Dodaci za Google Chrome

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Dodaci za Google Chrome
[/h]
thumb.jpg









Googleov web browser Chrome toliko je poslednjih meseci dobio na popularnosti da je po nekim istraživanjima prestigao Firefox i tako dospeo na drugo mesto po upotrebi. I autor ovih redova, inače zakleti „Firefoksaš“ koji Mozillino rešenje koristi već skoro deset godina, nedavno je rekao doviđenja tromoj lisici i prešao na Googleov munjeviti browser. Ono što je jako značajno kod Hroma jeste što već više od dve godine ima mogućnost proširenja funkcionalnosti putem korisničkih ekstenzija (po ugledu na Firefox), što je znatno doprinelo eksploziji popularnosti.

Dodaci za Google Chrome


Osim ekstenzija, Chrome sada podržava preuzimanje i pokretanje web aplikacija iz Chrome Storea, pa nije zgoreg pogledati neka interesantna rešenja koja vam svakodnevno surfovanje internetom mogu učiniti udobnijim i zanimljivijim. Za one koji su novi u Chrome-u, ekstenzijama se najlakše pristupa preko dugmeta skroz desno u adresnoj liniji, pa biranjem komande „Settings“ i stavke „Extensions“. Tu se nalazi link za biblioteku dodataka, koji nema smisla pamtiti pošto je Google sklon menjanju adresa svojim servisima ovog tipa (Chrome Web Store se nije oduvek zvao ovako, Android Market je nedavno postao Google Play itd). Uglavnom, sa ovog mesta možete jednostavno pristupiti centralnoj web lokaciji za nabavku dodataka.


Gde je FlashBlock?

Veliki broj korisnika Firefoxa upotrebljava dodatak FlashBlock koji, kako mu ime kaže, blokira prikaz Flash sadržaja na web stranicama. Preciznije, umesto automatskog puštanja Flash-a, na njihovom mestu na sajtovima prikazuju se pravougaonici istih dimenzija, a tek klikom na neki od tih pravougaonika kreće reprodukcija odgovarajućeg Flash apleta. Ovakav dodatak prosto je proizvod jednog vremena kada su sajtovi počeli da preteruju po pitanju multimedijalnog sadržaja i bez ikakvog pitanja započinju prikaz video klipova, reprodukciju zvuka i učitavanja ogromnih reklama, od čega se čak i korisnicima brzih internet konekcija diže kosa na glavi.



plugins.jpg

Iako za Chrome postoji dodatak FlashBlock, on vam uopšte nije ni potreban. Ako hoćete da podesite prikazivanje Flash, Silverlight i drugih apleta po sistemu „on demand“, dobra vest je da Chrome ima ugrađenu mogućnost kontrole ponašanja plaginova. Dovoljno je posetiti Settings -> Under the Hood -> Content Settings i postaviti „Plugins“ na „Click to play“. Ovim se dobija ponašanje istovetno onome što radi FlashBlock za Firefox.


AdBlock

Jedan od najpopularnijih dodataka, kako za Chrome tako i za Firefox, jeste bloker reklama. Neki korisnici su alergični na nepotrebno trošenje svog internet protoka na sajtovima pa im blokiranje plaginova završava posao, dok drugi prosto ne vole da gledaju reklame, nevezano da li su u vidu Flash banera, animiranih GIF-ova ili čistog teksta. Njima će pomoći AdBlock.



Ovaj dodatak troši nešto više procesorskog vremena jer će svaku web stranicu koju otvorite “pročistiti” na nivou HTML koda pre nego što vam je prikaže, tako da vlasnici slabijih računara mogu iskusiti nešto sporiji surfing prilikom posete web portalima nakrcanim sadržajem, ali to je cena prikaza “čistih” sajtova. Fenomenalna stvar je što blokiranje funkcioniše čak i na Jutjubu, koji je sklon da na pojedinim klipovima prikazuje reklame koje ne možete preskočiti pre nego što klip počne.

