Eduard Bagirov

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Eduard BagirovEduard Bagirov je ruski pisac turkmenskog podrijetla.

Eduard Bagirov je odbjeg iz okrutne turkmenske vojske prožetom zlosiljem doušnikâ svojevremenog turkmenskog moćnika Saparmurata Nijazova.

U okružju u kojem je pola države prokazivalo drugu polovicu, Bagirov nije mogao izdržati te je iselio u Rusiju, prije svega u Moskvu, željenim odredištem svih srednjoazijskih prebjega koji su išli raditi u Rusiju na crno.

U svjetskim književničkim krugovima je postao poznat svojim romanom "Gastarbajter", provokativnim djelom u kojem je progovorio o svakodnevnim problemima inozemnih radnika u Rusiji, što je bio prvim romanom takve teme u ruskoj književnosti.

U njemu je progovorio o gospodarskim i političkim izbjeglicama iz osiromašenih bivših sovjetskih republika, uglavnom srednjoazijskih (Uzbeka, Turkmena, Tadžika), ali i inih, poput kavkaskih Gruzijaca, Armenaca i Azera, koji odlaze u Moskvu, njihov Eldorado, "u potrazi za srećom i preživljavanjem u nemilosrdnom gradu iluzija" (Bagirov). Opisiva te ljude, mahom niskoplaćene i nekvalificirane, koji žive u neljudskim uvjetima, izloženi ponižavanju, diskriminiranju, prijevarama, a život se svodi na puko preživljavanje odnosno na život kojem je jedini cilj u životinjskoj strci na što više poslova zaraditi nešto rubalja za ih poslati obiteljima u vlastitim domovinama. U svemu tome, ti gastarbajteri su često u sukobima sa mjesnim skvoterima po napuštenim zgradama koje trebaju biti srušene (ali iz raznoraznih razloga kao takve stoje godinama), a sudbinu im često skroje i skinheadsi koji im presude bejzbolskom palicom ili nožem "skakavcem".

Kao kruna svega toga, Bagirov govori "U Moskvi je zapravo vrlo lako preživjeti ako si beskrupulozan i bezosjećajan, ali moj je junak više-manje moralan čovjek, a takvima je uglavnom teže".

( Vikipedija )


 
Top