Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
Divlje jagode

divlje+jagode 1.jpg
dj2.jpg

Gitarista Sead Lipovača Zele rođen je u Bihaću 1955. godine, a u Zagrebu je studirao Spoljnu trgovinu. U početku je svirao u sastavima Biseri, Selekcija i Zenit, a maja 1977. godine sa pevačem Antom Jankovićem (rođen u Bihaću 1953.) i basistom Nihadom Jusufhodžićem, koji su takođe bili u grupi Zenit, osniva sastav Divlje jagode. Sa njima su još klavijaturista Mustafa Ismailovski Muc i bubnjar Adonis Dokuzović (ex Novi akordi).

Prvim singlovima postižu populanost najviše zahvaljujući hard rock baladama "Patkica", "Jedina moja" i obradom narodne "Moj dilbere". Ubrzo snimaju debi album na kome je nova verzija hita "Jedina moja", zatim Pesme "Divlje jagode", "Krivo je more" i čitav niz hard rock tema na tragu Deep Purple i Black Sabbath. Većinu tekstova je napisao Ante Janković, a produkciju je uradio Vladimir Delač. Po objavljivanju ploče 1978. godine grupa pauzira, deo članova odlazi u JNA. Mustafa Ismailovski Muc ih napušta i formira tinejdžerska Srebrna krila, a Sead Lipovača uz Marinu Tucaković postaje spiritus movens disko grupe Mirzino jato koja se proslavlja hitom "Apsolutno tvoj". Početkom 1981. godine grupa obnavlja rad u postavi Lipovača, Janković, bubnjar Nasko Budimlić i basista Alija Alen Islamović. U studiju Druga maca snimaju album "Stakleni hotel" u kome se u potpunosti opredeljuju za heavy metal zvuk. Ploču su producirali Lipovača i Enco Lesić, tekstove su pisali Goran Petranović (pevač u grupi Elvis J Kurtovich), Marina Tucaković i Alen Islamović Ploča donosi obradu hipi teme "Autostop", te balade "Dodirni me, skloni bol", "Potraži put" i druge. Shodno odabranom žanru, Sead Lipovača je na koncertima pedantno preuzeo imidž Angus Younga iz AC/DC sa sve kratkim pantalonama i pripadajućim scenskim skokovima i trčkaranjem.

U sezoni 1981. godine Jagode su od većih koncerata nastupali na beogradskom Hipodromu, BROF-u i na koncertu za postradale u Bosanskoj Krajini Već sledeće godine objavljuju album "Motori" na kome peva Alen Islamović, jer je Janković u međuvremenu izbačen iz grupe. Album su snimali u Nemačkoj, a tekstove su pisali Duško Trifunović, Boško Obradović i Mirko Glišić. Uz naslovnu pesmu koja predstavlja rekord u ponavljanju iste reci, tu su i slični udari na publiku, pesme "Šejla", "Zagrizi rokenrol" i balade "Nasmiješi se", "Ne želiš kraj". Ploča odlično prolazi kod publike, a na promotivnim koncertima u grupu se na kratko vraća pevač Ante Janković koji se ubrzo posvećuje neuspešnoj solo karijeri Zatim 1983. i 1985. godine snimaju slabo zapažene albume "Čarobnjaci" i "Vatra" i u isto vreme pokušavaju proboj u Londonu pod imenom Wild Strawberries. Na osnovu albuma "Čarobnjaci" zainteresovali su menadžere iz kompanije Trans Atlantic Records i oni su ih pozvali na probno snimanje u London. Novi basista je Zlatan Čehić (exTop) a Alen Islamović je dobio ulogu vodećeg pevača. U Londonu su snimili osam starih pesama na engleskom jeziku i dve nove "Wild Boys" i "Fire On The Water". Producent je bio Kit Vulvin (Keith Woolven), kao gost klavijature je svirao Don Ejri, a tekstove je radio Aleksandar Mežek. Povodom tog snimanja održali su veliki koncert u Zagrebu na kome se pojavio i Ksavijer Rasel (Xavier Rusell), novinar heavy metal časopisa "Kerrangl", inače sin filmskog reditelja Kena Rasela. U prikazu koncerta je napisao: "Jagode su muzički još uvek u sedamdesetim godinama. Uticaj grupa Y&T, Black Sabbath i Saxon je očigledan, dok se kroz pesme tu i tamo provlači poneki Judas Priest rif. Njihove stare balade naišle su na najpovoljniju reakciju, što svedoči da Jugosloveni vole da pevaju zajedno sa svojim bendovima" Sledeći korak posle Zagreba bio je nastup u londonskom klubu Marquee 19. februara 1986. godine kao i serija koncerata po engleskim klubovima. U isto vreme izašao im je pilot-singl sa pesmom "Sheila". Engleska epizoda se naglo prekida prelaskom Alena Islamovića u Bijelo dugme nekoliko meseci kasnije.

