Šta je novo?

Egzote /kratkodlake perzijske macke

  • Začetnik teme nikouro
  • Datum pokretanja
nikouro

nikouro

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
EGZOTE /KRATKODLAKE PERZIJSKE MACKESto je to egzota?
To su cesta pitanja koja dolaze od ljubitelja macaka. Ja cu pokusati odgovoriti na to pitanje. Egzota nije nista drugo nego kratkodlaka perzijka. Nalaze se u svim bojama kao i perzijske macke. To je novija pasmina, nastala 1960 godine krizanjem perzijske i americke kratkodlake macke, sa namjerom da se poboljsa tip americke kratkodlake macke. Iz te kombinacije nastala je macka sa okruglom glavom i svilenkastim krznom. Najupadljivije su bile macke iz tih krizanja kod kojih se pojavila srebrna boja. Znaci, gen je bio preuzet od perzijske macke. Macke su naprosto bile prekrasne. Nakon toga se pocelo intenzivno raditi na uzgoju sada vec nove rase, i 1966 godine do 1968 gospodja Jane Martinke iz CFA postavlja program i standard za kratkodlaku perzijsku macku. 1968 je ta pasmina priznata u CFA kao "exotic shorthair" odn. kratkodlaka egzoticna macka. U tim krizanjima znale su se koristiti i burmanske macke ali one nisu donijele sretne kombinacije. 1979 je egzota uvezena u Europu od Norberta i Elke Deutschman. U pocetku odn. 1983 i 1984 te su se macke sudile u kategoriji kratkodlakih macaka. Sa strane FIFe egzota je prvi puta nagradjena s CAC statusom 1984, te od tada krece intenzivniji uzgoj egzota u Europi. Godine 1991 priznata je od FIFe u kategoriji dugodlakih macaka i od tada se sudi u I kategoriji. Dozvoljeno je parenje egzota i perzera. Iz te kombinacije cesto puta izlazi vise dugodlakih nego kratkodlakih macica. U zadnje vrijeme se sve vise prakticira parenje egzota medjusobno.

Kako razlikovati novorodjene bebe? Koje su perzijke a koje egzote?
Najbolje je procijeniti odmah kad se novorodjence osusi, jer se tada egzota prepozna po gusto-pustenom krznu, kratkom i grubom na dodir. Perzijka ce imati svilenkasto krzno, sjajno i tijesno prilegnuto uz tijelo, no ni to uvijek nije tako jednostavno . Prava razlika se izdiferencira tek nakon 12 tjedna zivota. U Hrvatsku je prvi par egzota uvezen 1997 godine.

Po karakteru su to vrlo drage, inteligentne, privrzene i nenematljive mace. Vole udobnost, kucu i igru. Kad nekog prvi puta ugledaju, primaju ga s velikom rezervom, dok ne procijene dali mogu imati povjerena prema novoj osobi. Vremenom se sve vise vezu na vlasnika.

Standard im je isti kao i kod perzijkskih macaka, jedina je razlika u krznu.
KRZNO: vrlo gusto, samtasto i mekano, odstoji od tijela. Nesto je dulje nego u britanaca i ne smije biti prilegnuto. Dolaze u svim mogucim kombinacijama boja i uzoraka.

Imam dosta fotki egzota, ali evo za pocetak jedan odabir najljepsih. Meni su te mace taaaako simpa i zbilja lijepe..Text by Vesna Riznar-Resetic
 
milosh-96

milosh-96

Član
Učlanjen(a)
20.07.2009
Poruka
1.228


(Ova slika je malo lošija jer je slikana noću, ali se jasno vidi izgled mačka)
Ovo je moj mačak, da li i on spada u Egzote/kratkodlake mačke.
 
Poslednja izmena:
nikouro

nikouro

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
mislim da ne ... pogledaj glavu i razlike u njusci ... tvoja maca bice da je drugog porekla ili vrste ...
 
Julkica

Julkica

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.307
Ove mace lice na Pekinezere :)
 
Top