Meni je bilo sve priznato. Konkurs je takav da ti podnosis dokumenta za prijem, mozes i postom, i oni gledaju da li je to sto si ti radio u skladu sa njihovim programom. Tako da je moguce da te odbiju, da kazu da je sve u redu ili da ti kazu da je u redu ali da treba da eventualno do kraja studija polozis jos neku razliku. S obzirom da si za ovu godinu presisao vec konkurs imas dosta vremena da se spremis i za testdaf i dsh, pa da eventualno probas iduce godine da se upises. TestDaf kurseve i polaganje znam sigurno da ima u Beogradu na politickim naukama. Druga varijanta je da zatrazis neku vizu ili da obezbedis sredstva da to uradis u Nemackoj. Dizeldorf je dosta skup grad sto se tice stanovanja. Daleko skuplji od ostalih gradova u okruzenju. Dizeldorf je centar Nemacke mode pa imas utisak da je grad pun nekih sminkera. Ipak studenti se snalaze na razne nacine, pa cesto zive zajedno u WG (Wohngemeinschaft) i dele troskove, i generalno dobar je za izlazke i nije tako naduvan kao sto ce ti se mozda ucniniti. Neznam kako je za posao kao strani student. Ja imam drugaciji boravak i meni nije ogranicen rad. Kao student mozes da radis u toku semestra maksimalno 17-19 sati a u pauzi izvan semestra koliko hoces. Maksimum zaradaje bila 7400 eura cini mi se. To je bitno zbog poreza, kao student placas manje poreza ali moras da vodis racuna o tim ogranicenjima. Nisam siguran da li su potpuno ista ogranicenja za strane studente, mada mi je nekako logicno da budu. Ako dodjes mogu lako da ti nadjem jedan poslic koji ja radim i nije tako daleko. Firma uzima strance rado i radno vreme je takvo da se ostaje u svakom slucaju u tim okvirima. Master studije koliko ja znam traju dve godine. Ima nekih programa koji su kraci. Oni su obicno na privatnim faksovima.