Država da kupi akcije Merkatora

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Država da kupi akcije Merkatora
[/h] Izvor: business.hr

Ljubljana -- Ako Slovenija, objavi ponudu za preuzimanje Merkatora veću od 221 evra za deonicu, odustaće se od prodaje Merkatora Agrokoru.

3739767234f1198a6331c4545139776_orig.jpg
Ovo su poručili iz Nove ljubljanske banke, koja je u večinskom vlasništvu države, koja je u prodaji Merkatora gledala samo finansijski interes.
Ako država bude uspela da dispciplinuje svoju banku, moguće da će prodaja biti blokirana pre skupštine deoničara NLB-a.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]U NLB-u navode kako je cena deonice od 221 euro 50-postotna premija prema nenoj sadašnjoj vrednosti na berzi, a uz to, dopušteno smanjenje cene iznosi maksimalno pet posto. Osim toga, ističu i da je Agrokor u 2010. godini imao priliv novca u vrednosti od 331 miliona evra, gotovo dvostruko veći od Merkatora.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Inače, banka ima 10,75 posto deonica Merkatora, ali je i većinski vlasnik Pivovarne Laško čiji udeo u tom lancu iznosi 23,34 posto.

Za sada prodaja je zamrznuta i to zbog ponude za preuzimanje PL-a koju je dao Merkator kako bi sprečio svoju prodaju Todoriću.

Dilemu će rešiti deoničari PL-a na skupštini koja će se održati 30. januara. Mali deoničari Pivovarne Laško, prema pisanju slovenačkih medija, podijeljeni su. Dio ih smatra kako bi za njezinu budućnost bila bolja dobra ponuda Merkatora nego da Pivovarna proda Agrokoru svoj udeo u tom trgovačkom lancu.

Drugi pak ocenjuju da bi PL, preuzme li ga Merkator, bio samo na gubitku jer bi ostao bez polica u drugim lancima.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ističe rok Mercatoru za preuzimanje Pivovarne Laško




Izvor:
market-srbija.com



Nadzorni odbor Mercatora će u četvrtak 19. januara odlučivati o nameri Uprave ovog trgovinskog lanca da u celini preuzme grupu Pivovarna Laško. Tim preuzimanjem, Mercator bi otkupio i 23,34 odsto svojih deonica čiji je sada vlasnik Pivovarna Laško. Potez uprave Mercatora uglavnom se tumači kao pokušaj onemogućavanja dogovora hrvatskog koncerna Agrokor sa bankama poveriocima i PL-om o kupovini 52 odsto deonica Mercatora, čemu se uprava slovenačkog trgovinskog lanca protivi.

pivovarna lasko.jpg


Rok za predaju konkretne ponude za PL ističe 24. januara.Inače, Uprava Mercatora je 23. decembra prošle godine najavila da želi da preuzme PL, a da bi tu transakciju izvela prodajom svojih nekretnina.Nakon što je Mercator najavio ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško zamrznut je postupak odlučivanja o Agrokorovoj ponudi. Dilemu sada moraju da razreše deoničari Pivovarne Laško na skupštini na kojoj odluka mora da se donese većinom od 75 odsto. Više od trećine deonica i glasačkih prava u PL-u imaju zajedno Nove Ljubljanska banka i državni fond KAD.Inače, stav slovenačkih banaka, uključujući i NLB, je da pregovori s Agrokorom nisu u dovedeni do kraja i da bi moguće spajanje Agrokora i Mercatora imalo i značajne finansijske rizike.Banke i Pivovarna Laško koje u svom vlasništvu imaju više od trećine Mercatorovih deonica bile bi spremne da odustanu od Agrokorove ponude ako bi država, u nastojanju da zaštiti interese slovenačke privrede, bila spremna da za deonicu Mercatora ponuditi 221 evro ili više.
 
Natrag
Top