Do kraja 21. veka nestaće 90 odsto svetskih jezika

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Do kraja 21. veka nestaće 90 odsto svetskih jezika


DM |



Ako se nešto ne učini na zaštiti sredina u kojima se njima govori, većina svetskih jezika će do kraja ovog veka izumreti, tvrde naučnici.

242015_jezik_ff.jpg


Sa industrijalizacijom “divljih“ predela, paralelno sa izumiranjem živih vrsta, izumiru i jezici kojima se u ovim krajevima govore, i to zastrašujućim tempom, konstatuju istraživači sa Državnog univerziteta Pensilvanije (SAD), koji su došli do procene da bi do kraja veka sa lica zemlje moglo nestati čak 50 do 90 odsto jezika kojima se trenutno govori na našoj planeti.


Zajedno sa ovim jezicima, nestaju i priče i kulture koje su jedinstvene i karakteristične samo za njih, a njihovo mesto zauzima industrijska “svetska kultura”, zajedno sa jezicima vezanim za modernu industrijsku privredu.


Istraživanja, naime, pokazuju da se sedamdeset odsto svetskih jezika govori u oblastima sa velikim biodiversitetom živog sveta - najugroženijim mestima na planeti.

Na 32 ovakva mesta, raspoređena po svim kontinentima osim Antarktika, na kojima živi i 43 odsto vrsta kopnenih kičmenjaka, naučnici su konstatovali postojanje 3.202 zasebna jezika - gotovo polovine ukupnog broja jezika koj se govore na Zemlji.

U još 5 područja velikog biodiversiteta konstatovana su još 1.622 jezika, od kojih su neki jedinstveni samo za tu oblast, dok druge govori relativno mali broj ljudi, što znači da su već na putu da izumru.

 
Natrag
Top