Divlje mačke napadaju u Kuršumliji

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Divlje mačke napadaju u Kuršumliji



Divlje mačke napale su nekoliko domaćinstava u kuršumlijskoj opštini i ubile veliki broj koka nosilja, rekli su danas meštani agenciji Beta.


v162191p0.jpg


Meštanin sela Žuč Miroslav Ilić uhvatio je tri divlje mačke koje su mu prethodno ubile više od 40 koka nosilja. Ilić je mačke pustio na slobodu, ali je kazao da će tražiti naknadu štete od opštinske uprave.

Prema podacima lovačkog Udruženja "Soko", u protekloj sezoni divlje mačke su upale u više domaćinstava i napale kokoške i domaće mačke.

Miroslav Ilić je od Udruženja lovaca zatražio da zaustave napade divljih mačaka.

"Celu zimu mučim muku sa divljim mačkama, svaku rupu na kokošinjcu sam zatvorio, stražario sam ispred, ali ništa nije vredelo", rekao je Ilić.

Predsednik Udruženja "Soko" Nikola Milenković rekao je da je neuobičajeno da divlje mačke silaze do naseljenih mesta i prave velike štete.

Prema njegovim rečima, ove godine divlje mačke su se toliko namnožile da moraju da silaze do sela u potrazi za hranom.

"Lovačkom udruženju se prijavilo namanje 10 domaćinstava iz kuršumlijskih sela kojima su divlje mačke pričinile velike štete. Divlja mačka se tretira kao štetočina i mi ćemo morati da organizujemo dvadesetak ljudi da sprečimo da one i dalje ugrožavaju torove domaćinstava", kazao je Milenković.

Prema njegovim rečima, divlje mačke su ove sezone napadale zečeve i srne u lovištima.

Opština Kuršumlija je, zbog štete koju su pričinili vukovi, do sada obeštetili nekoliko stočara. Zamenik predsednika opštine opštine Dejan Milošević rekao je da će opština verovatno obeštetiti i ljude kojima su štetu nanele divlje mačke jer je reč o velikim gubicima.


Izvor: Beta
 
Natrag
Top