Šta je novo?

Dizel ili Benzin???

Član
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poruka
665
Kao sto je i naziv teme, da li ste za Dizel ili za Benzin? Da li vise volite dizelase ili benzince i zasto...
Ja licno vise volim benzince, medjutim vozim dizela... Jer smatram da nema velike razlike do 3000 kubika izmedju dizela i benzinca i zato sam se odlucio za Dizel... A postavlja se pitanje i da li je uopste jeftinije voziti Dizelasa od auta sa ugradjenim plinom???:dntknw:
 
Učlanjen(a)
15.07.2010
Poruka
1.146
benzinac. vozila sam i dizelasa mozda je jeftinije al stabilniji je benzinac. vozim vec 6 god i to je neko moje iskustvo i moje misljenje smile3
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Bolji i laksi rad motora, manja emisija izduvnih gasova, manja buka u kabini vozaca ......
Moj je auto benzinac ali iskreno nisam vozio na benzinu jedno tri godine , koliko ima otprilike kako sam ugradio Gas . Znaci treca opcija : Gas
 
Član
Učlanjen(a)
17.10.2010
Poruka
13
benzinac. vozila sam i dizelasa mozda je jeftinije al stabilniji je benzinac. vozim vec 6 god i to je neko moje iskustvo i moje misljenje smile3
Pa ako mislis da na to da su motori na benzin dugotrajniji, nije tacno, oni imaju vecu radnu temperaturu i drugaciji koncept rada, motor ima mnogo vece habanje nego kod disel motora! Ali ponovo sada je sve to dosta usavrseno, disel motori su poceli veoma da pariraju benzincima! Eh sad sve zasvisi od coveka, za sta koristi auto i kakve su njegove potrebe?! Ja iskreno volim benzince, volim i disel motore ali oni nikada ne mogu da taj osecaj uzbudjenja kada pritisnete gas kao benzinac!
 
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
784
U nas Srba ostalo je uvrezeno misljenje o dizelasima kao tromim ali ekonomicnim automobilima. Medjutim, sutacija je dnas drasticno drugacija u odnosu na period od pre dvadeset godina. Dizelasi su zadrzali svoju ekonomicnost u odnosu na benzince, a performanse su bitno popravljene, cak i izjednacene sa benzincima iste radne zapremine. Onaj stari cuveni traktorski rad motora zamenilo je zvizdanje turbine, a vibracije su amortizovane dobrom izolacijom kabine. Cak je i emisija izduvnih gasova svedena na minimum. Jedina mana ostaje paljenje pri ektremno niskim temperaturama bez obzira na jacinu grejaca (nevezano za nase podneblje).
S obzirom da je ekonomicnost dizel motora i benznskog motora sa uredjajem za gas gotovo izjednacena, sve se svodi na izbor- platiti vise u startu za dizelsa ili naci benzinca nize nabavne cene i kasnije mu ugraditi uredjaj za gas. Sve ostale razlike padaju u vodu.
Edit: Efiksanost dizel agregata najbolje se pokazala u Audiju R10 TDI koji je u dva navrata 2006. godine pobedio svoje benzinske konkurente- U trkama 12 Sati Sebringa i 24 Casa Le Mana. Iz motora zapremine 5.5 litara izvuceno je 650Ks sa dve turbine. To je specifina snaga od 118KS/litru radne zapremine sto je prosto neverovatno za dizel motore.
 
Poslednja izmena:
Top