Država se pokajala, vraća stari grb

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Država se pokajala, vraća stari grb

Izvor: Beta

Beograd -- Ministarstvo pravde Srbije podnelo je nicijativu za vraćanje ranijih simbola i promenu dela uredbe koja se odnosi na državni grb, kaže Slobodan Homen.

6089872104d78b1719f628985316126_orig.jpg

Novi i stari grb Srbije (foto: mondo)

Inicijativa Ministarstva pravde, s kojom su saglasni Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane, podneta je Republičkom Sekretarijatu za zakonodavstvo kako bi se sprečila velika materijala šteta zbog izrade i nabavke predmeta koji sadrže državne simbole, rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.
Vlada Srbije je 11. novembra 2010. godine donela Uredbu o utvrđivanju izvornika Velikog i Malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne Republike Srbije.

Ministarstvo pravde je u inicijativi za izmenu dela te uredbe navelo da je uvidom u državne simbole utvrđeno da izgled Velikog i Malog grba Republike Srbije ne odgovara odredbi člana 10. Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije iz 2009. godine, odnosno da izgled grbova ne odgovara izgledu grba utvrdjenog zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine.

Prema Homenovim rečima, Ministarstvo pravde je, u skladu sa tim, predložilo da se neposredno primenjuje Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije do donošenja nove uredbe kojom bi se izgled simbola uskladio sa zakonom.

Homen je ranije ocenio da je promena grba bila neracionalna, i sa materijalnog, i sa istorijskog, i sa tradicionalnog aspekta.


Priča o troškovima promene simbola Srbije pojavila se u medijima povodom novih registarskih tablica na kojima se nalazi grb Srbije koji nije u skladu sa uredbom iz novebmra prošle godine.

Tada je ministar policije Ivica Dačić rekao da je novih 800.000 tablica odštampano mnogo pre promene grba, a da bi ispravljanje ove greške koštalo dodatnih 4,5 miliona evra.

Homen je rekao da bi promene državnih simbola na zvaničnim institucijama, ambasadama, zastavama, pečatima, memorandumima, uniformama, sportskim i drugim znamenjima, novčanicama, ličnim dokumentima... koštalo desetine miliona evra.


Uredbom koja je stupila na snagu u novembru prošle godine modifikovan je grb Stojana Novakovića i Ernsta Krala iz 1882. godine.

Pre toga, a posle skidanja socijalističkih simbola sa državnih institucija, nakon 5. oktobra 2000. godine, prvo je doneta uredba 2004. kojom je Kralov grb vraćen u upotrebu, a zatim je to i ozvaničeno zakonom iz 2009.
 
Natrag
Top