnog društva "Zelena inicijativa", koja je organizator manifestacije u saradnji sa Fondacijom Telenor i Ambasadom Holandije u Srbiji.

Lampa od konzervi, kante od otpadnog drveta, reciklažna šah-tabla, žardinjere od limenki i dečije igračke od auto-guma, nastali su tokom konkursa u 12 gradova Srbije, za koje su građani tokom septembra glasali na sajtu Oplaneti se - Ekoloska kampanja - Home.

Na Festivalu će biti izložen i portret naučnika Nikole Tesle, napravljen od reciklažnih materijala.

U 21 sat biće održan humanitarni koncert beogradskih rok grupa "Kanda, Kodža i Nebojša" i "Metak za zlikovca". Sav prihod od ulaznica, koje koštaju 400 dinara, je za sakupljače sekundarnih sirovina udruženih u "Zelenu zadrugu" u beogradskom naselju Čukarička padina.

Koncert organizuju "Zelena lista Srbije" i "Zelena inicijativa", u saradnji sa Insitututom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podrsku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

"Zelena inicijativa" podseća da se u Srbiji 55.000 ljudi bavi prikupljanjem sekundarnih sirovina, radeći prosečno po 11 sati dnevno, bez osnovne opreme za rad. Najveći deo otpada koji se reciklira u Srbiji (procenjuje se 75 odsto) prikupe upravo sakupljači-pojedinci.Izvor:
B92.net
 
Top