EK: Ima još posla za Hrvatsku

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]EK: Ima još posla za Hrvatsku
[/h] Izvor: Tanjug


Brisel -- Hrvatska je na dobrom putu za sticanje punopravnog članstva u EU, kaže se u nadzornom izveštaju Evropske komisije koji je danas objavljen u Briselu.

15361038254f96901982dcc155251541_368x240.jpg
Međutim, kao navodi EK, još postoje ozbiljni problem u vezi sa privatizacijom brodogradilišta i pravosuđem.
"Izveštaj nije ni pozitivan ni negativan, već zasnovan na činjenicama", rekao je novinarim funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.
U današnjem izveštaju, prvom nakon što je Hrvatska potpisala pristupni ugovor u EU u decembru prošle godine, navodi se da je Hrvatska ostvarila značajan napredak u ispunjavanju svojih obaveza. Ovo se najpre odnosi na donošenje antimonopolskog zakona i regulisanja državne pomoći, kao i na napore u rešavanju starih slučajeva u hrvatskim sudovima.

U izveštaju se, međutim, konstatuje da je potrebno hitno rešiti probleme u vezi sa privatizacijom brodogradilišta, od kojih neka još primaju obimne državne subvencije. "Treba hitno potpisati privatizacioni ugovor za Brodosplit i naći rešenja za '3. maj' i Brodotrogir, kako bi Hrvatska do datuma pristupanja ispunila obaveze", kaže se u izveštaju.

I pored pohvala na račun otvaranja nekoliko procesa za ratne zločine protiv Srba izvršenih tokom devedesetih, u izveštaju se kaže da takvih suđenja mora biti mnogo više. "Hvatanje ukoštac sa nekažnjenim ratnim zločinima je još uvek veliki izazov za Hrvatsku, jer većina tih zločina još nije procesuirana", naglašava se u izveštaju.

Hrvatska će do prve polovine maja morati da odgovori Komisiji šta planira da učini povodom navedenih primedbi, a sledeći nadzorni izveštaj biće predstavljen za šest meseci.

Nadzor Komisije nad zemljama koje su potpisale ugovor o pristupanju EU je novina u proceduri pridruživanja, a kroz sličnu proceduru će nakon završetka pregovora o pristupanju, morati da prođe i Srbija.

 
Natrag
Top