Đorđević: Prlainović govori istinu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Đorđević: Prlainović govori istinu
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević podržao je izjavu vaterpoliste Andrije Prlainovića o slabom ulaganju države u sport.

Izvor: B92

Foto: Getty images
Prlainović je posle osvajanja olimpijskog zlata na Javnom servisu rekao da nema sistematskog ulaganja u sport zbog čega se, na primer, gase vaterpolo klubovi.

Slučaj Marjanović

"Ljut sam na Marjanovića jer ne razume šta propušta. Kada igrač zasvrši karijeru, žali za onim što nije uradio, a ne za onim što je uradio. Ne želim da dozvolim toj deci da propuštaju velike stvari zbog razloga koji su nejasni, pogotovo što sam prošao kroz sve to. Marjanović je propustio da bude deo istorijskog uspeha, da svom narodu donese radost... On je izvanredan igrač, vredan momak, ali pravi greške. Svaki razlog za otkazivanje je legitiman, ali kao pravi profesionalac treba to da kaže na vreme da bismo svi mogli blagovremeno da se pripremimo. Dobiće poziv naredne godine ukoliko bude dobro igrao i ukoliko ja kao selektor budem mislio da zaslužuje da bude pozvan. I opet je na njemu da se odazove ili otkaže. To nema nikakve veze sa mnom. I to je onaj deo u kome je u javnosti kreirana lažna slika", rekao je Đorđević.

"Ima dosta istine u tome što je rekao Prlainović. Nema kontinuiranog ulaganja u sportsku infrastrukturu i stručnjake, ali mi nismo bogata zemlja i mnogo toga je plod nemaštine. Možda bi, recimo, mogla da se promeni preraspodela novca na nivou lokalnih samouprava, jer 80 odsto iz budžeta za sport odlazi na fudbal. To je porazno za druge sportove, posebno za nas koji donosimo medalje. Uz to, fudbal ima i najveću podršku FIFA, svoje krovne organizacije koja je najjača, tako da im možda taj dodatni novac i nije neophodan. Država ne može biti jedina adresa na kojoj svi tražimo novac, jer i ona ima svoje pripritete. Dok ne postanemo mala ali jaka zemlja, nešto poput Slovenije, u kojoj svaka škola ima multifunkcionalne sportske sale, bespredmetno je da pričamo o ovoj temi", rekao je Đorđević u intervjuu za nedeljnik NIN.

Prlainovićeva izjava je podigla veliku buru u Srbiji zbog čega se oglasio i premijer Aleksandar Vučić, a podelila je javnost nakon suprotnog stave Davora Štefaneka i Ivane Španović.

"Umesto pozitivne energije i kontruktivnog pristupa svako razmimoilaženje u mišljenju odmah sručimo u javnost. Čitavog života pokušavam da imam pozitivan pristup u svom malom svetu. Igrače javno hvalim, a privatno kritikujem. Nažalost, društvene mreže dozvoljavaju da svoje mišljenje iznose i oni koji su potpuno nekompetentni. Mediji nas bombarduju lošim primerima, nasiljem, rijaliti programima koji oblikuju svest ljudi. Sve manje je onih koji se bave svojim poslom, ali valjda je ljudima lakše da preživljavaju svoju muku ukoliko deset puta više potenciraju tuđu. Ne mogu da se otmem utisku da se to radi planski", dodao je selektor srebrnih košarkaša.
 
Natrag
Top