Driver za multimedia controler SAA7131E/03/G

Učlanjen(a)
09.05.2010
Poruka
4
Zdravo,
molila bih nekoga ko se bolje razume od mene za pomoć, naime podigla sam sistem na kompu XP imam inace sve drajvere i CD od TV karte ciji drajver karta sada odbija prijavljuje neki eror . Pregooglala sam sve sto sam znala i poskidala i instalirala jedno 20-ak drajvera ali nista ne odgovara i sada neznam vise sta da radim ... help please

Učlanjen(a)
09.05.2010
Poruka
4
hvala na odgovoru
posumnjala sam i ja na tv kartu
ausus pise na kutiji:(o_O

Učlanjen(a)
09.05.2010
Poruka
4
inace u device manageru ne vidi uopste drajver vec sam ga trazila u properties-details-hardware ids i compatible ids ...

a jeste skinula sam tv kartu i procitala oznaku na ;) onoj najvecoj kockici ... pardon neznam kako se zove...

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
206
Cinema-P7131, imam ja istu, i dešava se da se ponekad zaglupi, npr. nema slike (baš na Win XP), i dovoljno je da uklonim sve drajvere i uradim refresh i Win sve drajevere ponovo instalira.

Najbolje da očistiš (Remove u CPL) sve drajvere od te kartice i skineš zadnju verziju sa neta i instaliraš sa aplikacijom od tih drajvera (dakle ne da pustiš Win).

A za plejer... ja koristim ChrisTV, originalna aplikacija je totalno bez veze.

Vidim na internetu da većina ljudi ima problem sa ovom karticom, naime ne može da detektuje kanale, a i kad se kanali importuju (ja uradio iz fajla koji sam sačuvao dok je radilo pod XP-om) nema slike.

Međutim, setim se da mi se i kod XP-a jednom to dogodilo. Kartica ima u opcijama programa podešavanja za sliku (desni click -> Program settings -> Image & Sound Settings).
Tu je potrebno podesiti "brightness" i "constrast" na prave vrednosti (kod mene 72 i 154), kao i boje (kod mene 167, mada bi moglo i malo manje).

Izgleda da je problem sa drajverom, i vrlo mala promena ovih vrednosti drastično se odražava na prikaz slike. Pre bilo kakvih podešavanja brightness je bio na nuli.

Doduše, pre nego što sam se ovoga setio, instalirao sam kodeke (neki od codec pack-ova), pa je do problema sa brightness-om došlo možda posle toga, a pre toga nije ni mogao da prikaže sliku (ko će znati, 10 kombinacija koraka, 10 različitih posledica od kojih možda opet samo jedno vodi uspešnom rešenju).

Dakle, prvo kodeci, zatim sve podesite kako je ovde navedeno (za karticu odaberite Medion 8800):
Kod:
http://forum.chris-pc.com/viewtopic.php?f=3&t=1958&start=40
i na kraju, ne zaboravite da podesite brightness i contrast, kao i jačinu boja.

Ako još negde vidite na net-u da neko ima problem, onda je sigurno ovo (jer većina dobije samo zvuk a nema slike, međutim slika je tu, samo što je brightness na minimumu zbog nekog bug-a), mada nije isključeno da je prvo potrebno instalirati kodeke (ja sam instalirao codec pack koji pre instalacije uklanja sve koji dolaze uz Win, tako da može i do toga biti, ko će znati).

Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.095
inace u device manageru ne vidi uopste drajver vec sam ga trazila u properties-details-hardware ids i compatible ids ...

a jeste skinula sam tv kartu i procitala oznaku na ;) onoj najvecoj kockici ... pardon neznam kako se zove...

Trebalo bi da je prepoznata u device manager pod sound, video and game controlers(bilo da prijavljuje gresku da nema drajver ili da je prepoznalo sa nekim drajverom. Mozete koristiti opciju scan for new devices, da vidite da li ce se pojaviti. Ukoliko se ne pojavljuje, probajte da je izvadite iz slota, ocistite slot i vratite. Kod starijih tv kartica, drajver se ne instalira preko izvrsnih fajlova, vec je potrebno preko device manager-a instalirati drajver tako sto cete izabrati folder u kome se nalazi drajver(x86 za 32-bitni sistem ili x64 za 64-bitni). Posle toga bi trebalo da prepozna. Ili mozete i ovako ali ne radi uvek:
nadjete fajl: ASUS_Board32.inf
desni klik pa install..

Fajl se zove tako ako je prethodni clan koji je komentarisao bio u pravu za uredjaj, a drajveri za taj uredjaj se mogu naci ovde:
Kod:
http://www.asus.com/Multimedia/My_CinemaP7131/HelpDesk_Download/

Pored Chris tv, preporucio bih Dscaler za xp operativni sistem, jeste mozda malo ruzniji na oko, i teze ga je podesiti ali ima najbolje mogucnosti kada se savlada, kao i najbolji kvalitet slike...

Natrag