Doktori će morati da plate lažne recepte

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Doktori će morati da plate lažne recepte
RZZO poslao Komori podatke o 25 prozvanih lekara
01.09.2009. 05:00

Republički zavod za zdravstveno osiguranje poslao je juče Lekarskoj komori imena i dokaze protiv 25 lekara koji su prozvani da su neregularno prepisivali recepte i protiv kojih je najavljeno pokretanje postupka za nadoknadu štete.

Prema rečima direktorke Lekarske komore dr Tatjane Radosavljević, podaci juče još nisu bili stigli. Kada stignu, Komora će proveriti optužbe protiv svih lekara, ali, kako ističe dr Radosavljević, treba biti posebno obazriv, jer je lečenje i prepisivanje lekova veoma kompleksno.
- Ako zaista utvrdimo zloupotrebe, to će ispitivati organi Komore. Kad nam stignu dokazi iz RZZO, prosledićemo ih regionalnim komorama kojima prozvani lekari pripadaju - rekla je dr Radosavljević.
RZZO je već tražio od lekara da nadoknade trošak za lekove izdate na recepte koje su njihovi kontrolori osporili, a ako ne budu hteli, biće pokrenuti sudski postupci protiv njih.
Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović se nada de će ih Komora podržati u naporima da se ovakvim postupcima konačno stane na put i da se izdvoje lekari koji savesno i dobro rade od onih koji tako ne čine.
- Nije ovde reč o kažnjavanju lekara. Naš cilj je da zaštitimo pacijente i da se prestane sa prepisivanjem recepata kako kome padne na pamet - rekla je Vukajlovićeva.

Neregularno prepisivanje
- U prva četiri meseca ove godine izdato je dva i po miliona kutija lekova više nego u istom periodu prošle godine, i to je Fond koštalo dodatne dve milijarde dinara. Bilo je tu i neregularnog prepisivanja i taj novac mora da se vrati u kasu - rekla je Svetlana Vukajlović.


Izvor: Blic
 
Natrag
Top