Državne tajne čuvaju u sefu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Državne tajne čuvaju u sefu


Novosti

Koliki je stepen zaštite dokumenata koji nose oznaku poverljivosti i kako se događa da se oni često probiju u javnost? Vredni papiri uručuju se samo članovima Vlade

OBAVEZAN potpis na zavet ćutanja i pretnja višegodišnjom robijom. To su samo neki od vidova obezbeđenja da državne tajne ne dopru do ušuju običnog sveta.
Oštre međusobne optužbe partija da su odrukale medijima pravu istinu tokom nemira na severu Kosova, o čemu se iza zatvorenih vrata većalo na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost, samo su opet pokrenule pitanje poštovanja tajnosti poverljivih dokumenata.
Akta pod velom, od vitalnog značaja za državu, usvajaju se uglavnom na sednici Vlade, a dostupna su i užem krugu ljudi u parlamentu. U obe ove ključne institucije uveravaju nas da je stepen zaštite tih podataka izuzetno visok.

Šef Vladine kancelarije za medije Milivoje Mihailović otkriva nam da u Nemanjinoj 11 postoji čak i poseban sef u kojem se čuvaju ti škakljivi dokumenti.

- Dokumenti sa oznakom tajnosti uručuju se samo članovima Vlade, a ne mogu da ih vide čak ni državni sekretari koji zamenjuju ministre na sednici. Iz Generalnog sekretarijata, u salu za zasedanje, državne tajne se donose u posebnim kovertama, mimo ostalog materijala. O tim tačkama dnevnog reda glasa se elektronski na posebnom delu sednice, a potom se papiri, ponovo zatvoreni, vraćaju u Generalni sekretarijat.
Da se ova stroga procedura poštuje, potvrdio nam je i zamenik premijera i prvi čovek MUP Ivica Dačić.
- Svakako da nam je neophodno mnogo više bezbednosne kulture i poštovanja tajnosti dokumenata. U tom ključnu ulogu, osim ministara i narodnih poslanika, moraju da odigraju i novinari, koji moraju da imaju senzibilitet za teme koje se direktno tiču bezbednosti Srbije - poručuje Dačić.
Po opisu posla, skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost, obično preslišava izvršnu vlast kada su u pitanju vruće teme.
- Po stupanju na dužnost potpisujemo obavezu čuvanja svih državnih tajni. Tajni dokumenti gledaju se u posebnoj prostoriji, bez mogućnosti iznošenja i fotokopiranja. Na ćutanje nas obavezuje pretnja krivičnom odgovornošću. Nažalost, mnoge te informacije procure u novine - žali se Miroslav Markićević (NS), član Odbora za bezbednost.
Zakon o tajnosti podataka propisuje četiri stepena tajnosti - ”interno”, ”poverljivo”, ”strogo poverljivo” i ”državna tajna”. O stavljanju pečata ”državna tajna” i ”strogo poverljivo” odlučuje Vlada, uz prethodno pribavljeno mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost, a kriterijume za ”poverljivo” i ”interno” Vlada određuje na predlog nadležnog ministra. Kazna za odavanje dokumenta sa oznakom ”strogo poverljivo” je od šest meseci do pet godina zatvora.


SATELIT, VINČA I MRKA LOŠI PRIMERI

U POSLEDNjIH deset godina najintrigantnije je bilo curenje informacija o slučajevima Miladina Kovačevića i iznajmljivanju izraelskog satelita. Na oba ova ”predmeta” Vlada je bila stavila oznaku državne tajne. Prošle godine na udaru je bio i Milutin Mrkonjić, koji je u Skupštini otkrio trasu transporta nuklearnog goriva iz Vinče. Ali, nije kažnjen, pošto su to pre njega već obnarodovali mediji.
 
Natrag
Top