Do vozačke dozvole po "starom" do 25. oktobra

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1] Do vozačke dozvole po "starom" do 25. oktobra
[/h]
Novi sistem obučavanja vozača u Srbiji, koji uvodi obavezne teorijske časove, primenjivaće se od 25. oktobra i još se ne zna za koliko će obuka poskupeti.


v247195p0.jpg



Minimalnu cenu obuke po novom predložiće MUP uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i trgovine, izjavio je Tanjugu načelnik Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove i prekršajni postupak Branimir Pejović.

On je govoreći o obuci za sticanje B kategorije, kazao da je glavna novina što će biti uvedena obavezna teorijska obuka koja obuhvata 30 časova predavanja i deset časova vežbi, uz najmanje 40 časova vožnje.

Znanja iz prve pomoći će se, prema njegovim rečima, sticati u okviru teorijske obuke.

Period za prilagođavanje auto-škola je godinu dana odnosno trajaće do 25. oktobra 2013. godine, do kada će svaka škola morati da ima licencirane instruktore, kao i predavače i ispitivače sa višom ili visokom stručnom spremom saobraćajne struke i odgovarajućim iskustvom.

Auto-škole će, takođe, morati da imaju i odgovarajuća vozila u skladu sa direktivama EU na kojima će se vežbati budući vozači.

Oni koji budu upisali obuku 24. oktobra ove godine moći će da se obučavaju po starom programu uz dodatnu doobuku iz teorije i prakse, kao i prve pomoći, ali će morati da polažu po novim pravilima.

Novine za obuku i dobijanje vozačke dozvole predviđa zakon, a bliže ga precizira čak pet pravilnika koji uređuju tu oblast.

(Tanjug)
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Polaganje vozačkog koštaće oko 600 evra

Polaganje vozačkog koštaće oko 600 evra











Izvor:
Blic.rs










Polaganje vozačkog ispita koštaće od jeseni oko 600 evra, pošto će 25. oktobra na snagu stupiti novi pravilnik o obuci vozača. Osim više cene, vozače čeka i veći broj časova i obavezna teorijska nastava.


249930_gal122827_f.jpg



Svi oni koji su zainteresovani da do vozačke dozvole dođu po starim uslovima imaju na raspolaganju još sedam meseci, jer će period prilagođavanja trajati tri meseca. Sve ostale čeka i duža i skuplja obuka.

- Novina su obavezna teorijska nastava od minimum 30 časova plus 10 časova vežbi. Tek nakon položenog teorijskog ispita kandidat može da sedne u automobil - kaže vlasnik auto-škole “Desetka plus” Spasoje Manojlović.

I same auto-škole moraće da obezbede propisane uslove za rad. U učionicama gde će se odvijati nastava mora da postoji 24-časovni video nadzor. Predavači i instruktori će morati da imaju licencu koja će se obnavljati na dve godine.

- Mislim da sve ispod povećanja od 100 odsto na aktuelnu cenu obuke, sa svim izmenama, neće biti dovoljno da auto-škole opstanu. Ako sada u proseku obuka vozača za B kategoriju košta od 250 do 300 evra, sa svim planiranim izmenama cena ne bi smela da bude ispod 60.000 dinara - procenjuje Manojlović.

On očekuje da će se u narednih godinu dana bar 50 odsto auto-škola ugasiti, jer neće moći da ispune zadate kriterijume. Minimalnu cenu će u oktobru odrediti Ministarstvo trgovine.

 
Natrag
Top