Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
Hvala!

Zlopamtilo

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Koja: Naši političari su postali deo estrade

Frontmen benda Dušan Kojić Koja u intervjuu za “Blic” govori o nemarnosti aktuelnih političara i apatiji domaće rokenrol scene, koja i dalje propada. Ipak, kao optimističnu vest Koja najavljuje novi album.

106857_2701-zabkoja01-foto--aleksandar-stankovic_f.jpg

Današnja scena i njena publika ponikle su u apatiji, smatra Koja

Dugo vas nije bilo u beogradskim klubovima. Jeste li se uželeli tog neposrednijeg odnosa sa publikom?

- Naravno, sviranje u malom klubu, na manjoj bini ima specijalnu draž. Tu je čovek (grupa) sam sa svojim pojačalom, instrumentom i u vrlo direktnom kontaktu sa posetiocima. I inače, a pogotovo na manjoj bini, grupa je ta koja oblikuje krajnji zvuk, sa svim dinamičkim momentima, dok je tonac tu da to sve samo malo obogati - kaže Koja.

Svedoci smo problema sa “Akademijom“. Postoje li neka vama bitna mesta u gradu koja pamtite iz osamdesetih godina a da su uspela da se očuvaju do danas?

- Nažalost, ne previše i ne u onom obliku... Uspostavljanje kapitalizma sa svojim besmislenim insistiranjem na političkoj korektnosti, udruženo sa lokalnim nehajem, uzelo je danak.

Da li je, po vašem mišljenju, domaća rokenrol scena zajedno sa publikom suviše apatična pred kulturnom nemarnošću države?

- Današnja scena i njena publika je i ponikla u apatiji jer posle krvavog raspada Jugoslavije, svi su bili prepušteni situaciji u svojoj novonastaloj državi i novodošloj ekipi političara koji, kao što vidimo, vrlo vole da se bave estradom, gostovanjem na “Pinku” itd., sve kao nekad i sve kao i uvek. Mladim ljudima se čini da se teško šta može izmeniti i oni ostaju u dubokom andergraundu, u svojim sobama sa “Fejsbukom”, “Tviterom” itd. dok na drugoj strani i dalje uspešno hara turbo-pop folk, mahom kreiran od lažnih, neuspešnih rokera, di-džejevi koji se isključivo bave idejom zgrtanja novca (čast izuzecima), propale zvezde koje hvataju svoj zadnji voz u skaradnim rijaliti-šou TV programima, itd… Baš me zanima kako će završiti ovo sve sa “Akademijom”, da li će se neko probuditi…

Je li došlo vreme za novi album “Discipline kičme”?

- Da, za kojih mesec-dva počećemo sa usnimavanjem novog albuma.

Uvek ste tragali na novim, drugačijim zvukom. Šta je ono što vas sada inspiriše?

- U pravu si, “Disciplina kičme” se uvek trudila da bude u vremenu, kroz svaki od naših albuma može se prepoznati vremenski period u kojem je album nastao. Prisustvujemo sveopštoj stagnaciji u umetnosti, ne samo kod nas, posebno u modernom muzičkom izrazu, čime smo se mi već pozabavili na prošlom albumu i takvo stanje je, čini se, trajno. Ono što me definitivno uvek ispunjava i čemu se uvek rado vraćam kao inspiraciji jeste primitivni hard bluz zvuk i, naravno, fank kao jedan beskonačni i besmrtni ritam.

Planirate li možda povratak duvačke sekcije u bend?

- To bi bio doista promućuran i siguran potez, činjenica. Verujem da će se i to desiti nekad, ali ne sad.

Da li biste u nekom momentu pristali da živite od stare slave i imate li neko mišljenje o takvom načinu funkcionisanja?

Nemam ništa protiv toga da muzičari nastave da nastupaju i onda kada više nisu u žiži, niti u najkreativnijem životnom momentu, bitno je da postoje, da se oglašavaju i mnogo je takvih primera po svetu, hvala bogu. No, tu nikako ne spada pojavljivanje u rialiti-šou programima!

Pratite li dnevnopolitička dešavanja?

- Ne pratim ništa konkretno, tek ovlaš, da posle ne bi bilo neprijatnih iznenađenja - zaključuje Koja.

Filmska muzika

Koliko vas privlači primenjena muzika? Da li ćete uskoro raditi nešto za pozorište ili film i smatrate li da muzika u domaćim filmovima ima mesto koje zaslužuje?

- Namenska muzika me uvek privlači, ali, naravno, mora da ima smisla, tj. da mi se dopadne ono što treba podcrtati muzikom. Domaći film je poodavno u problemu, koliko vidim, jako je malo filmova koji se ne bave prizemnim humorom, vulgarnim scenama seksa i nasilja, čega je i inače svuda oko nas još od 90-ih naovamo. U takvoj atmosferi teško da ima mesta nekom ozbiljnijem pristupu filmskoj muzici, niko ne razmišlja o tome.

Blic

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
I`ve Got Those Teknicolor Eyes


wink3
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top