Dragoljub Đuričić

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ili, što bi Balašević rekao "Duh Koji Hoda"... :)
Jedan od najboljih bubnjara na ovim prostorima, prošao kroz mnogo bendova, lakše je nabrojati sa kim nije, nego sa kim sve jeste svirao. Jednom rečju, FENOMENALAN. yes3

Dragoljub Đuričić

Dragoljub.jpeg

Bubnjar Dragoljub Ðuričić je rođen na Cetinju 1954. godine. Muzikom je počeo da se bavi u Herceg Novom i u prvim grupama je svirao gitaru. Kada je bio u sastavu Krune, budući da je jedna devojka trebalo da svira bubnjeve što je bilo nepraktično zbog tadašnje mode mini sukanja, Dragoljub sa bas gitare prelazi na bubnjeve Svirao je u sastavima Veritas 19 i Exodus Paralelno je trenirao vaterpolo, a u plivanju je na juniorskim prvenstvima često osvajao nagrade.

Prvi put je ušao u studio početkom sedamdesetih godina, kao član ansambla Bokelji sa kojima je snimio ploču dalmatinskih pesama. Avgusta 1975. godine preselio se u Beograd i ubrzo je otišao na turneju po Sovjetskom Savezu na kojoj je pratio naše pevače zabavne muzike Godine 1976. postao je član sastava Ribeli koji su po dolasku pevača Dade Topića promenili ime u Mama Co Co Sa njima je pratio gotovo sve domaće zvezde zabavne muzike Svirao je na turneji Zdravka Čolića "Putujući zemljotres" 1978. godine.

Krajem 1978. godine postao je član YU grupe, sa kojima je snimio LP "Samo napred" (PGP RTB 1979.), a 1981. godine je prešao u sastav Leb i sol sa kojim je do pred kraj 1985. godine snimio četiri ploče. Sa grupom Leb i sol Ðuričić je nastupao u evropskim i američkim prestižnim klubovima. Godine 1982. sa pozorištem KPGT gostovali su dva i po meseca u Americi i tom prilikom Ðuričić je glumio u predstavi "Oslobođenje Skoplja" reditelja Ljubiše Ristića.

U grupi Kerber je bio od oktobra 1985. godine i sa njima je snimio četiri ploče U tom periodu je paralelno sarađivao sa Dejanom Cukićem, Nikolom Čuturilom, Srđanom Šaperom i Nebojšom Krstićem. Godine 1986., kada se Rambo Amadeus tek probijao na sceni, on i Ðuričić su nastupali u postavi bubanj i glas Na koncertima nisu koristili razglas, već je Rambo svoje tekstove izvikivao u megafon U beogradskom SKC-u oktobra 1987. godine Ðuričić i Ivan Fece Firči su održali koncert izvodeći na udaraljkama pretežno pesme grupe The Beatles U Leb i sol Ðuričić se vratio oktobra 1990. godine, ali je u isto vreme svirao i snimao sa Ðorđem Balaševićem. Kao studijski muzičar Ðuričić je učestovao na snimanju preko sedamdeset albuma. Tokom građanskog protesta u Beogradu zime 96/97. Ðuričić je bio redovan akter na ulicama, pridruživši se ekipi mladih bubnjara koji su svakodnevno svojim ritmom davali tempo šetačima. Marta 1997. godine sa Rambom Amadeusom je osnovao grupu Taras Buljba u okviru koje planiraju da sviraju eksperimentalnu etno muziku ili da dočaraju "puls dinarskog krasa", kako to sami opisuju Krajem 1997. godine Ðuričić je organizovao nastupe na kojima su učestvovali bubnjar Lav Bratuša (Darkvvood Dub), perkusionista Uroš Šećerov i bubnjar početnik, a glumac veteran Bogdan Diklić.

Paralelno sa muzikom, Ðuričić se bavi slikarstvom, crtajući pretežno aktove u poenti-lističkom maniru llustrovao je knjige "Rubato" Vladana Savića i zbirku poezije "Kuća od stakla" Tatjane Debeljački. Komponovao je muziku za pozorišne predstave: "Zapali me", "Alisa u zemlji čuda", "Anitina čarobna soba", "Art" (sve u režiji Alise Stojanović), "Sirano De Beržerak" (režija Bule Goncić), "Ulični psi" (režija Omar Abu El Rub), "Policajci" (režija Darjan Mihajlović) i "Djetinjarije" (režija Dušan Petrović).

Izvor: Džuboks






 
Poslednja izmena od urednika:
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Preminuo čuveni bubnjar Dragoljub Đuričić



Bubnjar Dragoljub Đuričić (68) preminuo je danas u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu, od posledica virusa korona.
Đuričić se proteklih mesec dana borio sa kovidom 19, a u bolnicu je prebačen 24. februara.
Rođen je na Cetinju 10. februara 1953. Do svojih ranih dvadesetih godina osnovao je grupe „The End“, „Krune“, a kasnije i „Veritas“.




Izvor: sputnik
 
Natrag
Top