Dragoljub Draza Mihajlovic izdajnik ili NE ?

Član
Učlanjen(a)
10.03.2013
Poruka
1
Da li je DRagoljub Draza Mihailovic bio izdajnik,ratni zlocinac i da li je saraddjivao sa Nemcima.......da li postoji neki istorijski dokaz koji ukazuje na to??
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2012
Poruka
6
Draza Mihailovic se borio za kralja it otadzbinu, a sa Nemcima je saradjivao zato sto je bio ubedjen u pobedu Nemacke u 2. sverskom ratu.
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Draza Mihailovic je poredvodio najgore zlocince u 2.svjetskom ratu koji su bili ravni samo ustasama: koljacke horde. Ja ne znam kakve su zlcine cetnici cinili po Srbiji, i mogao bih razumjeti da nije ubijao Srbijance (izuzev mozda komuniste, ne znam o tome), ali u Bosni i Hercegovini su njegovi koljaci obiljezili njihovo vrijeme samo nevjerovatnim zlocinima.

Srbija bi morala, ukoliko zeli da sa susjedima izgradiu stvarni mir zabrani djelovanje cetnickih organizacija, mislim da je Hrvatska ucinila korake da onemoguci ustaske organizacije.
Za BiH je zabrana cetnickih organizacija dobar preduslov bilo kakvog zdravog zajednickog zivota.
Ne mogu graditi mir i povjerenje oni koji nose kame za pojasima.
Odgvornost SPC je svakako neupitna, jer je SPC prilicito tijesno vezana s cetnickim pokretima. To je jos najzalosnije.
 
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Evo koristan link za download knjiga koje govore o tom vremenu.

Kod:
http://thepiratebay.sx/torrent/7578411/Draza_Mihailovic_i_Vladimir_Dedijer

 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
zato uzmi i procitaj knjige Vladimir Dedijer ratni dnevnik 1941-1942 ,kao i knjigu izdatu 1946 odmah nakon sudjenja "Sudjenje",a imas i mnogo audio dokumenta sa salusanja na sudjenju.
Bili su tu i engleski i americki novinari,pa vise hiljada svedoka...
Tito je mogao da oslobodi Drazu da je imao bar jedan dokaz njegove nevinosti...Barem da su se za njega zauzeli Cercil,Ruzvelt,Staljin...,ni oni se nisu zauzeli za njega....Ali koja je vojska u bilo kojem ratu nevina?Neka manje ,a neka vise...Uostalom da je Tito bio diktator ne bi mu na sahranu dosli iz celog sveta.Bila je to jedna i jedina najposecenije predsednicka sahrana u istoriji XX veka.
Ovu temu vise nikada ne treba spominjati. Daleko bilo,ne ponovilo se vise nikada!!! Postoji i spomenik na kojem pise.Ovde leze oni koji su pobijeni od bratske ruke....Zbog tog prokletog rata polako nestajemo,nema nas.....i batalite vise pricu o coveku koji je izdavao naredbe pod slovom "Z" koje znaci zaklati. Samo u Srbiji su cetnici zaklali vise hiljada ne komunista,vec clanova porodica tog komuniste koji su bili civili,i bili krivi sto im je neko iz familije komunista.Citave porodice su klane kao svinje.Zadnji veliki cetnicki pokolj se desio u Vranicu nadomak Beograda,pod zastitom Nemaca u decembru 1943,zaklano je 72 srpske osobe od kojih dvoje dece,jedno dete od 2 godine,a drugo od 3 godine.,a jedna osoba kastrirana (ustrojena),i sve kuce koje nisu bile cetnicke opljackane ,sve Srbin do Srbina,pod komandom potpukovnika Miodraga Palosevica.strana57 knjiga Sudjenja.
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Kod:
[URL="http://www.pogledi.rs/"]Pogledi[/URL]
У Вранићу су прво партизани поклали четнике, ап је онда уследила освета.
Четници су бранили народ од усташких покоља и комунистичких злочина, нарочито у Цреној Гори и Херцеговини, где су и сами Тито и Дедијер признали грешке и тзв. лијева скретања.
Дража је био вођа антифашистичког покрета кога су Немци уценили, а Савезници одликовали. После Јалте су одлучили да Југославија пада под утицај СССР-а и онда су се сви одрекли Драже.

