Dvorac Marcibanji-Karačonji i Brežuljak ruža

Član
Učlanjen(a)
31.07.2011
Poruka
1
Kamenički park je najveća zelena površina u Novom Sadu. Zauzima površinu od oko 20 hektara, ima status spomenika prirode i pod zaštitom je države.[SUP]http://sr.wikipedia.org/sr-el/Каменички_парк#note-1[/SUP][SUP]http://sr.wikipedia.org/sr-el/Каменички_парк#note-2[/SUP][SUP]http://sr.wikipedia.org/sr-el/Каменички_парк#note-3[/SUP]Nastanak parka je u bliskoj vezi sa izgradnjom dvorcaMarcibanji-Karačonji (Marczibányi-Karácsonyi).
Dvorac je počeo da gradi grof Ištvan Marcibanji, savetnik Marije Terezije.
Izgradnja dvorca je počela krajem 18.veka a današnji oblik je dobio 1834. Polovinom 19.veka preuzela ga je porodica Karačonji.


IMG_1592.jpg

IMG_1589.jpg

IMG_1587.jpg
Grof Karačonji je želeo da u okolini dvorca izgradi zelenu površinu po uzoru na engleske pejzažne parkove.Angažovao je stručnjake iz oblasti hortikulture i tom prilikom je zasađeno drveće iz svih delova sveta, napravljeno je šetalište uz Dunav, staze za jahanje, veštačko jezero, česme, kamene klupe, žardinjere sa cvećem, a postavljeno je i nekoliko skulptura od kojih su neke sačuvane do danas.[SUP]http://sr.wikipedia.org/sr-el/Каменички_парк#note-gpark-5[/SUP] Među njima se posebno izdvajaju skulpture „Pet glava“ na Brežuljku ruža (nemački: Rosenhügel), „Pompejski stub“, „Sfinga“, „Adam i Eva“ i „Ležeća devojka“.


IMG_1580.jpg
 
Natrag
Top