Domaće televizije (uglavnom) poštuju odluke RRA

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Domaće televizije (uglavnom) poštuju odluke RRA

Domaće televizije uglavnom poštuju obavezujuće uputstvo Republičke radiodifuzne agencije da se emisije, koje mogu da štete maloletnicima emituju, u kasnijim terminima, a starosna granica ili takozvani "crveni krug sa brojem" najčešće se određuje na osnovu preporuka distributera ili odluka urednika.


11674.jpg


Kako su Tanjugu rekli predstavnici Radiotelevizije Srbije, Pinka, B92 i Avale odluke RRA nisu značajnije promenile programsku šemu, eventualno ''problematični'' sadržaji su izmešetni u odgovarajući termin.

Kada je reč o nacionalnoj televiziji, Radio televizija Srbije ne pravi ''problematične'' emisije koje zahtevaju određivanje starosne granice kojoj su namenjene.

Emisije RTS su prilagođene svim uzrastima i na taj način se poštuju svi zakoni i pravila koje je donela Radiodifuzna agencija.

Situacija je nešto drugačija kada se radi o filmovima koji se emituju na ovoj televiziji.

Prema rečima urednika filmskog i stranog serijskog programa Ivana Karla, RTS ima najviše i najoštrije kriterijume za klasifikaciju ovog programa, ali otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da ne postoji komisija, sastavljena od stručnjaka koja bi se bavila procenama kom uzrastu je film namenjen.

''Još 2007. godine, kada je doneto pravilo da filmski i serijski program treba da ima oznaku kojim generacijama je namenjen, predložio sam da se pri Filmskom centru Srbije ili Ministarstvu kulture osnuje komisija, ili nezavisna agencija koja bi se isključivo bavila klasifikacijom filmova koji se uvoze na naše tržište, odnosno koji se snimaju u Srbiji, a, naravno i retroaktivno filmovima koji su već snimljeni'', naveo je Karl.

Komisiju bi, kako je objasnio, trebalo da čine dramaturzi, psiholozi, sociolozi, predstavnici filmskih distributera i svi ostali koji će sa više aspekata da ocene film.

Portparol televizije Pink Tatjana Vojtehovski je, takođe, potvrdila da ova televizija poštuje uputstvo RRA.

Ona je navela da se to ne odnosi samo na rijaliti programe, jer se ne radi o podeli po žanrovskoj odrednici, već se tiče svih emisija koje imaju oznaku 18, a koje se mogu emitovati posle ponoći.

Govoreći o načinu određivanja starosne granice, Vojtehovski je navela da se, kada je reč o stranim filmovima, uglavnom dobije preporuka distributera, ali koja nije obavezujuća.

Kada je reč o domaćim programima, granicu određuje uređivački kolegijum na osnovu sadržaja, kazala je Vojtehovski.

Ona je navela da rijaliti programi nemaju uvek istu oznaku i razlikuju se od zemlje do zemlje.

''Kada smo emitovali 'Trenutak istine' on je imao oznaku 18, koju smo mi sami stavili smatrajući da je odgovarajuća, dok je u Hrvatskoj ista emisija nosila oznaku 14'', kazala je Vojtehovski.

Slična je situacija i sa televizijom B92, kako je rekla predstavnica službe za odnose sa javnošću Aleksandra Berić, ova televizija poštuje sva uputsva RRA.

Berić je, govoreći o programskim izmenama, koje su usledile posle stupanja na snagu obavezujućeg uputsva nadležne Agencije, kazala da su sadržaji koji nisu namenjeni maloletnicima i koji nose oznaku ''18'' izmešteni u odgovarajući termin.

Ona je dodala da se odluka o tome kojoj starosnoj grupi je namenjen neki program donosi u skladu sa Kodeksom ponasanja emitera RRA, ali i na osnovu ''bogatog iskustva uredničkog tima'', navodeći da do sada nije bilo primedbi od strane regulatornog tela koje bi se ticale neprimerenog označavanja.

''Televizija Avala nema programe koji bi mogli da budu sporni, pa nije bilo potrebe da se određene mere i sankcije regulatornog tela primenjuju na našu medijsku kuću'', rekla je šef službe za odnose sa javnošću ove televizije Olja Miletić Čačija.

Iz istog razloga nije bilo potrebe da se menja programska šema, rekla je ona dodajući da se u potpunosti poštuje nedavno doneto obavezujuće uputstvo.

Miletić Čačija je dodala da, od kada je osnovana RRA, svake godine TV "Avala" dobije pohvalu kao televizija koja najbolje poštuje propise koje ustanovi to regulatorno telo.

RRA je na sednici krajem marta donela obavezujuće uputstvo po kome programski sadržaj koji može da naškodi fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika, bez obzira na uzrast i koji mora da nosi oznaku ''18'', emiter može prikazivati samo u periodu od 24 do 6 časova.

Pre emitovanja ovakvog sadržaja, mora se emitovati pismena i usmena napomena ''Program koji sledi nije pogodan za osobe mlađe od 18 godina'', kao i grafički znak u vidu kruga crvene boje u okviru koga je u beloj boji ispisan broj ''18'', navodi se u uputstvu koje je na snagu stupilo 6. aprila.


Tanjug
 
Natrag
Top