Egipatski Mau (MAU) mačka (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Egipatski Mau (MAU) mačka (video)


egipatskimau1bh3.jpg

egipatskimau2qi6.jpg


[YOUTUBE]u2Z3U0za4Io[/YOUTUBE]

Prva predanja o njenom zajedničkom životu sa čovekom stara su između 4000 i 5000 godina. Egipatski Mau (MAU) [Egyptian Mau] vodi direktno poreklo od afričke divlje mačke Felis Lybica Ocreata poznate pod imenom Falb mačka koja je bila prva pripitomljena. Ovu tvrdnju dokazao je T.C.S Morrison-Scott poređenjem genetskih informacija dobro očuvanih mumija mačaka nađenih u egipatskim grobnicama iz doba 600 – 200 godina p.n.e. i današnje Mau mačke. Sam izgled današnje Mau potvrđuje njeno poreklo. Novija istorija rase Egyptian Mau , odnosno kako je jedna prirodna rasa došla do statusa rasne mačke, vezana je uvek za neku anegdotu ili kratku priču, tako i Egyptian Mau. Beloruska princeza Natalija Troubetzkoy je za vreme drugog svetskog rata, zahvaljujući dobrom poznanstvu sa članovima rimskog diplomatskog kora, uspela da u Italiju donese nekoliko primeraka Egyptian Mau. Dotična princeza je ubrzo napravila deteljan odgajivački program za svoje srebrne ženke Baba i Lizz kao i za mužjaka Jo-Jo bronzane boje, koje je donela iz Egipta. Godine 1956 princeza se preselila u Ameriku gde su rođeni i prvi potomci. Registrovano ime odgajivačnice je bilo "Fatima". Godine 1968 je iz iste odgajivačnice jedna Mau pod imenom "Fatima Baba" dobila dozvolu za nastup u šampionatu. Sa mačkama Toby i Tashi, koje je iz Delhija uvezla biolog i genetičar Jean Mill, Mau je dobila “osveženje krvne linije”. Namera je u istinu bila kreacija nove rase pod imenom Bengal ali je ukrštanje sa Egyptian Mau donelo neke prednosti, naime nove boje. Trebalo je da prođe jos devet godina da bi Egyptian Mau kod CFA bila priznata kao rasa “natural breed”, što znači da više nije dozvoljeno nikakvo mešanje sa drugim rasama a do 1981 godine bila je priznata i u svim drugim američkim felinološkim savezima. Zahvaljujući pojedinim odgajivačima iz Švajcarske, Holandije i Italije Mau se “vratila” u Evropu 1988 godine. Upravo taj mali broj uvezenih mačaka činio je bazu za dalji uzgoj. Samo nekolicina angažovanih odgajivača u Evropi održava rasu kao "Natural breed" što je u nedostatku većeg gen-pool-a veoma težak poduhvat. Rasa je kod FIFe bila priznata 1992 god. Mačka je veoma temperamentna, inteligentna, rado se igra i stalno je u pokretu. Voli društvo, kako mačje tako i čovekovo. Nikako ne voli da ostane sama. Voli da je u središtu pažnje i vrlo lako se uvredi ako joj to ne uspe. Ako se odlučite da držite Egyptian Mau preporučuje se držati dve. Ona ne mora po svaku cenu imati društvo iste rase ali u svakom slučaju još jednu mačku. Ako imate dovoljno vremena za nju onda druga mačka možda i nije potrebna.


Iizvod iz standarda



Uopšteno Egipatski Mau je vrlo živahna, raskošnih boja, mišićava i srednje je veličine.

  • Glava je blago zaobljena, srednje dugačak klin, bez ravnih obrisa, profil nežnih obrisa sa blagim uzdignućem između kraja nosa i čela, obrazi nisu puni, nos gledano od napred je u čitavoj dužini jednako širok a njuška nije ni kratka ni špičasta.
  • Uši su srednje veličine do velike, široke na osnovi, umereno špicaste pažljivog izraza. Unutrašnja strana ušiju je nežno ružičaste boje i gotovo prozirna. Dlaka na ušima je kratka i priljubljena. Uši mogu imati i čuperke. Smeštene su uspravno, široko razmaknute što produžuje ravninu glave.
  • Oči su velike, bademaste, blago ukošene u smeru ušiju, budne. Boja očiju je zelena kao kod ogrozda. Kod mačka do jedne ipo godine starosti dozvoljava se boja u tonu jantara.
  • Telo je srednje dužine, skladno i mišićavo. Od slabina prema kolenima proteže se jedan labavi kožni nabor. Poželjna je opšta uravnotežanost. Vrat je mišićav i ima oblik luka.
  • Noge su u ravnoteži sa telom. Zadnje noge su nešto duže tako da se linjia leđa lagano uzdiže prema repu što ostavlja utisak da mačka stoji na vrhovima prstiju. Šape su uske, nežne i blago ovalne.
  • Rep je srednje dužine, širok na osnovi i sužava se postepeno prema vrhu.
  • Krzno je kratko ali dvoljno dugo da se vide 2 do 3 pruge tickinga i blistavo je. Kod zadimljenih boja dlaka je svilena i nežna. Kod bronkaste i srebrne boje dlaka je gusta i elastična. Uzorak je tačkasto tigrasti. Tačke moraju biti nasumce razbacane po telu, različitih veličina i oblika (velike ili male, okrugle ili ovalne, nepravilne). Tačke moraju biti međusobno jasno odvojene sa osnovnom bojom. Tačkasti uzorak ne mora biti jednak sa obe strane tela. Preko grudi nalaze se isprekidane ogrlice. Crtež na ramenima je prelaz između pruga i tačaka. Noge su prugaste. Na grudima i gornjem delu zadnjih nogu uzorak je kombinacija između pruga i tačaka.
  • Rep je prugast a vrh repa je jednobojan. Boja: A- MAU n 24 boja bronca, MAU ns 24 srebrena; B- MAU ns zadimljena. Mačka mora biti izuzetno psihički stabilna i uravnoteženog karaktera.
Napomena: Mužjaci su veći od ženki. Kod mužjaka dozvoljeni su puni obrazi kao i mišićav vrat i ramena. Opšta uravnoteženost je bitnija od veličine. Boja očiju u tonu jantara dopuštena je kod mladih mačaka u starosti do jedne ipo godine. Puna boja krzna dovršena je tek kad mačka ima 8-10 meseci.

Greške: kratka ili okrugla glava, orijentalni tip glave, puni obrazi izuzev kod odraslog mužjaka, špicasta ili kratka njuška, oči malene ili okrugle ili orijentalnog tipa, jantarna boja očiju kod mačke starije od 18 mjeseci, masivno telo, orjentalni tip tela.



Izvor: B.Aksentijević
 
Natrag
Top