ПРИРЕДИО: Милослав САМАРЏИЋ
Лаж да су четници генерала Драже Михаиловића током Другог светског рата сарађивали са Немцима и другим окупаторима, представља опште место комунистичке пропаганде. Штавише, и данас, када су многе информације доступне, добар део тзв. обичног света сматра да је ту „било нечега“.
Документа и фотографије које комунисти објављују да би поткрепили своју пропаганду, своде се на три ствари.
Прво, то су фалсификати.
Друго, генерал Дража Михаиловић и његови официри преговарали су више пута са Немцима (Дража два пута), али то су били преговори са непријатељем, којих има у сваком рату. Ти преговори нису били тајна, напротив. Дража се 11. новембра 1941. састао са Немцима у с. Дивци код Ваљева, о чему су југословенска избегличка влада у Лондону и Енглези били обавештени и пре и после састанка. Вест о преговорима пренео је и радио „Би-Би-Си“ 12. новембра, с похвалама Дражи за храбро држање пред моћним окупатором.
Треће, комунисти намерно не праве разлику између четника генерала Драже Михаиловића и четника војводе Косте Пећанца. Пећанчеви четници су августа 1941. прихватили двоструку игру са Немцима. Али, у њихове јединице Немци нису имали поверења, па су их расформирали до краја 1942. године.
С друге стране, комунисти крију сопствену сарадњу са Немцима и усташама. Постоји низ извештаја немачке Групе „Бадер“, као и самог генерала Бадера Берлину, о сарадњи комуниста (2. пролетерска бригада) са усташком Црном легијом, у борби против четника пролећа 1942. у Источној Босни. Изасланици вође комунистичких паравојних формација, Ј. Б. Тита, пролећа 1943. године потписали су споразум са Немцима о заједничкој борби против четника и Енглеза, током очекиваног енглеског искрцавања на јадранску обалу. Тако нешто на четничкој страни једноставно није могло да се деси. Од почетка до краја четници су се борили против Сила осовине, што потврђује низ докумената и фотографија који следи.
Извори: Народни музеј Чачак, Народни музеј Краљево, Народни музеј Ужице, Музеј „21. октобар“ у Крагујевцу, Музеј Историја Југославије у Београду, Војноисторијски институт у Београду, као и књиге „Затамњена прошлост“ Горана Давидовића и Милоша Тимотијевића (Чачак – Горњи Милановац – Краљево 2002) и „Немачки ратни плакат у Србији 1941-1944″ Косте Николића („Бонарт“ Нова Пазова 2000)
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovo je vrlo osjetljiva tema za raspravu na ovoj sekciji. Bilo bi dobro da se diskutuje o opštim istorijskim faktima, a ne o pojedinačnim zločinima jednih ili drugih.
 
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
OOOOh .pa da to nije cuveni srpski istoricar Samardzic,koji kroji srpsku istoriju po svome nahodjenju,od Kosovske bitke pa na ovamo?
al sto se tice teme.... partizani su ubijali po kratkom postupku,nisu nikoga klali sem u borbi prsa u prsa,a pogotovo ne cetnicku decu,ne cetnicke porodice i ne cetnicke simpatizere.
Partizani su bili isuvise bolecivi i blagi,pa su zato i nestali .
A sto se tice Draze Mihailovica on je samo po komandnoj odgovornosti kriv,nista tu vise nije potrebno.Eto tog slucaja u Vranicu,a bilo ih je na hiljade,od Uzica do bega za Berlin.
A ako cemo u detalje,dobro su poznate njegove zapovedi sta raditi sa simpatizerima partizana i partizanskim porodicama. Naredbe su izdavane slovom "Z" sto znaci Zaklati.Izmeni post
Ne bi da spominjem organizovano povlacenje cetnika sa Nemcima vozom kroz NDH za Nemacku.
Ne bi hteo da dodajem ni kako je naredio da se ubije Kosta Pecanac ,heroj balkanskih ratova i I svetskog rata,kome nije bio ni do kolena nikakvim vojnickim delom.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Razne gluposti i neistine kruze o Cetnicima, kao i ovo sto je harrybonnot napisao.

