Drevni rukopis

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U obavezi je onih koji zagovaraju da Boga nema, tj. ateizam, da tu tvrdnju dokazu naucnim cinjenicama. Ne stoji da 'verujuci' treba da dokazuju bilo sta. Otkad čovečanstvo postoji ljudi su religiozni, i oduvek su verujuci ljudi bili u većini. To je inače i deo kulture.. Dakle vi ateisti treba da rasprsite 'snove' verujucih. Ako su to zaista snovi i i iluzije, ne bi trebalo da je teško to učiniti. Dakle čekamo vaše naučne dokaze, da Boga nema..

Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
214
Dakle stvarnoslap, cenim tvoje znanje i pronicljivost. Mi možemo ovde drviti logiku i kojekakve filozofske teme. Možemo pričati o postojanju "inteligentnog tvorca". O velikom prasku. Šta je bilo pre velikog praska. Možemo raspravljati o terapijskom dejstvu religije protiv straha od smrti. Možemo analizirati Bibliju sa književnog aspekta. ... Sve to možemo ali prevazilazi temu i nije na nivou rasprave da li je Isus imao dugu kosu, plave oči ili štatijaznam.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle stvarnoslap, cenim tvoje znanje i pronicljivost. Mi možemo ovde drviti logiku i kojekakve filozofske teme. Možemo pričati o postojanju "inteligentnog tvorca". O velikom prasku. Šta je bilo pre velikog praska. Možemo raspravljati o terapijskom dejstvu religije protiv straha od smrti. Možemo analizirati Bibliju sa književnog aspekta. ... Sve to možemo ali prevazilazi temu i nije na nivou rasprave da li je Isus imao dugu kosu, plave oči ili štatijaznam.

Ma nisam ja došao ovdje pokazivati ni znanje ni pronicljivost. O znanosti nešto znam a u Boga vjerujem, pa me pomalo iritiralo dovođenje u vezu Boga i znanonsti i njenih mogućnosti. Bog je Istina, a znanost se istinama uopće ne bavi. Povijest ljudske znanosti ujedno je i povijest ljudskih zabluda. Odnemaže li Bog znanstveniku? Ni slučajno, dapače. Znanstveniku vjerniku ne suši se mozak, ne gubi vid brže nego nevjernik, ne propadaju mu brže ni ostale životne funkcije, a pomaže mu da lakše prihvati i neuspjehe u svojoj profesiji.

Jedan nobelovac je rekao: Prvi gutljaj iz pehara znanja u pravilu vas učini ateistom, ali na dnu pehara uvijek vas čeka Bog.

Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
214
U obavezi je onih koji zagovaraju da Boga nema, tj. ateizam, da tu tvrdnju dokazu naucnim cinjenicama. Ne stoji da 'verujuci' treba da dokazuju bilo sta. Otkad čovečanstvo postoji ljudi su religiozni, i oduvek su verujuci ljudi bili u većini. To je inače i deo kulture.. Dakle vi ateisti treba da rasprsite 'snove' verujucih. Ako su to zaista snovi i i iluzije, ne bi trebalo da je teško to učiniti. Dakle čekamo vaše naučne dokaze, da Boga nema.

mire000, laku noć. Nemam se nameru dalje nadjebavati s tvojim budalaštinama.

O znanosti nešto znam a u Boga vjerujem, pa me pomalo iritiralo dovođenje u vezu Boga i znanonsti i njenih mogućnosti.

To i mene iritira. Sve vreme govorim da vera i nauka nisu dve strane iste medalje.

Iskreno, meni bi bilo interesantvno razgovarati s nekim ko je iskreni vernik a da istovremeno nema neki mentalni nedostatak. Zaista. Ja znam ljude koji od religije žive, popovi, propovednici, ... oni koji imaju sinekure iz paradržavnog crkvenog aparata. To je OK. Ima onih koji su "praktični vernici" samo kad se prežderavaju i oblokavaju i sve čine da budu "in" i članovi čopora. Retki su oni koji su "iskreni vernici" a da nisu sa blagim intelektualnim deficitom ili su teško bolesni pa u očaju traže pomoć u religiji.

Vera je pribežište u nemoći. Kada nešto ne razumeš onda je to bog tako namestio i udri brigu na veselje. Bolest. Starost. ...

Jedan nobelovac je rekao: Prvi gutljaj iz pehara znanja u pravilu vas učini ateistom, ali na dnu pehara uvijek vas čeka Bog.

Ne znam ko je to rekao (i da li je rekao) ali svakako nije mislio na "boga" koji vreba iza grma da li sam opsovao pa moram izmolit 5-6 zdravomarija na ime pokore ili ću drito u pakao. On nije pokazao nemoć. Naprotiv.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Iskreno, meni bi bilo interesantvno razgovarati s nekim ko je iskreni vernik a da istovremeno nema neki mentalni nedostatak.