Sumnjajući u mogućnost uspeha u Engleskoj, Islamović je prihvatio Bregovićev poziv To je odložilo objavljivanje ploče "Wild Strawberries" i ona se u Engleskoj bez neke veće propagande pojavila tek maja 1987 godine Ploča licencno ploča izlazi u Švedskoj, Nemačkoj i Holandiji. Grupa je za to vreme pauzu popunila objavljivanjem kompilacijske ploče "Najbolje".

Nasko Budimlić se povukao i počeo da svira narodnjake u kafani U kombinaciji za pevača jedno vreme je bio izvesni Stivi, Englez, a onda je na mesto frontmena u leto 1987, došao Mladen Vojičić Tifa. Album "Konji" snimaju Žele, Tifa, Zlatan Čehić, klavijaturista Vladimir Podanv (ex Armija B) i bubnjar Edin Sehović koji je pre toga svirao u stranim sastavima Country Carma, Bandoleros i Tusk. Ploču je producirao Piter Hin-ton i na njoj se našla obnovljena verzija pesme "Divlje jagode" sa ubačenim narodnjačkim motivom "Prošetala Suljagina Fata". Budući da je Vladimir Podanv završio Muzičku akademiju, odsek klavir, na ploči se njegovom zaslugom našla i obrada klasične teme "Turski marš". Ni ova postava, po običaju, nije trajala dugo, tako da polovinom 1988. godine grupu napuštaju Tifa, Podanv i Edin Šehović. Pevanje preuzima Zlatan Čehić a za bubnjeve seda Ðiđi Jankelić.

Sledeće godine u grupu dolazi pevač Zlatan Stipišić Džibo (ex Osmi putnik) Sa njima snima album koji se pojavio u Holandiji, Nemačkoj i Švedskoj. Posle toga grupa prestaje sa radom.

Tokom rata Sead Lipovača je živeo u Londonu i Zagrebu. Godine 1993, objavio je za strano tržište CD "Magic Love" a 1995. godine sa obnovljenim Divljim jagodama CD "Labuđe, kad rata ne bude", CD "Sto vijekova" Divlje jagode su snimile u Nemačkoj i on grupu predstavlja u nešto mekšoj muzičkoj formi. Na snimanju su učestovali Žele Lipovača, Nasko Budimlić, Sanin Karić, bas. Toni Lasan, klavijature, a pevali su Emir Cerić i Žak Tataj Autor muzike je Lipovača, a tekstove su uz njega napisali Ante Janković, Dino Dervišhalidović i Zlatan Stipišić.

Diskografija

Singlovi
"Rock'n'roll" / "Jedina moja" (Jugoton 1977.)
"Moj dilbere" / "Prijatelj" (Jugoton 1977.)
"Patkica"/"Kad bi vi, gospođo" (Jugoton 1978.)
"Hoćeš li me voljet sutra?" / (Jugoton 1979.)
"Nemam ništa protiv"/"Bit' će bolje" (Jugoton 1979.)

Albumi
"Divlje jagode" (Jugoton 1978.)
"Stakleni hotel" (Diskoton 1981.)
"Motori" (Diskoton 1982.)
"Čarobnjaci" (Diskoton 1983.)
"Vatra" (Diskoton 1985.)
"Najbolje" (Diskoton 1986, kompilacija)
"Wild Strawberries" (Logo Records 1987.)
"Konji" (Jugoton 1988.)
"Labuđe, kad rata ne bude" (Croatia Records 1995.)
"Sto vijekova" (Nimfa Sound 1996.)

Izvor: Džuboks


Meni su draži počeci... Alenov period mi nije bio tako zanimljiv. A Vama?


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.045
Hvala!

Eh, sećanja...
Ima još... sećanja...
 
Poslednja izmena od urednika:
Top