Ne samo harrybonnot....ali sve u rok službe :)

Draža Mihailović nije bio izdajnik, može se reći da je partizane izdao ali ne i državu i narod.
Na suđenju uostalom i nije mnogo toga pokazano i dokazano. Takvi unapred režirani staljinistički procesi su bili potrebni samo da se formalno okonča sukob sa sa neprijateljima na unutrašnjem planu kako bi se počelo sa gradnjom nove države.
Dražina saradnja sa Nemcima nikada nije dokazana niti u tom pravcu danas postoje ozbiljne sumnje. Što se tiče potčinjenih tu je drugačija situacija. Sa Dražinim znanjem ili ne, a verovatno i jedno i drugo pravili su kompromise sa Nemcima kako bi se dokopali naoružanja...međutim u završnoj fazi rata kada su došli Rusi u suštini jedino je vladala borba ko će pre da zauzme gradove pa u tom smislu recimo Keserović jeste izdajnik iako je tokom rata imao i lične gubitke i velike zasluge u borbi protiv Nemaca...
Kada je reč o civilnim žrtvama svi su činili zločine ali kada je reš o bili kojoj srpskoj formaciji bilko kog opredeljenja nigde nije bilo elemenata genocida, što recimo ne opravdava šetničke zločine u Hercegovini ali treba pomenuti da su oni usledili nakon progona i ubijanja od strane ustaša i muslimanskih saradnika. Jedna od grešaka četnika je preterano zavođenje discipline a nekad i maltretiranja srpskog stanovništva u cilju "čišćenja terena od komunista" što je ipak kratko trajalo kada se uvidelo da lokalni komadanti to zloupotrebljavaju zarad rešavanja ličnih problema...a šta tek reći za Pasje groblje na početku 1942.
Bez obzira na sve glavno obeležje II svetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije je genocid na Srbima u NDH toliko monstruozan da je i Nemačku komandu iznenadio, kao i građanski rat za koji se može reći da je počeo još od neuspelog zajedničkog osvajanja Kraljeva 1941. (Nad Kraljevom živa vatra seva). Jer do dolaska Rusa, znači za period od oko tri i po godine ubijeno je, mislim nešto više od tri hiljade Nemaca, otprilike podjednako od strane partizana i četnika tako da sve je jasno. Srbija kao ključna teritorija za ratna i posleratna dešavanja bila je zastrašena kao jedina teritorija u kojoj je primenjivana kazna 100 za ubijenog i 50 za ranjenog Nemca...Pošto je to realno bila najjača četnička baza većim delom rata i nije bilo mnogo akcije u smislu borbe prsa u prsa ali jeste bilo sabotaža i delovanja protiv neprijatelja. Strani faktori su građanski rat samo potpomagali a dogovorom sa Rusima i odredili interesne zone a samim tim i posleratno uređenje. Postoji opredeljenje da se pomažu isključivo partizani iako da do dolaska Rusa nisu imali značajniju vojnu akciju osim što se može reći da na bitkama na Neretvi i Sutjesci nisu potpuno uništeni što ipak i jeste neki uspeh...
Da su partizanske akcije tokom rata zaista bile toliko Nemcima zadavale udarce bar film bi bio napravljen po istinitom događaju :)
Time naravno ne nipodaštavam partizanske žrtve na pomenutim bitkama kao i svim drugim protiv okupatora jer je tu bilo mnogo boraca bez ideološke osnove...

Draža ne ali Nedić, Ljotić, Mušicki, pećanac... koji su se stavili u službu okupatoru da, jesu izfdajnici
 
Natrag
Top