Dozvoljena samo fabrički zatamnjena stakla

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Dozvoljena samo fabrički zatamnjena stakla

08. april 2011. 10:42 > 10:45

U pripremi je pravilnik o zatamnjivanju prozora na vozilima do 25 odsto. Sada se primenjuju stara zakonska rešenja koja ne dozvoljavaju da građani ili firme zatamnjuju stakla na vozilima.

1.jpg

Sa srpskih drumova prošlog meseca uklonjeno je 937 vozila koja su imala zatamnjena stakla. Skinute su im tablice, a vozači su mogli ponovo da sednu u svoje limuzine tek kada su dokazali da su "sastrugali" tamne folije. Zbog istog prekrašaja napisano je 1.549 prijava.

Uprava saobraćajne policije MUP Srbije, međutim, priprema pravilnik, po kome će vozači, koji to žele, moći da prekriju prozore folijom, pišu "Novosti".


"Sada se primenjuju stara zakonska rešenja koja, osim kada je reč o državnim organima, ne dozvoljavaju da građani ili firme zatamnjuju stakla na vozilima", kaže za "Novosti" Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije.


"Pravilnikom će to biti dozvoljeno, ali samo kada je reč o zadnjim bočnim prozorima. Ukupno zatamnjenje u vozilu ne sme da pređe 25 odsto."


Trenutno su od kažnjavanja jedino bezbedna vozila kojima su fabrički zatamnjena stakla. Za ostale će biti "veliki problem" da prođu i tehnički pregled, jer će im se tražiti atest. U ovom trenutku takav papir izdaje samo Institut "Vinča" koji ima potrebne instrumente za merenje. Praksa je pokazala da su ove svetlosne testove uspela da prođu samo vozila čija su stakla zatamnjena još na proizvodnoj traci.


"Uprava saobraćajne policije mora da skloni takva vozila sa drumova, jer ugrožavaju bezbednost građana i samih policajaca", objašnjava Simić za "
Novosti".

"Ne vidi se koliko je ljudi unutra, da li su naoružani... Dešavalo se da počinioci krivičnih dela "jure" drumovima, a da je pitanje da li da ih zaustavljamo ili ne, jer ne znamo da li su naoružani i koliko ih je."


Folije, koje su na svoja vozila nalepili mnogi vozači, nemaju nikakve šanse da "prođu" testove. Dokazano je da one propuštaju samo 0,5 odsto svetlosti, dok je zakonski minimum 75 procenata. Oni kojima je u saobraćajnoj dozvoli naznačeno da su stakla fabrički tamnija, ne moraju da vade atest.


Vozači koji su zatamnili stakla kao razlog navode činjenicu da je, posebno u letnjim mesecima, zahvaljujući njima temperatura u vozilu niža za desetak stepeni. Cena zatamnjivanja prozora se kreće od 90 do 130 evra, u zavisnosti od modela automobila i kvaliteta folije. Većina servisera daje garanciju od pet godina


(
MONDO)
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Ko u Srbiji sme da ima zatamnjena stakla?

SAT%20emisija%2013-03-2011.JPG


Kod:
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/856812/SAT.html
 
Motherfucker xD
Član
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruka
587
Pametno a ne da dodju neki seljaci i na jugu zatamne stakla i kao se sire po gradu -.- ..... krajnje retardirano :)
 
Natrag
Top