Šta je novo?

Dž.D.Selinger

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.023
JD_Salinger.jpg
Џером Дејвид Селинџер (Њујорк, 1. јануар 1919.), је амерички романописац и приповедач.
Џером Дејвид СелинџерСелинџер је објавио један роман и неколико збирки приповедака између 1948. и 1959. године. Његово најпознатије дело је "Ловац у житу" , а књига се може наћи и под насловом "Ловац у ражи". У "Ловцу" је испричана прича о младом бунтовнику именом Холден Колфилд и његовим занимљивим доживљајима у Њујорку.
Џ.Д. Селинџер рођен је на Менхетну (Њујорк), где је и одрастао. Био је син успешног Јеврејина, који се бавио увозом сира. Мајка му је била шкотско-ирског порекла. У детињству су га звали Сони. Након основног школовања, послат је у Вели Форџ Војну академију, где је боравио од 1934. до 1936. године. 1937. године је боравио 5 месеци у Европи. Од 1937. до 1838. студирао је на Урсинус Колеџу и Универзитету у Њујорку. Прва права љубав била му је у Уна О'Нил, с којом се редовно дописивао, и био је немало изненађен кад се она удала за Чарлија Чаплина, који је био много старији од ње.
Током Другог светског рата суделовао је у разним биткама, чак и у инвазији на Нормандију. Његови *саборци описали су га као храброг и истинског хероја. Током првих месеци у Европи успевао је да се бави писањем, а у Паризу је чак и упознао Ернеста Хемингвеја.
Године 1945. оженио се француском лекарком Силвијом, од које се брзо развео, па се 1955. године поновно оженио — овог пута је изабраница његовог срца била Клер Даглас. И тај брак је завршен разводом 1967. године, кад се Селинџер потпуно повукао у свој властити свет.
Селинџер је често патио од стреса, и с годинама се све више повлачио у себе. О свом најпознатијем лику, Холдену, често је говорио као о пријатељу.
С времена на време су се јављале гласине да ће Селинџер објавити још који роман, но то се никад није догодило.
Најпознатија дела су му: Ловац у житу, За Есме, Високо подигните кровну греду, тесари, Симор - увод , Френи и Зуи.

Imala sam prilike samo da pročitam " Lovac u raži ",odlično djelo,koje pamtim još iz najranije mladosti.
 
Top