Džoana Rouling

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
640px-J._K._Rowling_2010.jpg




Džoana „Džo“ Mari (engl. Joanne "Jo" Murray), devojačko Rouling (engl. Rowling), poznatija pod spisateljskim imenom Dž. K. Rouling (Džoana Ketlin Rouling) (engl. J. K. Rowling; Bristol, 31. jul 1965) je engleska književnica najpoznatija kao autorka serije knjiga o Hariju Poteru.



Nakon diplome na Univerzitetu u Eksteru (engl. University of Exeter) 1986. godine počinje da radi za Amnesti Internešnel (engl. Amnesty International) u Londonu, gde počinje sa pisanjem avantura Harija Potera. Početkom devedesetih putuje u Portugal gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz davanje privatnih časova, nastavila je s pisanjem.



Hari Poter



Njena prva knjiga u seriji, Hari Poter i Kamen mudrosti (1997), ostavarila je izvanredan uspeh, obraćajući se istovremeno deci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harija Potera, osamljenog siročića koji otkriva da je u stvari čarobnjak, i pravljuje se u Hogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Britiš Buk Avard.

Slede nastavci: Dvorana tajni, Zatvorenik iz Askabana, Vatreni pehar, Red feniksa, Polukrvni Princ i Relikvije Smrti - takođe bestseleri, izdani u više od 200 zemalja i prevedeni na preko 60 jezika. U 2001. godini su objavljeni Čudesne zveri i gde ih naći i Kvidič kroz vekove, sa prihodima namenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je zaista potakla entuzijazam među decom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svetu. Ostali nastavci su takođe vrlo uspešno ekranizovani. U martu 2001. godine, Roulingovoj je dodeljena titula OBE (Officer of the British Empire).


Kasniji rad


Prvu knjigu posle Hari Poter serijala Roulingova je objavila u septembru 2012. godine. To je bio roman za odrasle „Upražnjeno mesto“. Veoma uspešno je prodavan u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde ga je za tri nedelje kupilo milion ljudi[1]. U Srbiji, roman je objavila izdavačka kuća Evro-đunti, a prevodioci su bili Vesna i Draško Roganović, koji su preveli i knjige o Hariju Poteru. „Upražnjeno mesto“ je bila najprodavanija knjiga na Beogradskom sajmu knjiga 2012.. Uprkos velikom komercijalnom uspehu, roman je dobio mešovite kritike.

Sledeća knjiga koju je Roulingova napisala bila je kriminalistički roman „Zov kukavice“. Objavila ju je u aprilu 2013, pod pseudonimom Robert Galbrejt. Da je ona pravi autor otkrilo se tek u julu iste godine. „Zov kukavice“ je prvi deo serijala, koji će spisateljica nastaviti da objavljuje pod pseudonimom



Hari Poter serijal:

  • Hari Poter i Kamen mudrosti (1997)
  • Hari Poter i Dvorana tajni (1998)
  • Hari Poter i zatvorenik iz Askabana (1999)
  • Hari Poter i Vatreni pehar (2000)
  • Hari Poter i Red feniksa (2003)
  • Hari Poter i Polukrvni Princ (2005)
  • Hari Poter i relikvije Smrti (2007)
Dodaci Hari Poter serijalu:

  • Fantastične zveri i gde ih naći (2001)
  • Kvidič kroz vekove (2001)
  • Priče barda Bidla (2008)
Drugi romani:

  • Upražnjeno mesto (2012)
  • Zov kukavice (2013)



izvor: Wikipedija
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
12 priča o Hariju Poteru izlaze za Božić?
Izvor: Tanjug
Džoani Rouling je očigledno teško da okrene novu stranicu nad Harijem Poterom.

3711637435485e999cd97a390043806_640x465.jpg

Foto: Beta/AP
Britanska književnica napisala je 12 pripovetki o svetu mladog čarobnjaka koje će objaviti u toku ovog meseca, na vreme za božićne praznike.

Prema pisanju londonskog Telegrafa, jedna od njih posvećena je Harijevom školskom neprijatelju, Drejku Malfoju.

Svih 12 priča biće objavljene, po jedna na dan, počev od 12. decembra, na veb stranici Pottermore, koju je autorka čuvenog serijala kreirala i na kojoj redovno postavlja novi materijal i predlaže igre i analize romana.

Pre nekoliko nedelja, Rouling je objavila na internetu priču od 5.000 reči o jednom drugom junaku iz sage o mladom čarobnjaku - zloj profesorki u školi čarobnjaštva Hogvarts, Dolores Ambridž.

Popularna autorka trenutno piše scenario za prvi dugometražni spin-off serijala, "Fantastične zveri", iz kog bi trebalo da nastanu još dva filma.

Romani o Hariju Poteru prodali su se u više od 400 miliona primeraka širom sveta, a sedam filmova zaradilo je oko 6,4 milijarde dolara.
 
Natrag
Top