Dogodilo se…

VIP IPTV
Učlanjen(a)
07.09.2009
Poruka
1.033
  • 21. april 753. pre n. e. Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu, osnovao Rim.


  • 13. septembar 490. pre n. e. Na istočnoj obali Atike kod Maratona Atinjani su pobedili deset puta brojniju vojsku persijskog cara Darija. U bici su poginula 192 grčka vojnika, a Persijanci su imali oko 6000 mrtvih. Vest o pobedi u Atinu doneo je glasnik Filipid, pretrčavši 40 km, nakon čega je umro od premora. Po tom događaju se u modernom vremenu zove najduža trka u atletici – maraton (42,195 km).


  • 9. avgust 480. pre n. e. Posle trodnevne bitke u Termopilskom klancu i herojskog otpora Grka pod komandom spartanskog kralja Leonide, persijska vojska kralja Kserksa I izvojevala je pobedu.


  • 12. jul 100. pre n. e. Rođen je rimski vojskovođa, pisac i državnik Gaj Julije Cezar. Vojnički se proslavio osvajanjem Galije (današnja Francuska i Belgija). Posle pobede nad svojim suparnicima postao je diktator Rima. Njegovi zapisi iz galskih ratova spadaju u remek-dela stare rimske književnosti. Uveo je julijanski kalendar, kojim se i danas služe neke pravoslavne crkve.


  • 10. januar 49. pre n. e. Julije Cezar je izgovorio čuvenu rečenicu Alea iacta est („Kocka je bačena”) i zatim prešao reku Rubikon (između Galije i Italije), što je označilo novo razdoblje u istoriji Rimskog carstva – počeo je građanski rat protiv Pompeja i Senata, koji je završen uvođenjem Cezarove diktature.
Izvor:
opsteobrazovanje.in.rs
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
07.09.2009
Poruka
1.033
  • 28. septembar 48. pre n. e. U Egiptu je ubijen Gnej Pompej Veliki, jedan od najvećih rimskih državnika i vojskovođa, koji je 69. pre n. e. ugušio Spartakov ustanak, a 61. pre n. e. osvojio Jerusalim. Rimski senat izabrao ga je za konzula 52. pre n. e., a vlast je izgubio nakon poraza od Gaja Julija Cezara u bici kod Farsale, posle čega se sklonio u Egipat.


  • 1. januar 45. pre n. e. Stupio je na snagu julijanski kalendar, kojim je Julije Cezar, prema savetima grčkog astronoma Sosigena, reformisao računanje vremena tako što je za početak godine odredio 1. januar umesto 1. marta. Papa Grgur XIII reformisao je taj kalendar 1582. godine, što je najveći broj zemalja prihvatio, a julijanski kalendar zadržale su srpska, ruska i još neke pravoslavne crkve.


  • 23. oktobar 42. pre n. e. Posle poraza koji su republikanskoj vojsci nanele snage Marka Antonija i Oktavijana, samoubistvo je izvršio Marko Junije Brut, jedan od vođa zavere u kojoj je ubijen Julije Cezar.


  • 13. oktobar 54. Otrovan je četvrti rimski car Klaudije. To je učinila njegova četvrta supruga Agripina Mlađa, da bi svog 17-godišnjeg sina Nerona postavila za cara.


  • 18. jul 64. Rim je u požaru, koji je prema legendi podmetnuo car Neron, izgoreo gotovo do temelja. Neron je optužio hrišćane da su podmetnuli požar i prognao ih iz Rima.


Izvor:
opsteobrazovanje.in.rs
 
Natrag
Top