Dva VGA ulaza na kucistu

Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
145
Pozdrav ljudi , danas kad sam cistio kuciste provalio sam da pozadi imam dva vga ulaza , jedan normalno na grafickoj kartici ali me buni ovaj drugi koji je povezan direktno sa maticnom plocom.
Planirao sam da povezem i drugi monitor da vidim jel to to ali mi bila cimka da ne sprzim nesto :)
Jel zna neko mozda cemu on sluzi tj jel to stvarno za povezivanje monitora ili ima neku drugu svrhu ???

Član
Učlanjen(a)
07.07.2011
Poruka
557
Taj drugi koji je povezan na matičnu ploču, služi takođe za spajanje monitora. Znači na matičnoj ploči je integrisana grafička karta, koja je po pravilu slabije jačine, a i troši za rad sistemsku memoriju RAM, pa kad ona radi onda tu od ukupno RAM-a se oduzima onaj dio koji ide za tu integrisanu grafičku kartu.
Ta se grafička karta valja koristiti jedino kada ti se pokvari ta glavna grafička (posebna-donja na slici) karta, dok ne nabaviš novu. A ta integrisana nije predviđena za neke imalo jače igrice, već za kancelarije.

Poslato sa Huawei P8 lite

Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
145
ahaa , znaci zato meni u windows-u od 4gb rama pokazuje samo 3.3gb a na linuxu 3.8gb , mislim da je zbog integrisane jel da ?
Ja bi povezao i drugi monitor na taj ulaz , cisto ono zbog vece preglednosti kad radim nesto , ne bi koristio za igre. Nadam se da ce lepo raditi.
Inace hvala ti puno ;)

Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Ne, win ti ne prikazuje svih 4gb memorije zato što nije 64bitni, a integrisana i slot ne mogu raditi u isto vreme. Ranije se njihovo uključivanje rešavalo u BIOS-u, a već nekoliko godina unazad ide po sledećem principu: računar radi na integrisanoj grafici, ubodeš grafičku karticu u slot - integrisana se isključuje.
Možeš da priključiš drugi monitor na taj DVI ulaz koji vidiš pored VGA na kratici, samo ćeš u podeševanjima morati da odrediš da li će slika a drugom biti klonirana, proširena i sl.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.077
Ne, win ti ne prikazuje svih 4gb memorije zato što nije 64bitni, a integrisana i slot ne mogu raditi u isto vreme. Ranije se njihovo uključivanje rešavalo u BIOS-u, a već nekoliko godina unazad ide po sledećem principu: računar radi na integrisanoj grafici, ubodeš grafičku karticu u slot - integrisana se isključuje.
Možeš da priključiš drugi monitor na taj DVI ulaz koji vidiš pored VGA na kratici, samo ćeš u podeševanjima morati da odrediš da li će slika a drugom biti klonirana, proširena i sl.

Noviji BIOS-i imaju mogucnost da dodele integrisanoj memoriji deo ram memorije, tako da ce ostati lockovana cak i ako se koristi discreete graficka.

Natrag