Egzoticno voce.

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Posto vecina nas nije u mogucnosti da putuje po svetu i upozna tudju kuhinju i hranu, resih da otvorim ovu temu i da nas upoznam sa egzoticnim vocem koje mozda nikada nismo videli a kamo li probali.


Dragon fruit - Zmajevo voce


dragon-fruit-varities.jpg


Pitaj ili ti Zmajevo voce vodi poreklo iz Centralne i Juzne Amerike. Zmaj voce, jagode i kruske pitai je plod od nekoliko vrste kaktusa ima sladak i delikatan ukus i kremastu pulpu. Najcesce zmaj voce je crveni pitai, ali i druge vrste ukljucuju Kostarika pataia i zuto pataia.Sok ili vino moze da se dobije iz voca dok cvece moze da se jede ili koristi za caj.

Prema legendi, to voće je nastalo pre mnogo vekova, kada su zmajevi u odlučujućim trenutcima bitke bljuvali pobedonosnu vatru,
iz kojeg je na stablima kaktusa nastala pitaja - zmajevo voće...

Pitaja se još i danas smatra voćem koje simbolizuje ekstremnu snagu, borbenost i pobedu.
Ta snaga prenosi se i na one koji je koriste. Zato je idealna za sve one koji kreću u bitku za što lepši stas...


Nadjoh i recept za tortu.

Sastojci

Biskvit 2 jaja (XL) 1 solja brasna 1/2 solje gustina
naribana limunova korica ~30 g maka u zrnu 3/4 solje izmiksanog dragon fruit 3 kasike (vrhom pune) marmelade od jagoda 1/4 solje izmiksanog manga 1/2 solje jogurta (greek style) 1 kasika praska za pecivo Ostalo (dve vrste dekoracije)
marmelada od jagoda
jagode 1 star anise 1 pakovanje belog fondanta
gumpaste sveca i cvece
Priprema

Kalup za torte oblozite pek papirom. Izmiksijate u blenderu dragon fruit, odvadite 3/4 solje. Izmiksajte mango, odvadite 1/4 solje.Umutite jaja, jogurt, koricu limuna i narance, marmeladu i pire od dragon fruita i manga u glatku masu, zatim umesajte brasno, gustin, mak i sodu bikarbonu. Izlijte u kalup i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok cackalica ubodena u sredinu ne bude suva. Izvadite iz rerne, ostavite u kalupu jedno desetak minuta, pa iskrenite na resetku.
Ukrasavanje jednostavna varijanta
Ohladjenu tortu glazirajte glazurom od marmelade od jagoda. Otopite marmeladu procedite i prelijte preko torte. Cetkicom nanesite malo marmelade na star anise. Nalepite kriske jagoda sa strane. Kad se glazura stegne, prebacite na tanjir za posluzenje. Na sredinu stavite rasecenu jagodu i u sredinu stavite star anise.

Dodato posle 15 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

KIwano

kivano.jpg


Kivano pripada familiji tikava (Cucurbitaceae). sa Novog Zelanda, gde se intenzivno gaji od 1980. godine. Kivano vodi poreklo iz semiaridnih predela kao što su Bocvana, Namibija, Zimbabve i Južna Afrika gde je i dobio naziv Africka rogata dinja. U svetu je poznat i kao bodljikavi krastavac. Danas se najviše gaji u Južnoj i Srednjoj Africi, a od pre 70 godina u Australiji. Kivano se nikada ne cuva u frižideru jer bi se odmah pokvario. Najviše mu prija sobna temperatura na kojoj može da izdrži i nekoliko meseci. Plod se jede svež tako što se rasece po sredini. Zeleno meso je puno vitamina A i C. Ima ukus koji je kombinacija ukusa banane i limuna. Gvožde je ono cime ovo voce obiluje i zato se preporucuje osobama koje pate od anemije, hronicne iscrpljenosti, manjka energije i narušenog imuniteta.

Iznutra je želatinasto meso koje je ispunjeno jestivim semenkama i sjajne je limeta zelene boje. Osvježavajuća aroma nežnog ukusa banane, dinje, limete i marakuje.... totalno egzotično.Kiwano je vrlo bogat mineralima, ugljenohidratima i vitaminima nazivaju ga još i zlatnom narandžom.

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Karambola


Карамбола (Star Fruit)

lat. Averrhoa carambolaGroup: Фрукты, овощи, орехи


karambola.jpg


Carambola ili Star Fruit - zvezdasto voće je plod drveta Carambola koje se sreće u Indoneziji, na Sri Lanki, Indiji, popularno je u istočnoj Aziji, i Južnoj Americi (Brazilu, Dominikani, Peruu...), Havajima, Floridi, i Australiji. Originalno potiče iz Sri Lanke i Malezije.
Drvo je karakteristično po ružičastim cvetovima i jarko žutim zvezdastim plodovima - zvezdastom voću. Drugo ime za ovo voće je i coromandel gooseberry, kamranga, ili five finger. Kada se ovaj plod preseče, ostaje petokraka, šestokraka ili zvezda sa 7 krakova, po čemu je plod i dobio ime.
Postoje dve podvrste ovog voća. Slatki i kiseli. Najčešće je Star fruit kiselkasto-slatkastog ukusa, nalik ananasu, jabukama ili kadkad kiviju. Arome Starfruita podsećaju na mahune graška, sa cvetnom nijansom. Prepun je vitamina C.
Zbog svog prelepog oblika, često se koristi kao dekoracija na koktelima i raznim salatama.

