Šta je novo?

Edisonova fotografija prodata za 31.000 dolara

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Edisonova fotografija prodata za 31.000 dolara


Tanjug |

Fotografija iz 1911. godine na kojoj se vidi Tomas Edison kako drži alkalnu bateriju i na čijoj poleđini je njegov tekst o važnosti ovog pronalaska za saobraćaj, prodata je za više od 31.000 dolara


Fotografija iz 1911. godine


KONKORD - Fotografija iz 1911. godine na kojoj se vidi Tomas Edison kako drži alkalnu bateriju i na čijoj poleđini je njegov tekst o važnosti ovog pronalaska za saobraćaj, prodata je za više od 31.000 dolara, prenele su danas agencije.
Portparol aukcijske kuće "Amherst" iz Nju Hempšira rekao je da je fotografija, koja je bila procenjena na 5.000 dolara, prodata u sredu uveče na internet aukciji za 31.554 dolara.

"Verujem da će ovo dokazati da će alkalne baterije proizvesti velike promene u današnjem transportnom sistemu", napisao je Edison na poleđini fotografije.

Vlasnik fotografije bio je Valter Holand koji je radio sa Edisonom na izradi baterije i koji je bio i glavni električni inženjer Edisonove kompanije za proizvodnju baterija u Nju Džersiju 1911. godine. Fotografija je snimljena 4. maja te iste godine.
Edison je želeo da proizvede bateriju koja bi mogla da snabdeva električna vozila energijom ali i koja bi bila lakša i efikasnija od starih baterija koje su tada korišćene.

Tek posle 50.000 eksperimenata, uspeo je da proizvede alkalnu bateriju 1910. godine, ali kako su automobili tada prešli na benzin, potreba za baterijom na koju bi se kretala električna vozila je nestala.

Njegova baterija ipak je korišćena na brojne druge načine i predak je savremene alkalne baterije.
 
Top