Mire.
Izraz ZASPA oznacava smrt bez ikakve svesnosti o bilo cemu.
Ti si pomenuo tekst gde Isus kaze ucenicima "LAZAR ZASPA"
Ali nisi pomenuo nastavak, jer ucenici potom kazu Isusu "GOSPODE, AKO JE ZASPAO USTACE...JER ONI MISLJAHU ZA SPAVANJE SNA, A ISUS GOVORASE ZA SMRT NJEGOVU"
Potom nastavlja "ONDA IM ISUS RECE UPRAVO, LAZAR UMRE"
Smrt je u bibliji okarakterisana kao SAN, gde covek prebiva u grobu bez svesti o bilo cemu.
Da li se nesto u vidu nekih informacija u zivotodavnoj sili vraca Bogu, mi to ne znamo, ali ako se i vraca - to sigurno nije nikakva dusa van tela, jer dusa je u bibliji ceo ziv covek, spoj praha i duha zivotnog.
To nije ni duh u svesnom smislu, vec je duh bezlicna Bozja sila koja izlazi iz nutrine Boga, kojim on ozivljava svu materiju.
Ja bih PRE prihvatio - da se nikakva informacija o coveku i njegovoj licnosti prilikom smrti ne vraca Bogu, jer Bogu nije potrebna nikakva memorija, jer je on svemoguc, i prilikom vaskrsenja ponovo ce podignuti tog istog coveka koji je nekada ziveo na zemlji, a sada se nalazi u grobu, podignuce njega identicnog, i udahnuce mu zivotodavnu silu, i covek ce oziveti, njegove misli ce se nastaviti tamo gde su prilikom smrti stale.
Nije mi problem da prihvatim i da se neka informacija vraca Bogu, ali mi to u ovom trenutku nije ni bitno, jer nije na prvom mestu prioriteta kojima covek treba da se bavi, niti uslov spasenja.