Inače, AdBlock blokira reklame na osnovu sopstvene “crne liste” koja se periodično osvežava, a koja sadrži niz web adresa sa kojih se povlači sadržaj reklama na sajtovima. Korisnik po želji može ubacivati sajtove na “belu listu” i za njih se blokiranje reklama neće primenjivati. Inače, tokom korišćenja nismo primetili nikakve značajne probleme od strane AdBlocka, a sama ekstenzija deluje optimizovanije od svog Firefox pandana.


Gismeteo

Vremenska prognoza i gledanje atmosferskih prilika jedna je od stvari koju korisnici najviše vole na internetu, ma kako to možda apsurdno zvučalo. Za najosnovnije podatke dovoljan vam je i Google (kucajte npr. “novi sad weather” na google.com i dobićete trenutno vreme u Novom Sadu i prognozu za sledećih nekoliko dana), a ako hoćete nešto udobnije, Gismeteo kao dodatak koji se oslanja na istoimeni ruski web servis izgleda kao prava stvar.



Po instalaciji i vršenju osnovnih podešavanja, ovaj dodatak se ubacuje u adresnu liniju i već tu možete videti temperaturu na lokaciji koju ste odabrali. Klikom na isti taster, otvara se detaljniji prikaz koji obuhvata prognozu i za naredne dane, a moguće je pratiti vreme na više lokacija istovremeno. Informacije se osvežavaju periodično po želji korisnika (od 15 minuta do jednog dana), a ako baš želite trenutno stanje, u pop-up prozoru imate taster za osvežavanje koji će povući najsvežije informacije.



Ruku na srce, tokom isprobavanja dešavalo se da nam prognoza na Guglu daje tačnije podatke nego Gismeteo, koji nije mnogo mašio, ali se recimo dešavalo da u trenucima sitne kiše na Guglu zaista piše “light rain” dok je Gismeteo i dalje prikazivao da je samo oblačno. Ipak, ovakve situacije nisu česte i Gismeteo zaista predstavlja vrlo koristan dodatak, koji pritom izgleda krajnje profesionalno.

PanicButton

Takozvana “Boss key” funkcionalnost popularna je već mnogo godina među svima koji svoj posao obavljaju u kancelariji na računaru. Radi se o mogućnosti (bez obzira da li je u pitanju web browser ili neki drugi program) sakrivanja onoga što trenutno radite ukoliko naiđe nadređeni kome se ne dopada vaše bavljenje bilo čime (recimo Fejsbukom) osim isključivo poslom u radno vreme. Isto važi i za tinejdžere prilikom poseta „škakljivim“ sadržajima na kućnom računaru. S obzirom da biste paničnim otvaranjem novog taba ili prebacivanjem na drugi program izgledali prilično smešno u takvim situacijama, razrađeni su brojni „mehanizmi“ koji sakrivaju vaše krivinarenje daleko elegantnije.


Ekstenzija PanicButton ne može biti jednostavnija i svodi se na definisanje tastera ili kombinacije tastera za otvaranje „bezbednog“ linka („new tab“ stranice ili web adrese), a išlo se dotle da se PanicButton, koji se inače može aktivirati klikom u adresnoj liniji, može sakriti i odatle pa šef koji nije operisan od interneta ne mora ni znati da imate instaliran ovaj dodatak. U svakom slučaju, vrlo korisna alatka, a koliko je opravdana, zavisi samo od vas i okruženja u kome radite. Da ne morališemo previše, reći ćemo samo da ako ste zadovoljni uslovima rada i korektnošću šefova i direktora, onda im se treba odužiti sa što manje hvatanja zjala na poslu.


Web Cache

Verovatno vam je poznata mogućnost Google Searcha da vam pored linkova u rezultatima pretrage daje mogućnost prikazivanja ranije keširane verzije sajta, u slučaju da je originalni link trenutno nedostupan. Ovaj dodatak predstavlja jednostavne prečice za prikaz keširane verzije sajta na više servisa, uključujući Guglov keš, Bing keš, Yahoo keš i druge, pa čak i uvek zanimljivi Wayback Machine, sa kojim možete videti kako je neki sajt (npr. Yahoo) izgledao pre više od deset godina.


webcache.jpg

Ne postoje nikakva specijalna podešavanja – dodatak se ubacuje u adresnu liniju, klikom na dugme prikazuju se prečice ka podržanim servisima i to je sve. Ne bi škodilo neko temeljnije podešavanje (recimo otvaranje podrazumevanog servisa direktnim klikom na dugme), ali se svejedno radi o korisnom dodatku.