Ovdje je veći problem "tvog kruga susretanja drugih", nego što bi mnoštvo vjernika bilo s "mentalnim nedostatkom".

Zaista. Ja znam ljude koji od religije žive, popovi, propovednici, ... oni koji imaju sinekure iz paradržavnog crkvenog aparata. To je OK.

Ne bih se složio. Komunisti su u bivšoj Jugoslaviji ubili 700 katoličkih svećenika, mnoštvo njih na robiju slali i, naravno, ne samo da im nisu ništa plaćali nego su im i imovinu oduzimali, i nije nestalo ni Crkve ni svećenika. Jugoslavija je na prvom mjestu u svijetu (po glavi stanovnika) po broju ubijenih svećenika. Kad sam već kod ovoga sjetih se trenutnog suđenja hrvatskim udbašima u Njemačkoj. Jugoslavija (UDBA) je također na prvom mjestu po broju ubijenih svojih građana u inozemstvu. Ruski KGB ih nije toliko ubio.

Ima onih koji su "praktični vernici" samo kad se prežderavaju i oblokavaju i sve čine da budu "in" i članovi čopora. Retki su oni koji su "iskreni vernici" a da nisu sa blagim intelektualnim deficitom ili su teško bolesni pa u očaju traže pomoć u religiji.

Birajući gledište mi uvijek time utječemo na ono što ćemo vidjeti.

Vera je pribežište u nemoći. Kada nešto ne razumeš onda je to bog tako namestio i udri brigu na veselje. Bolest. Starost. ...

To nije vjera, a prema tvom vlastitom deklariranju ti i ne možeš govoriti što je vjera.

Ne znam ko je to rekao (i da li je rekao) ali svakako nije mislio na "boga" koji vreba iza grma da li sam opsovao pa moram izmolit 5-6 zdravomarija na ime pokore ili ću drito u pakao. On nije pokazao nemoć. Naprotiv.

Naravno da Bog ne "vreba", nego se čovjekova oholost na kraju s tim suoči.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
mire000, laku noć. Nemam se nameru dalje nadjebavati s tvojim budalaštinama
Samim tim što izbegavaš dati odgovor znaci da ga nemas. Kako je nastao čovek? Imamo dve hipoteze:
-Neko ga je stvorio
-Nastao je sam od sebe

Mi religiozni smo pošteni pa našu tvrdnju ne nazivamo 'naukom' -već 'hipotezom' tj. 'verom' -zato što nema dokaza.
Dok vi običnu nedokazivu hipotezu evolucije nazivate 'naucnom cinjenicom'.
U tome je osnovna razlika...

*Nego skrenuli smo sa teme...

Poslednja izmena:
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323
Iskreno, meni bi bilo interesantvno razgovarati s nekim ko je iskreni vernik a da istovremeno nema neki mentalni nedostatak.

Koliko šam škužila svaki koji tumači svoju vjeru , trebobi na psihijatriju , evo kako ja znam reć , bolje mije biti i katolkinja nego ništ .

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Koliko šam škužila svaki koji tumači svoju vjeru , trebobi na psihijatriju , evo kako ja znam reć , bolje mije biti i katolkinja nego ništ .

Pa po Perunsu, svako ko veruje da covek nije nastao ''slucajem'' ,vec veruje da je na ovu zemlju zivot prenet iz neke druge galaksije, recimo preko komete ili meteora, trebao bi ici na psihijatriju.
Pogotovo ako (nevezano za religiju) veruje da su neka inteligentna bica direktno ucestvovala u kreiranju coveka.
Time je osudio 80% populacije na psihijatriju, ukljucujuci i neke naucnike..

Po njemu ne trebaju na psihijatriju jedino oni koji (da stavim pod navodnike) ''veruju'' da je covek nastao 'pukim slucajem'. Premda je mogucnost za takvu slucajnost - 0,000000000000.....1

Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
214

Ništa ti, draga moja Tonka, nisi skužila, shvatila niti razumela. No, ima u tome i neko dobro. Veseli Laodikeja smatra da razum, sledbenicima neke utvare, može samo škoditi.

Po njemu ne trebaju na psihijatriju jedino oni koji (da stavim pod navodnike) ''veruju'' da je covek nastao 'pukim slucajem'. Premda je mogucnost za takvu slucajnost - 0,000000000000.....1

mire000 isto može biti miran što se razuma tiče.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
mire000 isto može biti miran što se razuma tiče.

A ti nas prosvetli kao 'homo sapiens' (razuman covek) :)

Cini mi se da ti i ne znas sta je razum.
Besmisleno je postaviti temu i onda izbegavati razgovor..
Ili volis da pricas sam sa sobom kao razuman? :)

Natrag