Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Доменико Чимароза

domenico-cimarosa-1.JPG



Доменико Чимароза (итал. Domenico Cimarosa; Аверса, 17. децембар 1749 – Венеција, 11. јануар 1801) био је италијански композитор.
Као оперни композитор представник напуљске музике дебитовао је 1772. године у Напуљу. Компоновао је најпре за италијанска оперна позоришта, а од 1789—91 године је позван за дворског диригентза у Петроград, а од 1793. у Бечу. Уметник је којег су високо ценили Гете, Стендал и Балзак, а у историји музике остао је забележен као аутор комичне опере Тајни брак
(1792.). Вешто је обликовао оперне ансамбле који су код њега постали носиоци драмске радње. Ликове је израђивао индивидуално, стварајући јединствене типове, посебно на подручју ведрог музичког позоришта. При томе се вешто служио оркестром. Написао је 75 опера (најпознтије су
Тајни брак, Импресарио у невољи, Женске лукавости и Интермецо Maestro di cappella), те ораторије, кантате, арије и 32 сонате за чембало.

Извор: Википедија



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tajni brak

Tajni brak

Tajni brak.jpg






Tajni brak je opera u tri čina D.Čimaroze na tekst Bretatija (Beč, 1792). Jedno od najkarakterističnijih dela muzičkog rokokoa, jedina preživela italijanska opera XVIII veka.
U kući bogatog trgovca Đeronima niko ne sluti da se njegova mlađa ćerka Karolina tajno venčala sa siromašnim Paolinom, sekretarom grofa Robinzona. Otac želi stariju kžer da uda za grofa, no ovaj se na prvi pogled zaljubljuje u Karolinu. Ne videći niotkud izlaza, Paolino i Karolina hoće da pobegnu noću, ali njihovo bekstvo otkrije Elizeta. Videvši kako stoje stvari, grof se velikodušno odriče Karoline i uzima njenu stariju sestru.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika



 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Muzički primeri





 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top