Dve ulice u Beogradu dobijaju imena po Zvezdinim legandama

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Dve ulice u Beogradu dobijaju imena po Zvezdinim legandama










Izvor:
Novosti.rs





Dosadašnja Despotovačka ulica u opštini Palilula, od sada će nositi ime Branka Stankovića - Ambasadora, dok će se deo ulice Koste Racina ubuduće zvati po prvoj Zvezdinoj zvezdi Rajku Mitiću.



karta-beograd.jpg



Komisija za spomenike, nazive trgova i ulica grada Beograda, odlučila je da po Zvezdinim velikanima, legendarnom treneru, Branku Stankoviću - Ambasadoru i prvoj Zvezdinoj zvezdi Rajku Mitiću nazove dve prestoničke ulice.
Tako će žitelji dosadašnje Despotovačke ulice u opštini Palilula, mesto prebivališta promeniti u ulica Branka Stankovića - Ambasadora. Takođe deo ulice Koste Racina, koja počinje između brojeva 2. i 4. i ide ulicom Jevrema Grujuća, ubuduće će se zvati po velikom igraču i prvoj Zvezdinoj zvezdi Rajku Mitiću, piše na zvaničnom sajtu crveno-belih.


Na ovakav potez gradska komisija se odlučila kako bi neimenovane ulice sa više razdvojenih delova dobile svoje nazive po istaknutim i zaslužnim građanima našeg glavnog grada.
Stanovnici beogradskih opština sami su podnosili inicijativu za preimenovanje, pa su tako i Zvezdini velikani sasvim zasluženo, na zahtev velikog broja građana dobili deo "asfalta" u gradu koji su svojim ponašanjem i sportskim uspesima, itekako zadužili.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Beograd: Ulica za Milevu








Izvor:
Mondo.rs





Na spisku naziva prestoničkih ulica najnovijom odlukom Gradske uprave našlo se 26 novih imena, a među zaslužnima kojima je ukazana ova čast najviše je sportista. Ulicu dobila i Mileva Marić-Ajnštajn.



v232730p0.jpg




Za njima slede naučnici, književnici, umetnici... Po broju lokacija na kojima će biti upisane nove adrese prednjače rubni krajevi grada na mestima gde su se postojeća naselja najviše proširila. Ovom promenom obuhvaćeni su uglavnom delovi pojedinih ulica koji su do sada bili zavedeni pod rednim brojevima.

"Najviše novih imena dodeljeno je u Novom Beogradu i na Paliluli. Važno je da se ne radi o preimenovanju, već da se odluka odnosi samo na one ulice koje su imale privremeni katastarski naziv, najčešće pod nekim brojem, a ne po ličnosti ili pojmu kojima bi tako bila oduzeta ova počast. Tako se, na primer, Vodovodska – treći deo sada zove po čuvenom vaterpolisti Milanu – Galetu Muškatiroviću", ističe Slobodan Stanimirović, predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

On navodi da su se među najuspešnijim sportistima koji su zadužili prestonicu i nekadašnju Jugoslaviju i zbog toga dobili svoje javne površine osim vaterpolista našli i fudbaleri, atletičari, stonoteniseri, atletičari, košarkaši...

"Kada smo donosili odluku da se poslenicima iz sveta sporta odužimo na ovaj način konsultovali smo se sa Olimpijskim komitetom Srbije koji predlaže imena. Najbitniji kriterijum jeste da se odaberu oni koji su najzaslužniji i da niko od njih ne bude zapostavljen. Obično se radi o osvajačima medalja i brojnih trofeja, poznatim širom sveta", objašnjava Stanimirović.

Kako navodi predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, jedan od uslova da bi neka javna površina bila „krštena” po istaknutoj ličnosti jeste i da od njene smrti prođu najmanje tri godine.

"Takav je slučaj i sa fudbalskom legendom Stjepanom Bobekom, koji će ulicu dobiti čim prođe ovaj period. Kada je reč o njegovom kolegi Rajku Mitiću, namera je da odluka članova komisije bude jednoglasna, pa će i njemu ova počast biti ukazana uskoro", kaže Stanimirović.

Osim sportista, u prestonici je najnovijom odlukom grada svoj kutak konačno dobila i Mileva Marić-Ajnštajn, naučnica i supruga Alberta Ajnštajna.

"Njoj je dodeljena novobeogradska ulica između Savskog nasipa i Vinogradske paralelna sa Dr Ivana Ribara u istoimenom naselju. Dva platoa od sada nose i imena režiserke Soje Jovanović i pesnika Raše Livade. Za razliku od sportista, kada je reč o naučnicima, umetnicima, državnicima i drugim značajnim ličnostima, uglavnom dobijamo pojedinačne predloge sugrađana, na osnovu kojih procenjujemo da li bi trebalo dodeliti sugerisane nazive. Svakako da najnovija odluka komisije nije poslednja i da ćemo na narednim sednicama nastaviti da na ovaj način čuvamo uspomene na najzaslužnije sugrađane. Zadržaćemo dosadašnju praksu da ne bude preimenovanja, već samo promena privremenih katastarskih naziva", zaključuje Stanimirović za "Politiku".
 
Natrag
Top