Dvosobni stanovi za život u svemiru

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Dvosobni stanovi za život u svemiru
12.07.2009. - 00:01

Asten - demokratska kolonija bez nasilja, daleko od Zemlje, u kojoj se stanovnici hrane mesom iz laboratorije – tako je Erik Jam (17), iz Toronta osmislio projekat za kolonizaciju svemira koji je pobedio na takmičenju u organizaciji NASA.

Prema projektu, na Astenu će moći da živi 10.000 ljudi. Oni će živeti u dvosobnima stanovima veličine 170 kvadrata. Na raspolaganju će imati sve ono što imamo i na Zemlji: škole, bolnice, parkove, sportske terene, a svi građani će imati besplatno zdravstveno osiguranje.
– Hrana koju će jesti ljudi na Astenu biće slična onoj koju mi jedemo, samo u mnogo manjim pakovanjima – rekao je Jam, koji je mislio i na prijatelje prvih kolonizatora kosmosa, za koje će biti napravljen hotel sa 300 ležajeva – objašnjava Jam.
Pošto svemir nema održive izvore energije, Asten će, po njegovoj zamisli, zavisiti od Zemlje. Kontingenti fosilnih goriva će stizati sa Zemlje i koristiti za stvaranje električne energije.
Jam je, kako kaže, inspiraciju našao u lego kockama. Dizajnirao je Asten da izgleda slično Torontu.
Njegov projekat je pobedio u konkurenciji od 300 poslatih radova. Jam je izračunao da će izgradnja Apstena koštati 563 milijarde dolara i da će biti potrebno bar 30 godina da grad bude napravljen.

Izvor: Blic
 
Natrag
Top