Šta je novo?

Drama u hrvatskim vodama: Trajekt sa 342 osobe "zarobljen" na moru, "kolaju razne teorije"

Član
Učlanjen(a)
27.07.2010
Poruka
461
Drama u hrvatskim vodama: Trajekt sa 342 osobe "zarobljen" na moru, "kolaju razne teorije"
Trajekt Aurelija kiparske brodske kompanije, sa 250 putnika i 92 člana posade, doživeo je rano jutros pravu nezgodu - deset milja od Kornata u hrvatskim vodama.
IZVOR: B92, TANJUG

Podeli
Ilustracija: Depositphotos/nejron


Ilustracija: Depositphotos/nejron​
Trajektu je otkazao jedan od motora i od tada satima pluta.

Rano jutros trajekt, koji plovi na redovnoj liniji Ankona - Split, doživeo je noćnu moru svakog kapetana i putnika, pišu hrvatski mediji.


Reč je o motornom putničkom brodu koji prevozi 250 putnika i još 92 člana posade. Taj model broda ima dva pogonska stroja, jedan je sada otkazao, a s drugim se brod održava na površini i pluta.

Prema trajektu su odmah upućena dva remorkera.

Akciju spasavanja trajekta Aurelija preuzeo je Centar za traganje i spasavanje na moru u Rijeci.

Situacija, međutim, nije tako lako rešiva - zbog lošeg vremena, odnosno jakog juga, dva tegljača koji su se jutros uputili prema trajektu morali su biti vraćeni u šibensku luku.

Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata.

Prema poslednjim informacijama, povređenih nema.

Novinarka Slobodne Dalmacije stupila je u kontakt s putnicom Jelenom Burom, koja je kratko rekla:

"Počelo je snažno ljuljanje, oko 5 h smo se svi probudili. Niko nas ništa nije obavestio, onda kad smo videli da se ne pomera brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo rešiti. Informacije cure jako retko, nikakve novosti nemamo, ne znamo šta se događa. Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas ljulja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je jak. Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobijamo pa kolaju razne neproverene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo rešiti", rekla je Jelena Bura za Slobodnu Dalmaciju

Trenutno se trajekt nalazi na razmeđi splitskog i šibenskog akvatorija, u smeru Splita, saopštilo je nadležno ministarstvo.

Inače, trajekt je dug 150 metara.
 
Top