Dual Boot(XP na C Windows7 na D)

Član
Učlanjen(a)
06.03.2010
Poruka
7
ne preporucujem 2 OS na jednom hard disku, najbolje je ako imate 2 HDD. kad vec imate na 1 HDD 2 OS-a, boot loader mozete napraviti pomocu norton partition magic-a

ma ljudi imam dva harda ali mi na sedici neprepoznaje jednu particiju,mozda nisam lepo objasnio. ako neko zna u cemu je problem neka mi kaze pa mogu izbrisati pa ponovo instalirati sedmicu...

Član
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poruka
482
Gog,daj da malo razjasnimo stvari,možda će neko ko se bolje od mene razume u Win7 moći da ti pomogne.Ti,ako sam dobro shvatio,imaš na jednom (fizičkom) hardu 3 particije - C:(primarnu sa XP-om),D: (nisi rekao da li je i ona primarna,ili je logička - pretpostavljam da je logička) i E: (takođe primarnu,sa Win7) ? Iz E: ne vidiš D: ?
Ako se dobro sećam silnih uputstava koje sam davnih dana iščitavao dok sam se petljao sa Power Quest-ovim programom za particionisanje,postojala je neka varijanta da bi prvo trebalo postaviti primarne,pa tek potom logičke particije (pri čemu primarne zauzimaju "levu" stranu niza,a logičke "desnu";sa druge strane,nije nužno primarne prve i oformiti).Redom : XP,Win7,logička(nju stavljaš na kraj i označavaš sa E:;naravno,logičkih možeš imati više,ali to nije sada bitno).Dalje,prokopaš li arhivu "Sveta Kompjutera" (par godina unazad),naići ćeš na članak o multiboot sistemima i boot-menadžerima i,ako se i toga dobro sećam,koristiti Windows-ov u tu svrhu je najgora varijanta.To što ti je XP postavljen pre sedmice je u redu.Da sam na tvom mestu,Norton Ghost ne bih koristio - Acronis će uskoro izbaciti verziju koja će zadovoljavajuće raditi sa sedmicom,Paragon je već ima (i bolji je za petljanje sa particijama).Uzgred,"snimak" sistema možeš napraviti i pomoću Paragona (stalno drvim ljudima o njegovom butabilnom Recovery CD-u,a razlog je jednostavan - snimaš/vraćaš sistem u prvobitno stanje,a da sam program nemaš instaliran na mašini ).
Konačno stigosmo do onog zaguljenog dela koji se tiče particija.Nužno je,ako želiš da mašina radi normalno (pošto se tvoja 2 sistema bitno razlikuju),da primarna particija koja je trenutno u upotrebi bude (kako se to kaže) aktivna i otkrivena .Ona koja trenutno nije u upotrebi je,razumljivo,neaktivna i sakrivena,tj. međusobno se "ne vide".Tako se (mada ti,fakat, operativne sisteme instaliraš na 2 različite primarne particije koje su označene različitim "slovima") i dešava da mašina pri butovanju vidi uvek samo jednu primarnu koja je označena sa C: (dakle,tvoja E: bi,da je sistem postavljen kako valja,pri podizanju trebalo privremeno,dok je sistem podignut, da bude "preimenovana" u C:,mada bi je svaki alat za particionisanje video i čitao kao E:,znam da zvuči komplikovano ).Otkrivanje/sakrivanje particija se postiže upotrebom alata za particionisanje/boot loaderom koga sam ti pominjao.
Ova moja priča se previše odužila (,a ima je još poprilično),pa ti preporučujem sledeće pre nego se iznerviraš i potegneš neko radikalnije rešenje.Skoro smo se raspravljali oko slične teme na drugom mestu,pa iščitaj natenane i pusti da ti se par dana "slegne" :
Najispravnije kreiranje vi�e particija na jednom HDD-u? - Forum Sveta kompjutera

Ako ni to ne pomogne i ako se niko (od "sedmaka") ne poduhvati zadatka da ti
pomogne,smislićemo nešto.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.06.2009
Poruka
405
Gle ako ti se sviđa w7 samo digni w7 i izbrisi i w7 i xp koji imas instaliran i problem rijesen a ovo sa nestalom particijom ona je vjerovatno sakrivena od strane w7 tako da to vjerovatno zaj..ava.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.03.2010
Poruka
7
auh! zapetljasmo se mnogo. imam tri particije na dva harda,to nisam bas pojasnijo,a kod mog drugara koji je uradio isto uvek ga pri startu racunara pita hoce li w 7 ili xp,a mene ne... izbrisao bih ja xp ali sam negde procitao da mi je but verovatno na c i da posle nebih mogao da podignem sistem!

Član
Učlanjen(a)
19.06.2009
Poruka
405
ako se nevaram imaju programi kojima možeš editirat bootloader tako da ti ponudi da odaberes koji sustav.
Nedavno sam imo dual boot na 2 harda i jedva sam to nekako slozio da mozes birat malo je za**no.
tvoj drugar ima vjerovatno oba sustava na istom hardu ali na drugim particijama tako da mu nudi opciju za odabir.
Savjet:
rađe ostani na jednom susavu ili probaj napravit dual boot na jednom hardu koji si podjelio na particije tako ce sigurno radit

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
U pravu si...procitao sam clanak, dobro je objasnjeno...
Procitaj i ti, i polako...pisi sta si uradio...

Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
156
ja sam koristio EasyBCD 2.0 beta - build 76 i uspio sam napraviti dual boot na aceru one :xp home sp3 predinstaliran + windows 7 ultimate ,ali tek kad sam obrisao skrivenu particiju

Član
Učlanjen(a)
21.10.2009
Poruka
210
Procitao sam na forumu sve o dual bootu ali slican problem kao moj nisam nasao. Da ne bih otvarao novu temu postavicu ovde pitanje: Evo ovako: uradio sam bez problema dual boot, na c - win xp, na d - win 7 (pri podizanju sistema nudjen mi je izbor koji cu od ta dva sistema). Posle toga uradio sam backup oba sistema sa norton ghostom, e sad posle izvesnog vremena uradio sam recover image xp-a, ali problem mi je win 7, posto pri podizanju sistema prepoznaje samo xp. Znam da kada bih ponovo instalirao win 7 stvar bi bila resena, ali interesuje me da li postoji neki drugi nacin da se popravi bootanje win 7 ?

Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
Pa uopšte ti ne trabaju 2 Windowsa. Windows 7 ima sve što ti treba, uz to ima i opciju Virtuelnog kompjutera za otvaranje fajlova rađenih za Windows XP ili starije. Dual Boot ti se najčešće radi sa OS različitih proizvođača.

Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
156
Procitao sam na forumu sve o dual bootu ali slican problem kao moj nisam nasao. Da ne bih otvarao novu temu postavicu ovde pitanje: Evo ovako: uradio sam bez problema dual boot, na c - win xp, na d - win 7 (pri podizanju sistema nudjen mi je izbor koji cu od ta dva sistema). Posle toga uradio sam backup oba sistema sa norton ghostom, e sad posle izvesnog vremena uradio sam recover image xp-a, ali problem mi je win 7, posto pri podizanju sistema prepoznaje samo xp. Znam da kada bih ponovo instalirao win 7 stvar bi bila resena, ali interesuje me da li postoji neki drugi nacin da se popravi bootanje win 7 ?

Kao što sam već ranije postao,problem možeš riješiti sa EasyBCD programčićem ili nekim sličnim.
Evo video tutorijala:

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=zdjNfXZjRxs&feature=player_embedded"]YouTube- Windows Boot Entry Manager - EasyBCD[/ame]

Poslednja izmena od urednika:
Natrag