Google Mail Checker

O ovome se nema mnogo pričati – radi se o ekstenziji koja vas obaveštava o pristigloj pošti na Gmailu. Slično radi i Google Talk klijent (ako ga koristite), s tim što ova ekstenzija direktno prikazuje broj nepročitanih mejlova bez potrebe za kliktanjem ili prelaskom miša, dok se klikom na dugme u adresnoj liniji otvara vaš inbox. S obzirom da se radi o zvaničnoj Guglovoj ekstenziji, dovoljno je ulogovati se u Gmail i ovaj dodatak će automatski krenuti sa osvežavanjem, tako da nema bojazni da će vam lozinka biti pokupljena od strane third-party autora. Jednostavno a korisno.


gmail.jpg


Facebook Notifications

Za sve zavisnike od Fejsbuka, tu je zvanična ekstenzija koja će vam u adresnoj liniji prikazivati notifikacije kao one koje možete videti direktno na Fejsbuku. Osim notifikacija, na istom mestu može se pristupiti inboxu sa porukama, a klik na bilo koju stavku u prikazanim notifikacijama vodi vas direktno na njen prikaz na Fejsbuku.


facebook.jpg

Da rešenje bude potpuno zaokruženo, kad god vam pristigne novo obaveštenje ili poruka, u donjem desnom uglu ekrana iskočiće pop-up obaveštenje. Ponovo, radi se o zvaničnom dodatku koji je napravio Facebook tako da nema bojazni da će vam lozinka završiti u pogrešnim rukama.


Speed Dial

Ono na šta su korisnici Opere već dugo godina naročito ponosni jeste takozvani Speed Dial, prilagodljiva početna stranica koja može da sadrži sajtove po vašem izboru, kako bi ste im pristupili jednim klikom. Ono što početna stranica u Hromu nudi donekle liči na Speed Dial, ali prikazuje stranice poređane po učestanosti vaših poseta, što nije ono što bi svako želeo. Srećom, tu je ekstenzija Speed Dial koja se ponaša baš onako kako se ponaša Speed Dial u Operi.



Ekstenzija je prilično fleksibilna – možete podesiti broj polja koji želite da vidite na početnom ekranu, a prostim klikom na prazno polje unosite sajt koji hoćete da mu pridružite. Speed Dial podržava prikaz thumbnaila sajta, ali i pridruživanje konkretne slike (tu je i predefinisana baza slika za najpopularnije servise kao što su Gmail, Facebook, YouTube i drugi). Može se podesiti pozadinska slika, vreme osvežavanja thumbnailova i drugo. U adresnu liniju se ubacuje odgovarajuće dugme kojim se trenutna stranica može „bukmarkovati“ u Speed Dial, a kome to dugme smeta, može ga jednostavno ukloniti u podešavanjima.



Opera je browser koji je dugo vremena mogao da se pohvali sjajnim inovacijama koje su kasnije inkorporirane u konkurentska rešenja. Iako Chrome podrazumevano nema Speed Dial bliske ili identične funkcionalnosti, ovaj dodatak to vrlo uspešno nadomešćuje i zaslužuje potpunu preporuku.


IE Tab

Iako su mnogi odavno pozdravili sa Internet Explorerom, ponekad je potrebno koristiti ga iz ovog ili onog razloga (e-banking, testiranje web stranica itd). Da ne biste morali da pozivate Internet Explorer direktno, tu je ekstenzija kojom možete otvarati nove tabove koristeći Internet Explorerov endžin umesto Hromovog WebKit-a.


