Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
489
Džeremi Ajrons

19 Septembar 1948, Cowes, Isle of Wight, England, UK
Poznati britanski glumac rođen je u gradiću Kavs u Engleskoj, 19. septembra 1948. godine. Glumačku karijeru nije zasnovao na školovanju na fakultetima dramskih umetnosti. Glumom se bavio amaterski, sve dok putem audicija nije dobio mesto u poznatim britanskim pozorištima. Svoje prve uloge imao je u Kraljevskom Šekspirovom pozorištu, a prva uspešnija uloga koja ga je izvukla iz anonimnosti bila je uloga u filmu "French Lieutenant's Woman" iz 1981. godine.

Status jednog od najpoznatijih evropskih glumaca učvrstio je ulogama u filmovima "Povratak bogatstvu", "Misija" i "Kafka". Za ulogu u filmu "Damage" dobio je Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu.

Krajem prošlog veka, snimio je filmove "Ukradena lepota" (sa Liv Tajler) i "Lolita", koji su ga mlađoj generaciji učinili poznatim po ulogama bolesno zaljubljenog i strasnog čoveka.

Džeremi Ajrons se 1978. godine oženio sa glumicom Sinead Cusack, sa kojom je devedesetih godina snimio dva filma. Ovaj par danas živi u Londonu sa svojim sinovima Samjuelom i Maksimilijanom.


Slike:

main.jpg
jeremy_irons.gif
 
Top