Dodato posle 15 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

ACEROLA, TROPSKA VIŠNJA (Malpighia punicifolia) – 100 g ploda sadrži čak 1800 mg C vitamina (65 x više nego u narandži). Jede se sveža, a dodaje se i aromatičnim napicima i poslasticama (naročito koktelima i sladoledu).
Lekovita svojstva: pomaže kod infekcija, prehlada i gripa, zatim kod stresa, povećanih fizičkih i psihičkih napora.


voc031.jpg






ARGAN (Argania spinosa) – endemska biljka iz jugozapadnog dela Maroka (između planina Atlasa, Zapadne Sahare i Atlanskog okeana). Plod je koštunica veličine i oblika slična šljivi. Tokom sazrevanja plod menja boju od zelene do žute. Iz koštice se vadi seme (jezgro) koje je bogato prirodnim antioksidansima (vitaminom E i flavonoidima). Ulje iz semena sadrži dvostruko veću količinu vitamina E nego maslinovo ulje. Bogato je linoleinskom kiselinom i esencijalnim masnim kiselinama. Obe kiseline zajedno deluju na obnavljanje ćelijskih struktura. Od 30 kg sakupljenih plodova dobija se samo 1 litar ulja. Seme se koristi u kulinarstvu i u medicini.
Prži se da dobije miris i ukus badema, a potom se cedi. Ulje se pomeša sa mlevenim bademom i medom i dobija se mešavina amloa (namaz), izuzuzetno je cenjen u marokanskoj kuhinji. Njime se premazuje sveži hleb koji se koristi za doručak i zaliva čajem od mente.
Lekovita svojstva: u narodnoj marokanskoj medicini ulje se koristi za negu kože, lica i tela, hrani suvu kožu i „pegla” bore, za zarašćivanje rana, ožiljaka, opekotina i akni. Ublažava bol, kosi vraća sjaj i jača oštećene nokte.

voc033.jpg





AVOKADO (Persea americana) – tropsko voće poreklom je iz Brazila i Meksika, a kultivira se u svim tropskim zemljama. Plodovi vrste Persea gratissima i Persea drymifolia su iz porodice lovora. Plod ima oblik kruške sa spoljnom korom tamnozelene do tamnoljubičaste boje. Meso je meko žutozelene boje koje obavija košticu. Lako se vari, a ukus je sladak i pikantan. Prvo ga nožem treba preseći, odstraniti semenku, iseći na četvrtine i oljuštiti koru. Koristi se i kao prilog jelima, posoljen i zaliven sokom od limuna i maslinovim uljem. Jede se uvek sirov. Pravi se i umak, tako da se prvo meso avokada, beli luk i drugi začini izmiksiraju i dodaju jelima. Velike je hranljive vrednosti, 100 g ima 200 kalorija. Sadrži minerale (najviše gvožđa), vitamine (A, B, C i E).
Lekovita svojstva: preporučuje se kod dijeta, smanjuje nivo holesterola u krvi.


voc034.jpg




ČERIMOJA (Annona cherimola) – postojbina su Andi. Raste na visinama od 1000-2000 m nadmorske visine. Plod ima oblik srca (naziva se i ljubavno voće). Kora je smeđezelena, veoma tanka i ima šare slične ribljoj krljušti. Meso je bele boje, protkano crnim košticama. Bogata je vitaminom C. Koristi se sveža, presečena na pola jede se kašikom. Pravi se žele i džem. Nedovoljno zreli plodovi sazrevaju za dva do tri dana u kesi od hartije. Najteži plodovi su i najsočniji.


voc039.jpg




FIZALIS (Physalis peruviana) – pripada grupi bobičavog voća. Sadrži kalcijum, gvožđe, fosfor, karotin, vitamine B12 i C. Fizalis se koristi za ukrašavanje torti i deserta. Prvo se umoči u rastopljenu čokoladu, a zatim u seckane bademe.
Lekovita svojstva: utiče na reumatske bolesti.


voc040.jpg



GUAVA (Psidium gujava) – poreklom je iz Južne Amerike. Plod ima kombinaciju ukusa kruške i jabuke, zreo je, kada je kora sveža i zelena, kao engleska trava. Plod sadrži gvožđe i mnogo vitamina C. Unutrašnjost ploda je tamnocrvena i semenke su jestive. Plod se jede najčešće u svežem stanju, preseče se napola i kašikom se vadi meso. Od jako zrelih plodova pravi se džem, žele, sok i salata. Od zrelih plodova pripremaju se umaci koji se služe uz meso uli ribu
Lekovita svojstva: smanjuje nivo šećera u krvi.


voc042.jpg
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top