Da se sve ne bi svelo na puko pozivanje novog tab-a koristeći Internet Explorer, tu su razna korisna podešavanja. Recimo, možete navesti koji će se sajtovi (i podsajtovi) automatski prikazivati koristeći IE endžin, zatim koji se sajtovi nipošto neće otvarati u IE, kao i podrazumevani način rada. Ovo poslednje može biti bitno za kompatibilnost, u slučaju da naletite na beznadežno loše napisan i ko zna kada osvežen sajt koji se ne prikazuje lepo u Internet Explorer 8 ili 9 režimu.



Jedina konkretna zamerka može se uputiti konkretnoj implementaciji IE taba unutar Hromovog taba. Naime, slične ekstenzije postoje i za Firefox, s tim što se tamo praktično neprimetno ugrađuju u browseri na prvi pogled teško možete primetiti da za iscrtavanje neke stranice nije zadužen Firefoxov endžin Gecko. Ovde to nije slučaj, pa će IE tab prikazivati sopstvenu adresnu liniju što pomalo kvari utisak. Ono što je ipak bitno jeste da cela stvar funkcioniše ispravno, pa se definitivno možete pozdraviti sa direktnim otvaranjem Microsoftovog browsera.

Angry Birds, Plants vs Zombies, Bejeweled…

Hrom je pre nekoliko verzija doživeo mogućnost pokretanja naprednijih apleta direktno iz browsera, što su autori zabavnog softvera brže-bolje iskoristili (naravno, to nisu uradili iz filantropskih razloga, već postoji isplativost putem reklama). Među prvima bio je Angry Birds koji Rovio redovno osvežava kako novim nivoima, tako i epizodama (trenutno su dostupni osnovna „kampanja“ i popularni dodatak Seasons). Naravno, ugođaj nije identičan onome u samostalnoj aplikaciji koja se kupuje, ali je dovoljno dobar za jedan besplatan dodatak u okviru web browsera.


plants_s.jpg

Slično važi i za popularni Plants vs Zombies, Bejeweled i mnoge druge igre. Podrška za aplete nije ograničena samo na igre već su tu brojne korisne aplikacije, pa je recimo moguće zameniti web varijantu Gmaila sa zvaničnim Guglovim apletom koji uspešno imitira klasične e-mail klijente.


angrybirds_1.jpg






Za kraj


Koliko smo nekada hvalili Firefox zbog podrške za korisničke ekstenzije, toliko sada moramo skinuti kapu Hromu što je sve to podigao na viši nivo. Organizacija dodataka i apleta u Web Storu izvedena je odlično, pa je izuzetno lako pronaći ono što vam treba, pogledati ocene, korisničke utiske i slično.



chrome.jpg

Kada se pritom pogleda šta je sve dostupno od aplikacija, čini se da je Chrome od običnog web browsera prerastao u kompletan skup softvera za produktivnost (ali i za gubljenje vremena, zahvaljujući nebrojenim igrama koje se tu mogu naći). Zato, ako do sada niste prešli na Chrome, makar ga isprobajte da vidite dokle je konkurencija dogurala.

[h=5]Benchmark[/h]
 

3mi

Član
Učlanjen(a)
15.08.2010
Poruka
15
Znao sam stranicu za google chrome bila je pravo dobra sadrzila je dosta cool stvari za Chroome dali zna neko ime te stranice .. ? '
 
Član
Učlanjen(a)
08.08.2011
Poruka
34
jos dva dodatka koja su po meni nezobilazna

1. Turn off lights

2. awesome screenshot

provereni su koristim ih svaki dan,sta da kazem sem da su odlicni :)
 
Učlanjen(a)
01.01.2012
Poruka
7
Hvala na odličnim dodacima koje ste naveli!

Chrome dodaci koje koristim su:

- Freemake video downloader: za jednostavno downloadovanje videa sa weba
- Slick RSS: odličan i jednostavan RSS čitač
- Torrent turbo search: klik na njega vas šalje na stranu turbogalaxy.org a tu imate pretraživača za sve moguće torente, sve može da se nađe
 
Natrag
Top