Dolazi nam ledeno doba!

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Dolazi nam ledeno doba!





Hrvatski akademik o klimatskim promenama.

Činjenica da gotovo cela Evropa danima već cvokoće pod ledom i snegom samo je blaga uvertira pred ono što nas tek očekuje.

Prema tvrdnjama renomiranog hrvatskog naučnika, prof. dr Vladimira Para, to je „mini-ledeno doba“, koje bi, po njegovom mišljenju, moglo da nastupi već za 20 godina!

- Lednici će prekriti Evropu sve do Slovenije. Nivo mora će opasti za oko 140 metara. Jadranska obala će izgledati drugačije nego danas, a Istra će ostati na suvom. Najsevernija tačka Jadrana biće kraj Zadra - izjavio je Par, jedan od najpoznatijih hrvatskih teorijskih fizičara i član Hrvatske akademije nauka.

Po njegovoj teoriji, koju je izveo na osnovu studije vodećih svetskih klimatologa, taj period će trajati oko tri decenije. Ipak, domaći eksperti uveravaju da još nemamo razloga za brigu, odnosno da na takav scenario treba da sačekamo do sledećeg veka.

Danica Spasov, savetnica direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, zadužena za meteorologiju i klimatske promene, smatra da je mišljenje prof. Para bazirano na ozbiljnim podacima, koje mi još nemamo.

- Zbog toga ne bih komentarisala kako bi izgledala Srbija u ledenom dobu i kada će to biti. Ono što se zna jeste da se to neće desiti u ovom veku, ali će do velikog zahlađenja sigurno doći - kaže ona.

S druge strane, docent dr. Dejan Vučković sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu smatra da ova teorija nije realna.

- Trenutno se nalazimo na sredini međuledenog perioda, i to u najtoplijem periodu u kome naša zemlja može biti - rekao je za „Alo!“ dr Vučković.


Izvor: Alo/M.L
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Za 20 godina ledeno doba!

Zamislite koliko će tek onda struja da poskupi (ogromna potrošnja, ogromni "minus", Srbija "na licni")... :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ja se definitivno isećavam u toplije krajeve, o'ma ću da postanem ptica selica. :-D
 
Natrag
Top