Ekobomba usred grada: Otrovni mulj prijeti tisućama Šibenčana

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Ekobomba usred grada: Otrovni mulj prijeti tisućama Šibenčana




Danas.hr 28.03.2011.

0024007.48.jpg
Usred Šibenika već se dvije godine nalazi prava ekobomba koja je opasna prijetnja zdravlju tisućama tamošnjih stanovnika. Inspekcije su na nju višestruko upozoravane, međutim dosad nisu reagirale.

Riječ je o brdima iskopanog otrovnog mulja koji je godinama bio deponiran pod zemljom u krugu bivše Tvornice elektroda i ferolegura, ali je u postupku započete sanacije izvađen na površinu i ostavljen, ničim zaštićen, na samo 150 metara od prvih kuća u šibenskoj gradskoj četvrti Njivice. Ondje živi 12 tisuća stanovnika čijem je zdravlju mulj opasna prijetnja!

Dekontaminaciju je trebala obaviti zadarska tvrtka Odlagalište otpada, koja je za taj posao od Grada Šibenika dobila 20 milijuna kuna. Radovi su stali u veljači 2009., i to, kako je pojašnjeno, zbog toga što oporabljeni otpad ne smije ponovno biti deponiran u krugu tvornice. A to je predvidio APO, glavni partner Fonda za zaštitu okoliša, koji je Gradu dao 20 milijuna kuna. No APO je svoj posao naplatio.


Do prekida radova utrošeno je 16 milijuna kuna. Direktor TEF-a
Krešimir Šakić tvrdi da je "tko zna koliko puta" Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja upućivao poziv da žurno organiziraju nastavak radova, no nitko nije reagirao. Sada je problem, dodaje, što se za nastavak sanacije traži lokacijska dozvola.


Radovima se ispriječila lokacijska dozvola


"Pitao sam ih kako je moguće da se lokacijska dozvola ne traži na početku radova, nego usred posla, i tko je uopće dopustio da se otrovni materijal iskopa. Kazali su mi da je sve to "pogurao" Mladineo (direktor Fonda za zaštitu okoliša) i bez dozvole. Ali što je radila inspekcija?", ogorčeno je za Slobodnu Dalmaciju kazao Šakić, kojem su navodno obećali da će problem riješiti modelom hitne sanacije.

"No o kakvoj je to hitnosti riječ kad više od dvije godine materijal deklariran kao opasan, s izmjerenih 100 faha, stoji na otvorenom, uz cestu, nadomak kuća, umjesto da se odmah solidificirao ili oporabio na neki drugi način", dvoji Šakić, dodajući da je jedino jasno da treba raspisati natječaj za novog izvođača radova, jer tvrtka Sirovina to neće nastaviti. No ni to se ne može dok se ne riješi lokacijska dozvola, s kojom se navodno oteže više od dva mjeseca.





 
Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
5
zar nije gora stvar po sibenik sto je u velikom bratu marijana uradila? haha!
 
Natrag
Top